Här flyr skytten – har kopplingar till Skelleftefamilj

Offret sköts tre gånger, fick livshotande skador – och den före detta Skelleftebon har erkänt våldsdådet. Nu åtalas åtta personer för diverse grova brott i en gängkonflikt om att kontrollera narkotikahandeln i Umeå och Skellefteå. Det finns tydliga kopplingar till en familj från Skellefteå: den 20-årige mannen, hans 30-åriga syster samt den 60-åriga mamman misstänks för flera grova brott.

Den 20-årige före detta Skelleftebon har åtalats för att ha skjutit en man med tre skott i Umeå den 17 april. Åtalet omfattar bland annat mordförsök, synnerligen grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Det finns tydliga kopplingar till hans familj från Skellefteå. Den 20-årige mannen, hans 30-åriga syster samt den 60-åriga mamman ingår i förundersökningen och kopplas till flera grova brott.

Den 20-årige före detta Skelleftebon har åtalats för att ha skjutit en man med tre skott i Umeå den 17 april. Åtalet omfattar bland annat mordförsök, synnerligen grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Det finns tydliga kopplingar till hans familj från Skellefteå. Den 20-årige mannen, hans 30-åriga syster samt den 60-åriga mamman ingår i förundersökningen och kopplas till flera grova brott.

Foto: Från förundersökningen/VK/Kollage

Skellefteå2023-10-27 11:16

Norran har i tidigare artiklar berättat om den mycket omfattande polisutredning som handlar om misstänkt mordförsök, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott med kopplingar till Umeå och Skellefteå.

Bland annat redogjordes den 5 juni för tidningen Västerbottens-Kurirens kartläggning av den 20-åring från Skellefteå som står i centrum: hans kriminella bana innan han greps misstänkt för skjutningen öst på stan i Umeå den 17 april i år.

Knarkbeslag, behandlingshem, poserande med skjutvapen, sedelbuntar och märkeskläder i Skellefteå – och sedan häktad för mordförsöket. Det är några av ledorden för att beskriva 20-åringens senaste år.

Efter en halvårslång förundersökning var polisens grova brott-avdelning i Västerbotten nyligen klar med utredningen.

Därför kunde åklagarna Petra Lundberg och Stina Stener lämna in åtalet till Umeå tingsrätt på fredagen. Förundersökningen omfattar nästan 5000 sidor.

Enligt åklagarna är det här en organiserad verksamhet med försäljning av narkotika där en konflikt uppstått mellan olika grupperingar och som ledde till mordförsöket.

undefined
Åklagare Stina Stener (bilden) har tillsammans med kollegan Petra Hedberg varit förundersökningsledare under det halvår som polisutredningen pågått. På fredagen väcktes åtalet som är på 30 sidor samt en förundersökningen på nästan 5000 sidor.

– Det här är en uppgörelse inom kriminella kretsar. Det är organiserad verksamhet där man vill kontrollera narkotikamarknaden i Umeå och Skellefteå. Verksamheten har enligt vår uppfattning styrts av en person som uppehållit sig i Spanien och Nederländerna innan han kom att gripas i Haag, säger åklagare Stina Stener, som är förundersökningsledare.

Brottsrubriceringarna är: försök till mord, anstiftan av försök till mord, grovt skyddande av brottsling, grova narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott, grovt vapenbrott samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.

Det 30 sidor stora åtalet blev offentligt på fredagsförmiddagen. Sammanlagt har åtta personer åtalats för mer eller mindre grov och allvarlig brottslighet.

Norran kan i dag sammanfatta de åtalspunkter där det finns tydliga kopplingar till en familj från Skellefteå.

Den 20-årige mannen:

• Han åtalas för försök till mord tillsammans med en 21-årig man den 17 april utomhus Öst på stan i Umeå. Vapeninnehavet innebär också att 20-åringen åtalas för grovt vapenbrott tillsammans med en jämnårig kamrat. 

– De har försökt döda målsäganden genom att de beväpnat sig med en halvautomatisk pistol kaliber 9 millimeter och skjutit målsäganden upprepade gånger mot kroppen. Denne har åsamkats tre separata skador från tre separata skott och han fick livshotande skador med bland annat blödning i buken. Något eller några av skotten avlossades mot målsäganden efter att han fallit till marken alternativt i samband med fallet, sammanfattar åklagare Petra Hedberg.

undefined
20-åringen ville ta över knarkhandeln i Umeå, men det finns även tydliga kopplingar till Skellefteå. Den unge mannen har tidigare dömts för vålds- och narkotikabrott i Skellefteå. Han har i polisförhör erkänt att det var han som höll i vapnet.

 Den 20-årige tidigare Skelleftebon åtalas också, tillsammans med två andra yngre män, för grovt narkotikabrott, det handlar om hantering av stora mängder narkotika.

När polisen i Umeå slog till i vårvintras vid olika tidpunkter hittades i två förråd och en lägenhet bland annat tre och ett halvt kilo amfetamin, drygt tre kilo av ett amfetaminliknande preparat, ecstasy, hasch och narkotikaklassade tabletter.

Sammanlagt rör det sig om drygt åtta kilo narkotika som polisen beslagtagit.

20-åringen, som nu flyttat till Umeå, åtalas också för synnerligen grovt vapenbrott tillsammans med två jämnåriga kamrater.

– De har tillsammans och i samförstånd innehaft och förvarat ett flertal vapen och ammunition på två olika platser inom Umeå kommun mellan den 1 och 20 april, sammanfattar åklagare Stina Stener.

Det handlar om en revolver, en halvautomatisk pistol, ett hagelgevär, ett tårgasvapen som modifierats samt stora mängder ammunition.

– Brottet är grovt eftersom det är fråga om vapen av särskilt farlig beskaffenhet då det handlar om flera handeldsvapen är särskilt lätta att dölja, är laddade med särskilt farlig ammunition och då ett av vapnen är särskilt kraftfullt. Vidare har ett av vapnen manipulerats. Samtliga vapen har också innehafts i en sådan miljö där de typiskt sett kan befaras komma till brottslig användning, konstaterar Stina Stener.

20-åringen med Skelleftekoppling åtalas också för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (hanterat fyra elektriska sprängkapslar och två krutstubinsprängkapslar).

undefined
Flykten efter mordförsöket den 17 april. Nu åtalas den 20-årige förre Skelleftebon och sju andra för en rad grova brott i Umeå, men med tydliga kopplingar även till droghandeln i Skellefteå.

Kvinnorna, som är i 30-årsåldern respektive 60-årsåldern, tillika syster och mor till den åtalade 20-åringen:

Mamman har Skellefteå som bostadsadress, dottern/systern är bosatt i Umeå.

När det gäller mordförsöket den 17 april som 20-åringen åtalats för anklagas systern och mamman för grovt skyddande av brottsling.

– De har tillsammans och i samförstånd upplåtit en bostad i Umeå som gömställe för de mordförsöksåtalade. De två har vidare hjälpt de två att undanskaffa kläder och färdmedel samt tvättat skor, som allt använts vid skjutningen i syfte att undanröja bevis och motverka att brottet skulle upptäckas, menar åklagare Petra Hedberg.

Mamman och systern åtalas också för grovt narkotikabrott, som kopplas till åtalet mot den fyra andra männen, däribland den 20-årige sonen/brodern.

Åklagare Stina Stener menar att mamman och dottern ska dömas för delaktighet i detta grova narkotikabrott (bland annat tre och ett halvt kilo amfetamin).

– De har gemensamt och i samförstånd innehaft och förvarat narkotikan. De har också försökt att förflytta och transportera nämnda narkotika som anträffades i ett förråd. De har via krypterade chattar kommunicerat kring detta samt även kontrollerat förrådsutrymmet där narkotikan förvarades.

undefined
David Helgesson, chef för polisens grova brott-avdelning i Västerbotten, påpekar att ”respekten för människoliv är närmast obefintlig i de här kriminella kretsarna”.

De två kvinnorna har också, framgår det av förundersökningen, den 26 april – alltså tio dagar efter skjutningen – hämtat och överlämnat ett substitut för nämnda narkotika samt även annan narkotika till en annan person. Helt enkelt: polisen hade bytt delar av knarket.

– Brottet är grovt då det utgjort ett led i en verksamhet som bedrivits i större omfattning eller yrkesmässigt samt avsett en särskilt stor mängd narkotika, menar åklagare Stina Stener.

Grova brott-chefen David Helgesson:

– Det finns löst sammansatta grupper och nätverk i länet. Vilka som ingår varierar över tid, där man kan säga att relationer och lojalitet förändras. Det finns också ett intresse för narkotikamarknaden i Norrland från storstädernas sida. Vi ser ännu en gång en tydlig koppling till grovt våld. Det handlar om att styra om markera med hot och våld. Respekten för människoliv är närmast obefintlig i de här kriminella kretsarna.

Fakta/Skottdramat i april

Vid 19-tiden den 17 april skjuts en man i 25-årsåldern med tre skott Öst på stan i Umeå. Han opereras för sina skottskador och överlever.

Polisen går tidigt ut med att skjutningen är kopplad till narkotikahandeln i Umeå.

Snabbt grips flera personer i en lägenhet i närheten av brottsplatsen. Bland de gripna finns en 20-årig man som senare erkänner att det är han som avlossat skotten. Han är från Skellefteå men bor numera i Umeå.

Några dagar efter skjutningen görs stora beslag av narkotika och vapen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!