Hjalmars spännande fynd - hittade skattkarta

Mormor och barnbarn skulle bara ta en tur med båten. Men avfärden fördröjdes av ett äventyrligt fynd. "Han tyckte det var jättespännande", säger mormor Eva Andersson.

Hjalmar Bergström och mormor Eva Andersson hittade en skattkarta i älven under söndagsmorgonen.

Hjalmar Bergström och mormor Eva Andersson hittade en skattkarta i älven under söndagsmorgonen.

Foto: Privat

Skellefteå2020-09-14 20:00

Söndagsmorgonen skulle börja med en båttur i Bergsbyn. Det hade mormor Eva Andersson och barnbarnet Hjalmar, 4, bestämt. Men under tiden som de öste vatten hittade Eva ett än mer äventyrligt fynd.

– När jag klev ned i båten så såg jag att det var en flaskpost vid sidan av båten, in mot land. Så jag gick och hämtade den, och Hjalmar blev jätteglad, säger Andersson.

Pet-flaskan som guppade visade sig inte innehålla vilket brev som helst. I stället visade lappen vad som verkar vara en skattkarta, komplett med vägar och ett tydligt utmarkerad skattkammare.

– Det var ritat som en skattkarta, det stod också ett namn och så stod det Sverige och skattkammare. Och Hjalmar tyckte ju det här var jättespännande.

Hur flaskan hamnat i älven i Bergsbyn vet ingen. Vem som är avsändare är också oklart.

– Man vet ju inte hur den har kommit dit, den kanske har kommit via havet. Men det känns lite långsökt, säger hon.

Men det spelade ingen större roll för Hjalmar, som fäste sig vid kartan direkt.

– Han ville ta med sig den hem när han skulle hem och sova. Han ville visa mamma och kompisarna på förskolan, säger Eva Andersson med ett lätt skratt.

Hjalmar tyckte det var spännande, men vad tyckte du om att hitta flaskposten?

– Det var ju jättetrevligt att vi hittade den när han var med. Annars hade jag väl hittat den själv och bara tagit upp den. Men nu när han var med så blev det ju något extra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!