Misstanken: Han skötte våldsamma drognätverkets ekonomi

Skelleftebon hade en central roll i det stora gängrelaterade narkotikanätverket. Det visar polisens omfattande förundersökning. En av 21-åringens huvuduppgifter var att, närmast likt en kamrer, förvara och skicka vidare pengar kopplat till droghandel.

Mordförsök, grova vapenbrott, grova narkotikabrott. Och i dagens Norran kan avslöjas att en 21-årig Skelleftebo kopplas till det våldsamma, gängrelaterade narkotikanätverket. Den unge mannen har såväl skött ekonomin inom nätverket som hanterat, sålt och värvat säljare av narkotika i Skellefteå, visar förundersökningen.

Mordförsök, grova vapenbrott, grova narkotikabrott. Och i dagens Norran kan avslöjas att en 21-årig Skelleftebo kopplas till det våldsamma, gängrelaterade narkotikanätverket. Den unge mannen har såväl skött ekonomin inom nätverket som hanterat, sålt och värvat säljare av narkotika i Skellefteå, visar förundersökningen.

Foto: Från förundersökningen

Skellefteå2023-10-31 18:00

I fredags lämnade åklagarna Petra Hedberg och Stina Stener in det 30-sidiga åtalet till Umeå tingsrätt, som beskriver en organiserad verksamhet med försäljning av narkotika där en konflikt uppstått mellan olika grupperingar och som ledde till mordförsöket i Umeå den 17 april.

– Det här är en uppgörelse inom kriminella kretsar. Det är organiserad verksamhet där man vill kontrollera narkotikamarknaden i Umeå och Skellefteå, sammanfattar Stina Stener.

Norran kunde i går berätta om den tydliga Skelleftekopplingen: den 20-årige före detta Skelleftebon som åtalats för bland annat mordförsök och flera grova vapen– och narkotikabrott, hans 30-åriga syster och deras 60-åriga mamma som misstänks ha hjälpt 20-åringen efter mordförsöket samt att de två varit en del av ett grovt narkotikabrott efter polisens fynd av flera kilo knark i ett källarförråd.

undefined
Källarförrådet som står i centrum. Kilovis med narkotika och vapen samt kontanter har hittats av polisen på olika platser i samband med husrannsakningar efter mordförsöket i Umeå den 17 april.

Men det finns fler kopplingar till Skellefteå, kan Norran berätta i dag.

När mordförsöket i Umeå inträffade den 17 april – ett brott där den förre Skelleftebon erkänt att han höll i vapnet – drog en massiv polisinsats igång vilket innebar att flera personer greps, anhölls och häktades, såväl för kopplingar till mordförsöket som till grova vapen- och narkotikabrott.

Olika utredningsåtgärder ledde fram till att den 21-årige Skelleftebon anhölls i sin utevaro den 26 juni. Han kunde gripas en dag senare och häktades av Umeå tingsrätt den 29 juni. Han har därefter suttit frihetsberövad. Advokat Thomas Nyman, Umeå, förordnades som offentlig försvarare.

Förutom någon mindre brottsförseelse (ringa narkotikabrott) är den unge mannen ingen som Skelleftepolisen haft ögonen extra mycket på.

Polisens omfattande arbete innebar bland annat en genomgång av 21-åringens bankkonton och andra finansiella förehavanden samt en genomgång och analys av innehållet i Skelleftebon datorer och mobiltelefoner.

undefined
David Helgesson är chef för polisens grova brott-avdelning i Umeå. Utredarna har arbetat ett halvår för att bli klar med den nästan 5000 sidor stora förundersökningen, som har tydliga Skelleftekopplingar.

Tillsammans med andra utredningsuppgifter växte brottsmisstankarna till tre separata åtalspunkter:

Grovt narkotikabrott i Umeå mellan den 1 mars och 20 april i år ”tillsammans och i samförstånd” med sex andra medåtalade. Det handlar om bland annat tre och ett halvt kilo amfetamin som hittades i ett förråd.

– De har förvärvat eller mottagit, förvarat, innehaft och bjudit ut nämnda narkotika till försäljning, menar åklagare Stina Stener.

Skelleftebon ska också, tillsammans med fyra andra medåtalade, ”förvarat och befordrat vederlag för narkotika, förfarandet har varit ägnat att främja narkotikahandel”, står det i åtalet.

Helt enkelt: Skelleftebon ska ha hanterat inkomster som knarkförsäljningen genererat.

– Brottet är grovt då det utgjort ett led i en verksamhet som bedrivits i större omfattning eller yrkesmässigt samt avsett en särskilt stor mängd narkotika, menar Stina Stener.

undefined
Åklagare Stina Stener (bilden) har tillsammans med kollegan Petra Hedberg varit förundersökningsledare under det halvår som polisutredningen pågått. I åtalet beskriver hon den 21-årige Skelleftebons tredubbla narkotikabrott som grova på grund av ”stora mängder narkotika som utgjort ett led i en verksamhet som bedrivits i en större omfattning”.

Grovt narkotikabrott/försök till grovt narkotikabrott i Skellefteå mellan den 1 januari och 27 juni i år. 21-åringen ska ha köpt och innehaft 300 gram hasch, 15 gram kokain, 100 gram amfetamin 10 000 narkotikaklassade tabletter.

– Han har även överlåtit en stor del narkotika genom att ge till uppdrag till andra att sälja narkotika för hans räkning. Han har vidare bjudit ut narkotika till försäljning och förmedlat kontakter mellan säljare och köpare, allt för att främja narkotikahandel.

Försöksbrottet handlar enligt åklagaren om att Skelleftebon kontaktat en knarklangare och önskat få köpa 10 000 narkotikaklassade tabletter, för att bland annat sälja narkotikan vidare till missbrukare i Skellefteå.

Advokatens svar om åtalet

21-åringens advokat Thomas Nyman sammanfattar att hans klient förnekar samtliga brott:

– Han bor och verkar i Skellefteå och förnekar att han haft någon som helst koppling till vad som hänt i Umeå. Jag anser att det inte finns någon bevisning för misstankarna. Han har inte medverkat i något upplägg som åklagarna gör gällande. Det är i och för sig sant att han känner några av de åtalade och att han har besökt några av dessa i Umeå. Han tycker förstås också att det är jättejobbigt att sitta häktad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!