Myanmars junta uppmanas upphöra med våld

Asean-länderna uppmanar vid sitt toppmöte Myanmars militärjunta att upphöra med våld, och ser med tillförsikt på juntans svar om att stoppa dödandet av civila. Men i protester på lördagen dödades minst en demonstrant.

Myanmars juntaledare Min Aung Hlaing är på plats i Indonesiens huvudstad Jakarta.

Myanmars juntaledare Min Aung Hlaing är på plats i Indonesiens huvudstad Jakarta.

Foto: Indonesiska presidentkansliet via AP/TT

Brott & Straff2021-04-24 17:26

Militärjuntans kuppledaren Min Aung Hlaing var inbjuden till Aseanmötet i Jakarta, där regionens länder gemensamt ställde krav om löften från honom.

Militären måste sluta använda våld mot folket, framhöll Indonesiens president Joko Widodo efter krissamtal med Min Aung Hlaing.

Nöjda efter samtal

– Våldet måste stoppas och demokrati, stabilitet och fred i Myanmar måste återupprättas, sade Widodo som är den nuvarande ordföranden för den regionala samarbetsorganisationen Asean.

Asean-ledarna uppgav att de vara nöjda efter samtalen:

– Det är bättre än vad vi hade kunnat förvänta oss, sade Malaysias premiärminister Muhyiddin Yassin.

Myanmars kuppledare uppges ha gått med på att hålla tillbaka landets säkerhetsstyrkor, som agerat våldsamt vid protester. Dessutom framställdes kravet om att politiska fångar ska släppas, vilket inte förkastades av juntaledaren:

– Det är bra att han inte avslog det som jag och kolleger tog upp, sade Muhyiddin Yassin.

I de fem punkter som syftar till att lösa krisen finns också krav på politisk dialog, att humanitär hjälp ska släppas in i landet och att Asean ska få ett särskilt sändebud för krisen.

Mötet är det första samordnade internationella initiativet för att få ett slut på oroligheterna i landet, som styrdes av militären 1962–2011.

Opposition välkomnar

Myanmars oppositionsrörelse NUG (Nationell enhetsregering), som skapats för att vara en parallell skuggregering till militärjuntans styrelse, säger sig välkomna Asean-mötets slutsats.

"Vi ser fram emot bestämda insatser från Asean för att följa upp beslutet och för att återinrätta vår demokrati och frihet", skrev en talesperson för NUG i ett uttalande.

Beskeden från toppmötet kom samtidigt som Myanmars militär återigen slog till mot regimkritiska demonstranter. Minst en person dödades i huvudstaden Naypyidaw, enligt vittnesmål som nyhetsbyrån AFP tagit del av.

Protesterna mot militärjuntan under lördagen gällde också beslutet från Asean att bjuda in kuppmakarna.

Över 700 människor har dödats sedan kuppen genomfördes den 1 februari i år. Myanmars civila ledare Aung San Suu Kyi sitter fängslad sedan kuppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!