Bygget börjar: Nya lägenheter görs på Älvsbacka

Så fick Peab spaden i jorden till slut. Deras önskemål att få bygga nytt på Älvsbacka har varit kantad av motgångar. Men nu blir det i alla fall 29 nya lägenheter.

José Antonio Edlund på Nek AB ska göra markarbetena, och Cedrik Andersson, Peab, är platschef.

José Antonio Edlund på Nek AB ska göra markarbetena, och Cedrik Andersson, Peab, är platschef.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2021-02-18 13:35

På våren 2018 hade Norran den första artikeln om bygget. Då berättades att Peab hade fått en markanvisning, det vill säga första tjing för att få köpa en kommunal tomt. Platsen är intill Korv-Ivars i Skellefteå.

Men så kom Norrbotniabanan mellan. Man kan tycka att platsen är långt från järnvägen, men den ligger inom det område som var tänkbart att användas och Trafikverket ville därför att bygglovet skulle få vänta. 

Främst handlade funderingarna om anslutningsgatan från Järnvägsleden och var den ska hamna när den ligger i tunnel under järnvägen. 

Men till slut blev det grönt ljus för att planera. Då skissades på ett hus som blev något för högt jämfört med detaljplan, och i sista stund drog bolaget tillbaka sin bygglovsansökan.

Men nu är alla hinder undanröjda, bygglov finns, och på torsdagen började arbetet på tomten. 

– Markarbetena ska nu pågå i cirka två månader. Vi ska påla grunden och därför kommer vi att väsnas en del, från 1 mars och framåt, säger platschef Cedrik Andersson.

På torsdagen togs också det formella första spadtaget. Normalt brukar de blivande ägarna vara med vid detta högtidliga tillfälle, men nu får de se tillställningen på nätet istället. 

Mäklare Sofie Marklund på Fastighetsbyrån sålde lägenheterna och hon säger att de gick åt rekordsnabbt.

– Säljstarten var i september 2020 och redan i december hade vi köpare till alla. 

Huset ska stå inflyttningsklart hösten 2022.

Karta: Storgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!