Lösning testas för förorenad mark

Det finns gott om förorenad mark i ett område runt Rönnskärsverken. Och det finns ett underskott att fyllnadsmassor. Nu testar kommunen ett nytt grepp för att lösa båda problemen. "Jag tror det kan fungera", säger Christer Svensson, projektledare vid samhällsbyggnadskontoret.

Christer Svensson uppe på limpan ute på Näsudden. Han påpekar att metoden även måste miljöprövas innan det blir grönt ljus.

Christer Svensson uppe på limpan ute på Näsudden. Han påpekar att metoden även måste miljöprövas innan det blir grönt ljus.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2023-10-14 07:00

Norran har tidigare berättat om problemen med luftburet nedfall som gör det svårt och dyrt att bygga nytt för privatpersoner och försenar kommunens exploatering av villatomter. Orter som berörs är Skelleftehamn, Bureå, Ursviken och Örviken.

Det handlar om jungfrulig mark som tidigare inte bebyggts. Jordlager där kan behöva grävas bort för att de giftiga metallerna som finns i marken inte ska skada hälsan hos de som ska bo i områdena. Massorna behöver transporteras bort och deponeras. Beroende på mängden metaller ska de behandlas på olika sätt. Frågan är var de ska läggas. Långa transporter gör saneringen dyrare.

Problemen är desamma på Näsudden där ett nytt industriområde planeras. Jord behöver grävas bort och antingen deponeras eller användas på något sätt i området.

Därför genomför kommunen just nu en studie för att ta reda på om det är möjligt att använda massorna i exempelvis bullervallar.

Christer Svensson visar hur man tänker sig att det ska gå till. Invid vägen ute på Näsudden finns ett öppet område och på den en limpa med jord.

– Vi har flyttat ytlig förorenad jord hit. Det är samma material som finns här runt om, säger han och sveper med armen över skogsmarken.

Jorden i limpan har blandats upp med bioaska från Skellefteå Kraft.

– Tanken är att det blir samma effekt som att blanda jord med cement. Vi får en hård yta och askan binder föroreningarna så att det inte blir rörliga och kan lakas ur materialet.

undefined
Christer Svensson visar hur kompakt och hård limpan blivit efter inblandning av bioaska.

Det är LTU som har tagit fram receptet på blandningen och sköter provtagningen. Afry och Sweroc är också med i projektet.

– Det ser väl hyggligt lovande ut. Men det krävs insatser för att kunna göra detta i stor skala. Bioaska är till exempel en bristvara och processen måste göras i etapper.

Om det fungerar hoppas han att de förorenade massorna går att använda som grund i bullervallar. Över dem läggs så rena massor.

Om det inte fungerar vad innebär det?

– Då måste massorna köras till deponi i Umeå eller Robertsfors. Det blir dyrt och en massa onödiga transporter.

Kan detta användas på andra platser med föroreningar, exempelvis vid Norrbotniabanans bullervallar?

– Kanske kan det tillämpas på fler platser. Det krävs att det finns ett behov av massorna för att det ska vara möjligt. Om inte klassas användandet som deponering av lagstiftningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!