Så gick det att anpassa efter dygnsvila: ”Positivt”

”Alla har faktiskt varit positiva.” Så sammanfattar Ingegerd Axelsson på hemtjänsten i Lövånger hur det har gått att ställa om till skärpta direktiv kring dygnsvilan. Facket menar däremot att de flesta reaktioner de fått är negativa: ”En del har slutat”, säger Anki Pettersson på Kommunal.

”Jag tycker inte något har gått dåligt. Så kan det gå med något som man inte trodde skulle bli så bra”, säger Ingegerd Axelsson, hemtjänsten i Lövånger.

”Jag tycker inte något har gått dåligt. Så kan det gå med något som man inte trodde skulle bli så bra”, säger Ingegerd Axelsson, hemtjänsten i Lövånger.

Foto: Johanna Sandgren

Skellefteå2024-05-27 10:00

Nyheten i korthet

  • Införandet av de skärpta EU-direktiv om dygnsvila har lett till blandade reaktioner inom vård och omsorg i Skellefteå.
  • Enligt Ingegerd Axelsson, hemtjänsten i Lövånger, har de flesta uppskattat den extra vilan, medan facket Kommunal rapporterar om negativa reaktioner och ökat ensamarbete.
  • Skellefteå kommuns HR-chef, Camilla Lindström, menar att det är svårt att ge en generell bild av situationen men att de kan anpassa scheman för att minimera risker kopplade till ensamarbete.

Den första oktober förra året skärptes EU-direktiven kring dygnsvilan. Huvudregeln blev att alla som jobbar inom kommuner och regioner ska ha minst elva timmars sammanhängande vila per dygn. Det har tvingat verksamheter att anpassa sig och de som påverkats mest är de som har personal som jobbar dygnet runt – däribland vård och omsorg.

Inför skärpningen var det blandade känslor i Skellefteå för hur det skulle gå. Vissa tyckte det skulle bli bra med vilan medan andra uttryckte oro och missnöjdhet.

undefined
Enligt Ingegerd Axelsson på hemtjänsten ska personalens schemaändringar inte ha märkts av bland vårdtagarna.

I september åkte Norran ut för att träffa personal som berörs av ändringarna. Då träffade vi bland andra Ingegerd Axelsson på hemtjänsten i Lövånger. Hon var då övertygad om att verksamheten skulle påverkas – både personalen och vårdtagarna. Nu har hon däremot en annan inställning:

– Det vi har upplevt är att många tycker det är skönt att de får de här elva timmarnas vila mellan passen. Att man inte behöver börja klockan sju på morgonen när man har jobbat till nio på kvällen. Nu kanske man går hem halv nio istället – den där halvtimmen gör ganska mycket, säger hon.

I september fanns det en farhåga kring att arbetsplatsens morgonmöten skulle utebli. En risk som kunde komma med det var att kollegorna inte skulle märka i tid om någon i personalstyrkan inte dykt upp. Det kunde i slutänden få konsekvenser för vårdtagaren.

Och som man misstänkt så försvann morgonmötet.

– Jo, det är väl den enda nackdelen. En del börjar sju, en del halv åtta och en del åtta, säger Ingegerd Axelsson.

Personalen har dock löst det genom att skicka meddelanden till varandra.

undefined
Anki Pettersson på Kommunal säger att facket även fått till sig positiva reaktioner från medlemmarna, men det är betydligt fler som har en negativ inställning till ändringarna.

Men även om omställningen har fungerat bra på Ingegerd Axelssons arbetsplats så ser facket också en annan bild.

– Vi vet att det är en del som har slutat i Skellefteå för man kan inte påverka schemat, säger Anki Pettersson, sektionsordförande på Kommunal i Skellefteå.

– Vi ser också att det har blivit mer ensamarbete. Istället för att exempelvis två personer slutar klockan nio på kvällen så får någon gå hem halv nio istället.

Hon menar att det kan komma flera konsekvenser av att personal måste sluta tidigare för att möta kraven på dygnsvila. Bland annat kan risken för hot och våld öka när man jobbar ensam.

– Våra medlemmar är så flexibla. Jag är rädd att vi börjar tycka att det är okej att jobba själv mellan halv nio och nio. Då kanske arbetsgivaren tycker att personalen ska jobba själv mellan åtta och nio... Det är min största farhåga. Någonstans måste vi visa vad riskerna är.

undefined
Camilla Lindström, HR-chef vid socialkontoret, säger att man alltid justerar scheman efter hand.

Camilla Lindström, HR-chef på socialkontoret i Skellefteå kommun, säger att det är svårt att ge ett svar på hur det gått att ställa om verksamheterna inom kommunen.

– Det går inte att säga något som stämmer för alla. Vårt mål var att säkerställa att vi har lagliga scheman och vi har gjort det som krävts.

Hon tillägger att schemana justeras efter hand när man märker vad som funkar och inte.

Som svar på Kommunals farhåga att det skulle kunna bli mer och mer ensamarbete säger Camilla Lindström att det är en viktig aspekt kring arbetsmiljön.

– Det är viktigt att medarbetarna har en pågående dialog med sin chef kring hur schemastrukturen fungerar. Om riskerna med ensamarbete blir stora så kan en åtgärd vara att göra en större förändring i schemastrukturen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!