Norran avslöjade i mars att utländska gästarbetare låg bakom upprepade rattfylleribrott i Skellefteå under flera månaders tid.
Det visade en granskning av polisutredningar som hamnat i Skellefteå tingsrätt. Ett stort antal nationaliteter fanns bland de 28 förare som greps för rattfylleri under december.
Norran redogjorde för ett stort antal rättsfall som hamnat hos tingsrätten under vintern med samma gemensamma nämnare: de brottsmisstänkta var utländska medborgare som varit på plats tillfälligt i Skellefteå för att arbeta.
Lars Persson vid Skelleftepolisen påpekade:
– I december togs 14 drograttfyllerister och 14 rattfyllerister. Av dessa 28 hade vi tio nationaliteter inklusive svenskar. Det är en unik siffra för Skellefteå som jag hoppas inte ska upprepas. Det har slutat med allt från dagsbot på plats till häktning och rättegång. Under 2021 hade Skellefteå lokalpolisområde en ökning från 56 till 68 rattfyllerier. Dessa brott innebär oerhörda risker ute i trafiken, inte minst för medtrafikanterna. Hittills i år har antalet rattfylleriärenden ökat från 15 till 21 ärenden.
Problemet med att utländska gästarbetare gripits och misstänkts för brott i Skelleftebygden har inte upphört de senaste månaderna.
En ny genomgång som Norran har gjort visar bland annat att två personer misstänks för narkotikabrott efter ett tillslag i deras bostad i Skelleftetrakten. Båda sitter häktade i väntan på rättegången.
Flera bilförare har misstänkts för rattfylleri varav en nyligen begärdes häktad. 42-åringen slapp häktet och dömdes samma dag som förhandlingen hölls till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst för grovt rattfylleri.
Vidare har en man dömts till böter för en stöld av parfymflaskor värda 1600 kronor på Ica Maxi på Solbacken i Skellefteå, påföljden blev villkorlig dom och 30 dagsböter. Det förekommer också fortkörningar som slutar med böter.
I måndags hölls en ministerkonferens i Skellefteå som samlade flera hundra deltagare från hela Sverige, däribland var näringsminister Karl-Petter Torwaldsson på plats.
Temat var: ”Tillsammans för nyindustrialisering och hållbar samhällsomvandling”.
Under rubriken ”Samhällsomvandlingens sociala aspekter” talade bland andra Micael Säll Lindahl. Han var tidigare polischef i Skellefteå, numera är har högste polis inom polisens Region Nord. Han tituleras regionpolischef.
Har var tydlig med att först lyfta fram allt positiv med den enorma industrisatsning som sker i Skellefteå och norra Sverige. Men han påpekade också allvarliga problem som följer med den här typen av samhällsutveckling.
Kort sagt: olika slags brottslighet.
Regionpolischefen riktade sig lika tydligt som skarpt till Skellefteå kommuns företrädare som deltog vid seminariet.
Efteråt vidareutvecklar Micael Säll Lindahl för Norran:
– Det finns olika lager, en hel pamflett i den här frågan med den brottslighet som uppstår när stora mängder av ensamma män flygs in och ut till en region. Den sidan som Skellefteborna sett mest av handlar om stölder, narkotika, misshandel och olika brott i trafiken, inte minst grova rattfyllerier.
– Man ska passa sig väldigt noga för att generalisera, men att ha en svagt socialt liv utanför arbetet och bo i baracker utan sin familj är en grogrund för att brottslighet kan uppstå. Att bo här med familjen skapar så oerhört mycket bättre förutsättningar för att ett destruktivt leverne kan undvikas. Att få ihop hela familjer här i Skellefteå är mycket brottsförebyggande, fortsätter han.
Han höjer ett varningens finger till Skellefteå kommun, inte minst riskerna med korruption och brottslighet kopplat till bland annat upphandlingar:
– Det handlar om allt från att bekämpa människohandelsliknande arbetsvillkor, till oseriösa underleverantörer med stora risker för korruption vid upphandlingar. Det här är något som polisen arbetar hårt med, vi har delvis styrt om vår underrättelseverksamhet för att komma åt dessa brott.
– Det finns nu personer i Skelleftetrakten som har detta som brottsmodus. Här gäller det för kommunen och enskilda företag att – trots att industrisatsningen skriker efter snabba beslut – man inte göder denna typ av brottslighet. Men den är inte så lätt att upptäcka. Det är ju inte synliga Björnligan som vi jagar, brottsligheten är mer sofistikerat än så, tillägger Micael Säll Lindahl.