Kvinna flydde – låste in sig på toan: Sambon beväpnad med hammare

Till sist flydde kvinnan in på toaletten för att komma undan den, med en hammare, beväpnade sambon. I larmsamtalet till polisen vädjar hon desperat om hjälp: ”Jag är jätterädd, han ströp mig, någon måste komma!”.

Stryptag mot halsen, dödshot med hammare, skadegörelse, utkastade möbler. Den 45-årige Skelleftebon åtalas nu för flera brott mot en närstående kvinna i samband med ett våldsdrama i en lägenhet i ett samhälle utanför Skellefteå.

Stryptag mot halsen, dödshot med hammare, skadegörelse, utkastade möbler. Den 45-årige Skelleftebon åtalas nu för flera brott mot en närstående kvinna i samband med ett våldsdrama i en lägenhet i ett samhälle utanför Skellefteå.

Foto: Från förundersökningen

Skellefteå2024-08-17 19:00

Nyheten i korthet

  • En kvinna i Skellefteå flydde till sitt badrum från sin sambo, som var beväpnad med en hammare. Hon ringde till polisen och berättade att mannen ströp henne och hotade att slå ihjäl henne.
  • Mannen, 45 år, greps senare av polisen och har nu åtalats för misshandel, olaga hot, skadegörelse och narkotikabrott.
  • Kvinnans larmsamtal, vittnesförhör, rättsintyg och bilder på skadegörelsen ingår i bevisningen mot mannen.

Allt börjar med att Skelleftepolisen larmas till en lägenhet i ett samhälle utanför Skellefteå. Det är offret som ringer och berättar om skräckstunden i bostaden.

Larmsamtalet som ingår i förundersökningen – den 45-årige mannen har nu åtalats för misshandel, olaga hot, skadegörelse och narkotikabrott – vittnar om kvinnans desperata situation.

Hon hade då blivit en slags fånge i sitt eget hem när hon låste in sig på toaletten efter flykten från mannen, som beväpnat sig med en hammare.

Innehållet i larmsamtalet visar också hur kvinnan, efter att hon först pratat med en SOS-operatör och en polis, plötsligt börjar prata med mannen igen.

undefined
Kvinnan och mannen var vid tiden för händelserna sammanboende. Därför har den misstänkta brottsligheten utretts av Skelleftepolisen som ett brott i ”nära relation”.

– Började han att hota dig, tillfrågas kvinnan först i larmsamtalet.

– Ja, vi bråkade och han blev arg. Han tog stryptag, tryckte ned mig och kvävde mig. Sedan släppte han mig och tog upp en hammare och hotade att slå ihjäl mig om jag inte gick därifrån. Sedan började han slå sönder alla saker i lägenheten. Han kastade ut alla möbler från balkongen och fortsatte att stå och skrika. Jag vill att någon kommer hit, jag behöver hjälp, blir kvinnans svar.

Hon berättar detaljerat om hur mannen brottade ned henne i soffan och tog ett stryptag:

– Jag fick ingen luft. Efter att han släppte mig tog han hammaren och skrek att jag skulle gå ut, och jag gick ut barfota. Men jag gick in igen. Jag behövde plånboken och allting för att ta mig nånstans.

I ett senare skede flyr kvinnan in på toaletten då hon också får kontakt med SOS Alarm och polisen.

Sedan framgår det av larmsamtalet att mannen kommer tillbaka och de två börjar prata genom den låsta toalettdörren.

undefined
Efter att kvinnan först flytt från lägenheten och sedan tagit sig tillbaka till bostaden, såg hon hur mannen förstört saker inne i lägenheten och kastat ut möbler från balkongen.

– Vänta, det är ingenting att strypa nån för, och hota nån till livet. Du tog upp en hammare och sa: ”Gå härifrån innan jag slår ihjäl dig!”. Jag stod i sovrummet och ville gå ut genom dörren. Du puttade in mig och ströp mig, säger kvinnan.

– Ja men fan, jag älskar dig, blir mannens svar.

Det framgår också, genom den konversation som utspelar sig, att 45-åringen förstår att kvinnan har ringt till polisen:

– Ah, fy attans då, blir svaret.

När den första polispatrullen kommer till fastigheten ser poliserna hur 45-åringen lämnat lägenheten och befinner sig utomhus, intill kvinnans bil. Han håller på att packa in grejer i baksätet i bilen och verkar ”upprörd och påverkad”, som det står i polisrapporten.

När han konfronteras av polisen ”råkar han ta fram något som liknar narkotika och gömmer det bakom ryggen, och inne i lägenheten verkar målsäganden väldigt uppriven och gråter när patrullen går in”, framgår det i samma polisrapport.

undefined
Advokat Linda Sundlöf är den brottsutsatta Skelleftekvinnans målsägandebiträde.

Våldsdramat inträffade den 26 juli, mannen häktades tre dagar senare av tingsrätten. Nu har åklagare Perla Frohm väckt åtal för de tre misstänkta brotten mot kvinnan, som har Linda Sundlöf som målsägandebiträde.

– Han har slitit i och greppat tag om målsägandens hals och kropp, vilket medförde andnöd, blånader och smärta. Han har också hotat att skada eller döda henne i samband med att han riktade en hammare mot henne, sammanfattar Perla Frohm.

– Min klient kan varken erkänna eller förneka misshandel eller olaga hot. Han har inte några tydliga minnesbilder från händelsen eftersom han var påverkad, säger advokat Ulf Holst.

Kvinnans berättelse, larmsamtalet, förhör med ett vittne, rättsintyg för den misstänkte och brottsoffret, den beslagtagna hammaren och bilder på skadegörelsen ingår i bevisningen. 

Polisens viktigaste råd

”Gå vid första slaget och gör en polisanmälan”, och det viktigaste budskapet från Skelleftepolisen, vilket Norran berättat om i ett stort antal artiklar om mäns hot och våld mot kvinnor.

Men om man utsätts för misshandel eller annan brottslighet, och just då inte orkar polisanmäla, är det viktigt att besöka läkare och få skadorna dokumenterade. I sin tur kan polisen ta in rättsintyg på journalanteckningarna, som ger ett specifikt datum på händelsen. Detta är central bevisning i en brottsutredning

Flera Skelleftepoliser som Norran har talat med om ”brott i nära relation” påpekar också:

– Även om man inte har ork eller mod att göra en anmälan så är det viktigt att man talar med en nära anhörig eller vän, som på olika sätt kan vara ett stöd. I sin tur blir detta ofta stödbevisning vid en rättegång, att man berättat om händelserna. Man kan skriva dagbok eller notera datum för brotten, kanske ta egna bilder på skador och kontakta Centrum mot våld eller Guldstadens kvinnojour.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!