På torsdagen inleddes ännu en rättegång med kopplingar till den omskrivna fastighetshärvan i Boliden. Hittills har tre personer dömts i härvan; Bolidenkvinnan Victoria Roekshild till fyra års fängelse samt en Lulemäklare och en närstående till honom till villkorliga domar och dagsböter.
I juni åtalades ytterligare en mäklare med kopplingar till härvan vid Skellefteå tingsrätt och det är kring dennes medverkan i affärerna som rättegången nu kretsar.
Enligt åtalet ska mäklaren uppsåtligen ha medverkat till åtgärder i penningtvättssyfte i samband med flera husaffärer i Boliden och Burträsk. Affärer som hade flera tydliga varningsflaggor för penningtvätt, bland annat misstänkt nyttjande av målvakter som säljare.
Åklagare Niklas Jeppsson, som var med vid förra rättegången, sa tidigare till Norran att det visserligen var färre fall av husaffärer denna gång. Samtidigt var omständigheterna mer besvärande vid varje affär.
Brotten har fängelse på straffskalan, från sex månader till sex år.
Under rättegångens första dag avhandlades de sex åtalspunkterna som gäller grovt näringspenningtvättsbrott. Åklagaren gick igenom husaffärerna och pekade på varningsflaggor som mäklaren i sitt ämbete borde ha reagerat på. Det användes exempelvis fullmakter för säljarna, distansköp, försäljning på kredit och pengaöverföringar på olika konton som betalning, men inte till säljare.
Mäklaren förnekade brott på samtliga punkter och hävdade att hen inte reagerat på att något skulle vara problematiskt. Hen svarade bitvis glatt, ledigt och detaljerat, ibland med en anekdot, på åklagarens frågor.
Mäklaren hävdade att hen hade god kundkännedom om Bolidenkvinnan och hennes kontaktnät.
– Jag lärde känna hela hennes familj.
Flera av namnen som nämndes förekommer som husköpare och hussäljare i härvan. Och när de själva inte var på plats fanns fullmakt och en kopia på pass som Bolidenkvinnan försett mäklaren med.
Att pengar betalades till Victoria Roekshild och andra personer än säljarna kunde mäklaren inte förklara.
– Hon hade fullmakten och bestämde vart pengarna gick.
Det framgick också att mäklaren inte hade utbildning i frågor om penningtvätt eller tagit del av Fastighetsmäklarinspektionens föreskrifter på området.
Men mäklaren var tydligt med var gränsen går för hen i fråga om brottslighet.
– Jag har aldrig gjort affärer med kontanter inblandade.
Rättegången fortsätter på fredagen.
Uppdatering fredag 12.50:
Åklagare Niklas Jeppsson meddelade vid lunchtid vilken påföljd han yrkade på.
– Jag yrkar på att mäklaren döms för samtliga fall av näringspenningtvätt, grovt brott. När det gäller påföljd så överstiger det samlade straffvärdet ett års fängelse och då ska man in normala fall dömas till fängelse. Men jag öppnar samtidigt för villkorlig dom och samhällstjänst.
Detta på grund av särskilda omständigheter och för att det har gått en lång tid sedan händelserna i åtalet inträffade.
– Det ska något särskilt till för att man inte ska utdöma fängelsestraff.
Han tycker att det är ett intressant ärende.
– Så det blir också intressant att se tingsrättens bedömning av agerandet.