Polisens oro: Investeringsbedrägerierna ökar

Investeringsbedrägerier med kryptovaluta på internet blir allt vanligare – och det är ofta svårt för polisen att utreda brotten. Det säger Mikael Ahrtzing vid polisens bedrägericentrum. ”Jag blir förfärad, de lurar folk att investera i kryptovaluta med hjälp av social manipulation”, säger han.

Mikael Ahrtzing vid polisens bedrägericentrum i Sundsvall säger att kryptobedrägerier har blivit vanligare.

Mikael Ahrtzing vid polisens bedrägericentrum i Sundsvall säger att kryptobedrägerier har blivit vanligare.

Foto: Privat

Skellefteå2023-02-01 17:00

Norran har de senaste dagarna granskat företaget Daxio, som fått fäste i Skellefteå. Norska motsvarigheten till Spelinspektionen och flera experter varnar för att det kan vara ett pyramidspel.

Mikael Ahrtzing jobbar vid bedrägericentrum i Polisregion Nord. Han vill inte kommentera det enskilda bolaget, men konstaterar att kryptobedrägerier har blivit mycket vanliga på senare år.

– Jag får dagligen höra skräckhistorier. Folk kan ha gjort sig av med en miljon kronor, det värsta är att många inte har någon aning vad de håller på med. Jag blir helt brydd, säger han.

– Rent allmänt kan det fungera så att man går in med några tusen kronor, och givetvis pekar grafen sedan brant uppåt. Pengarna kan se ut att fördubblas eller till och med tredubblas på bara några veckor. Då blir man såklart girig och vill investera ännu mer. Vissa tar till och med lån. Och sedan när man vill få ut sina pengar kan det uppstå svårigheter eller rent av bli tyst, säger Mikael Ahrtzing.

Det vanligaste tillvägagångssättet vid investeringsbedrägerier brukar vara att man blir uppringd av en person som presenterar en "unik möjlighet" att tjäna mycket pengar, berättar han.

– Kryptovaluta kan framstå som lite modernt och framåt. Och visst finns det seriösa kryptoväxlare och handlare som är duktiga. Men man har ingen statlig insättningsgaranti, så om det här företaget skulle bli hackat eller gå i konkurs har man inte så mycket skydd. Då står man ensam när det går åt helvete, säger han.

undefined
Kryptobedrägerier kan vara svåra att utreda.

Vilka är det som drabbas av dessa bedrägerier?

– Det är ofta män, kanske 50 plus. De kan vara intresserade av att göra klipp och vill se sig lite som börshajar. Men jag möter också skuldsatta människor som har investerat pengar för att lösa sin kris. Det är ett samhällsproblem. Själva bedrägeriet är egentligen inte ett dugg tekniskt komplext, utan handlar om social manipulation.

Ett problem med kryptobedrägerier är att de kan vara svåra att utreda, säger Mikael Ahrtzing. Pengarna leder ofta utomlands vilket försvårar.

– I bästa fall kan vi spåra pengarna. Men om de går utomlands, vilket de ofta gör, så måste vi begära internationell rättshjälp. Då är vi i händerna på andra länders välvilja, och det kan ta år innan vi får hjälp.

Hur ska man undvika att bli utsatt för den här typen av bedrägerier?

– Om man inte vet vem man pratar med så ska man vara väldigt försiktig med att föra över pengar. Och låter det för bra för att vara sant, så är det nästan alltid det.

LÄS MER: Här värvas Skelleftebor – till kritiserade kryptoföretaget

LÄS MER: Daxios medgrundare om kritiken: ”Inte ett pyramidspel”

FAKTA

Misstänker du att du blivit lurad att investera pengar? Detta ska du tänka på vid anmälan till polisen:

Informera om betalningsmottagarens bankkontonummer eller IBAN-nummer, alltså de kontonummer du uppmanats att sätta in pengar på. 

Bifoga kontaktuppgifter till dem som kontaktat dig, e-postkonversation, webbadresser (gärna i form av skärmdumpar) och annan dokumentation.

Om betalningarna skett i ett annat land kan du även anmäla bedrägeriet i det aktuella landet.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!