Efter nästan fyra månaders utredningstid väcker alltså åklagare Andreas Nyberg åtal nu på fredagen mot fyra personer som misstänks för delaktighet i mordet i Malå natten mellan den 12 och 13 februari. Offret var en man i 30-årsåldern.
De som åtalas är en 50-årig man, en 40-årig kvinna, en 20-årig man samt en pojke i övre tonåren (han var under 18 år när händelsen inträffade).
Andreas Nyberg har beskrivit de fyra som att de ingår i en ”familjekonstellation”, och att det under förundersökningens gång vuxit fram en stark motivbild till våldsdådet.
Åtalet är unikt i Skelleftebygdens kriminalhistoria: aldrig tidigare i modern tid har fyra personer misstänkts för delaktighet i ett mord.
Norran avslöjade för ett par veckor sedan att en av de fem häktade försatts på fri fot efter beslut av åklagare Andreas Nyberg. Personen som släpptes på fri fot är en 20-årig man.
Nu har också åklagaren beslutat att den unge mannen är avförd från mordutredningen och inte längre misstänkt för något brott.
Hur kunde han häktas tio veckor efter mordet, bedömas vara på sannolika skäl misstänkt av tingsrätten – för att sedan släppas? Är det inte ett underbetyg till den bevisning som arbetats fram?
– Det kan vara svårförklarat, och jag vill inte peka ut några detaljer mot en person som inte längre är misstänkt för brott. Jag menar att det inledningsvis inte var en onödig brottsmisstanke, och tingsrätten bedömde vid två tillfällen att det fanns sannolika skäl för häktning. Men därefter har inte bevisningen stärkts. Jag bedömde sedan att utredningsläget kommit så pass långt att åtal inte kunde väckas, jag kunde inte förvänta mig en fällande dom. Därför togs detta beslut, svarar Andreas Nyberg.
Fredrik Elveros är advokat åt den häktade tonårspojken, som har erkänt grov misshandel men förnekat mord (de tre andra misstänkta har i samtliga förhör förnekat brott).
Norran har tidigare rapporterat om att tonårspojken anmälde sig själv till polisen. Om det säger nu hans advokat Fredrik Elveros så här:
– Min klient var inte misstänkt före den 28 april, då han själv ringde och anmälde sig till polisen. Skälet till det var att han inte kunde stå ut med att det satt andra, oskyldiga, personer häktade för händelsen. Han har hela tiden vidhållit att det är han och en annan person som utfört gärningen. Sedan han anmälde sig har han hela tiden erkänt en grov misshandel, baserat på hur han faktiskt agerat i händelseförloppet och vad hans avsikter varit.
Inför att åtalet skulle väckas har de fyra advokaterna, vilket är en rutinmässig åtgärd inför ett åtal och en rättslig prövning, fått rejält med tid för att gå igenom det drygt 2 000 sidor stora förundersökningsprotokollet.
Det har inneburit att advokat Fredrik Elveros begärt att kompletterande utredningsåtgärder ska göras. Detta är något som nu skyndsamt handläggs av polisen för att inte rättegången ska försenas. Den inleds preliminärt måndag den 19 juni.
Vad handlar dina krav om angående fler utredningsåtgärder?
– Det gäller kring skeendet när ambulansens personal kom till platsen och vilka åtgärder som vidtogs eller inte vidtogs i samband med detta, svarar Fredrik Elveros.
Åklagarens åtal, som också kallas för stämningsansökan, kommer senare under fredagen att bli offentlig vid Skellefteå tingsrätt.