Gränsen för rattfylleri går vi 0,2 promille alkohol i blodet. Har föraren minst 1,0 promille ska rattfylleriet bedömas som ett grovt trafikbrott där den normala påföljden är en eller två månaders fängelse utifrån allvaret att köra ett fordon kraftigt påverkad av alkohol.
Norran kan i dag berätta om ett nattligt rattfyllerifall i Skellefteå som inom mindre än tre dygn gick från att föraren greps till att han dömdes vid Skellefteå tingsrätt.
Vid tre-tiden natten mot lördag den gångna helgen observerade en polispatrull i centrala Skellefteå en bil vars körsätt senare beskrevs i polisrapporten som ”ryckig, forcerad och okontrollerad”.
Polisen fick snabbt stopp på färden i närheten av Järnvägsleden. Snabbt uppstod misstankar om att den 42-årige föraren var påverkad av alkohol.
Efterföljande provtagning visade att mannen hade 1,44 promille alkohol i blodet, vilket alltså är rejält över gränsen för grovt rattfylleri.
Eftersom mannen saknar fast adress i Sverige så beslutade jouråklagare att mannen skulle anhållas på lördagsmorgonen.
Bara en dag senare hade samma åklagare lämnat in ett åtal om grovt rattfylleri samt en begäran om att mannen skulle häktas av Skellefteå tingsrätt utifrån risken att 42-åringen på fri fot kan lämna landet och därmed ”undandra sig lagföring eller straff”.
På måndagseftermiddagen hölls den kombinerade rättegången och häktningsförhandlingen vid Skellefteå tingsrätt.
Åklagare Jennifer Piironen menade att mannen skulle dömas till två månaders fängelse och att han skulle häktas med tanke på att han inte har någon anknytning till Sverige.
– Han har kvar sin familj i hemlandet och hans anställning går ut den sista juni. Jag finner inga särskilda skäl för att han ska slippa fängelse och häktning i väntan på att domen ska vinna laga kraft, sammanfattade hon.
42-åringen och dennes advokat Urban Rönnblom argumenterade för att mannen skulle slippa fängelse som påföljd: att han sedan tidigare är ostraffad, lever under ordnade förhållanden, har arbete samt behov av pengar utifrån allvarlig ohälsa inom familjen som kräver inköp av dyra mediciner.
– Det är livsviktigt att jag får fortsätta arbeta, menade han.
Tingsrätten valde villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst som påföljd. Han ska inte heller sitta häktad.