Brittiskt snabbtest för antikroppar framgång

Storbritannien planerar att distribuera miljontals snabbtest som visar om en person har varit smittad av det nya coronaviruset, rapporterar The Telegraph.

En vårdarbetare tar ett snabbtest i Santiago i Chile. En brittisk variant utlovar resultat om en person har varit smittad så snabbt som på 20 minuter.

En vårdarbetare tar ett snabbtest i Santiago i Chile. En brittisk variant utlovar resultat om en person har varit smittad så snabbt som på 20 minuter.

Foto: Esteban Felix/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-07-18 03:20

Testet utförs genom ett stick i fingret och avslöjar om en person har antikroppar mot sars-cov2. Provet kan ge resultat inom 20 minuter. En studie i juni visar att träffsäkerheten är 98,6 procent.

I dag måste ett blodprov skickas in för analys på laboratorium, vilket kan ta flera dagar.

Snabbtesterna har tagits fram av Oxford University i samarbete med ledande analysföretag i landet.

– Vi skalar nu upp med våra partner för att producera hundratusentals i månaden, säger konsortiechefen Chris Hand till The Telegraph, och tillägger att man för samtal med regeringen om att producera miljontals innan året är slut.

Tanken är att gratisproverna ska beställas online.

– Även om testerna kommer att hjälpa oss att bättre förstå hur coronaviruset sprider sig över landet, så vet vi ännu inte om antikroppar indikerar immunitet från att smittas igen eller från att överföra smittan, säger en talesperson för hälsodepartementet till tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!