Norran har flera gånger rapporterat om kommunens visselblåsarfunktion. Det var bland annat via den före detta skolchefens jäv kom upp till ytan. Dock krävdes granskning även av media, innan jävet faktiskt konstaterades.
I utvärderingen poängterar man att funktionen tycks fylla sitt syfte – ett stort antal ärenden har hanterats, varav många har arbetsrättskaraktär.
– Det är bra att funktionen finns, utifrån förtroendet för kommunen. Men funktionen har också utmaningar, bland annat att anonymiteten omöjliggör kontakt med anmälaren, vid behov av mer information, säger Andreas Löwenhöök (M).
Av de kommunala bolagen är det idag endast Skellefteå Kraft som har en egen visselblåsarfunktion. Men inom kort ska samtliga kommunala bolag erbjudas delta i funktionen.
I utredningen lyfter man också för- och nackdelar med att utreda ärendena externt. En fördel med detta, skriver man, är bland annat att bilden av opartiskhet blir tydligare. Vice versa, finns risken att upplevas som partisk då ärenden utreds internt. En intern utredning vore möjligheten att ”ha koll” på hela processen.
En annan utmaning med tjänsten uppges vara att definera vilka frågor som egentligen ska hanteras. Många arbetsrättsliga frågor behandlas via annan lag, exempelvis arbetsmiljölagen. Och det som är kriminellt ska anmälas till polisen.
Utvärderingen konstaterar också att återkoppling måste ske. Det är viktigt att de involverade får veta vad som händer i ärendet.
Enligt en ny visselblåsarlag blir funktionen snart obligatorisk. Från och med juli 2022 gäller den samtliga arbetsplatser med minst 50 anställda. Från december 2023 gäller den även verksamhet med mellan 50 och 249 anställda. Av de kommunala bolagen är det endast Skellefteå kraft och Skellefteå buss som har fler än 250 anställda. Skebo, Västerbottensteatern och Skellefteå City Airport har färre än 250 men fler än 50.
Fakta
Skyddet i nya visselblåsarlagen omfattar inte bara anställda utan också inhyrd personal, praktikanter, egenföretagare, volontärer och aktieägare som är verksamma i företaget.
Den som anmäler något genom visselblåsarfunktionen har skydd mot repressalier från arbetsgivaren. Det krävs dock att det finns ett allmänintresse i uppgifterna för att skyddet ska gälla.