Snart öppnar nya restaurangen Asia på gågatan

Om två veckor öppnar den nya thai- och sushirestaurangen Asia på gågatan i Skellefteå. Norran har fått följa med in på en smygtitt före öppning. ”Det känns spännande”, säger ägare Kaj Eman.

Kaj är läkare till yrket och kommer att fortsätta praktisera medicin samtidigt som han driver restaurangen.

Kaj är läkare till yrket och kommer att fortsätta praktisera medicin samtidigt som han driver restaurangen.

Foto: Hampus Berglund Svensson

Skellefteå2023-04-14 21:04

Hundratals plastblommor dekorerar väggarna i lokalerna på Nygatan. Lampor håller på att skruvas upp i restaurangens fönster. I slutet av april öppnar Asia sina dörrar.

– Jag tycker om blommor. Min familj odlade och sålde blommor på marknad i Thailand. Rosor och sådant. Man blir glad av blommor. Det symboliserar också Asien. På min logga finns det en orkidé som symboliserar Thailand, en körsbärsblomma som symboliserar Japan och blåklockor som symboliserar Sverige. Så det visar på vår idé, säger Kaj Eman.

undefined
Det är ännu inte klart när restaurangen öppnar sin kafédel.

Tidigare har lokalerna tillhört restaurangen Wa Sushi som nu håller till i Ica Kvantum på Prästbordet. Skyltarna syns fortfarande på fasadens framsida. 

– Vi väntar på skyltar som är på väg från Arlanda, berättar Kaj Eman.

Asia kommer främst att servera sushi och thaimat. Kaj berättar att han även har planer på att ha hemkörning samt att servera alkohol och fika på restaurangen.

– Inför framtiden hade vi tänkt ha en afterwork pub, säger han och fortsätter:

– Så fort vi får alkoholtillstånd så kommer vi att servera alkohol. Jag tror att det tar runt en eller två månader att få ett beviljat alkoholtillstånd i Skellefteå. Vi kommer att söka tillståndet nästa vecka.

undefined
Flera av personerna som ska jobba i köket är gamla vänner till Kaj.
undefined
Asien kommer att servera både sushi och thailändsk mat.

Kafé, restaurang och bar. Är det inte lite mycket?

– Vi kommer att öka personalstyrkan hela tiden. Jag vill gärna anlita så många personer som möjligt. Jag har sagt till personalen att de inte behöver vara oroliga. Om vi har för mycket att göra så kan vi ta in mer personal. Det viktigaste är att gå runt. Jag behöver inte gå med vinst, säger Kaj Eman.

undefined
Kaj Eman berättar att öppningen känns spännande.
undefined
Kaj säger att han normalt inte ska servera mat på restaurangen, men gör ett undantag för Norran.

Det är ändå ett företag. Är inte poängen att gå med vinst?

– Det beror på hur man lever. Jag är inte miljonär men jag har tillräckligt med pengar.

Det är ännu inte är klart när restaurangen ska börja servera fika.

– Nu ska vi landa med buffén. När det är lugnare kan vi öppna kafédelen, säger Kaj.

undefined
Kaj är läkare till yrket och kommer att fortsätta praktisera medicin samtidigt som han driver restaurangen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!