Små blå fläckar dyker upp på kokainservetten.
Norrans reporter har just torkat av toapappershållaren i ett av båsen inne på nattklubben Rustique i Skellefteå. Samma servett används sedan ovanpå toalocket – då blossar den turkosblåa färgen upp och sprider sig ännu mer.
Resultatet är tydligt: testet har gett utslag för kokain.
Utrustade med specialbeställda kokainservetter gav sig fyra Norran-reportrar ut på flera olika uteställen en fredagkväll i Skellefteå. Handfat, toaletter, hyllor och andra plana ytor torkades av med servetterna. När kvällen var slut hade tio krogar kontrollerats. Vissa servetter plockade mest upp damm, men tre av dem – alltså nästan en tredjedel – gav utslag för misstänkt spår av kokain.
Det första positiva testet kom klockan 23.50, inne på toaletten på Bishops Arms. Oskar Svanström, operativ chef för krogkedjan, är inte särskilt förvånad över Norrans fynd.
– Det är skittråkigt, men tyvärr är det en drog som förekommer i vårt samhälle och som ställer till det för en massa människor. Det är svårt som krögare att värja sig mot, men vi samarbetar med polisen och utbildar personalen för att hantera misstänkt påverkade personer.
LÄS MER: Polisens varning: Kraftig ökning av kokain i Skellefteå
Omställningen efter att pandemirestriktionerna hävdes kan ha bidragit till att fler använder droger i festsammanhang, säger han.
– Jag har inte fått någon indikation på att det här skulle vara ett särskilt problem i Skellefteå, men jag ska kontakta pubchefen där för att se hur vi kan gå vidare.
Kokainservetterna som Norran använde tillverkas i Nederländerna och färgas omedelbart blå vid kontakt med drogen. Metoden är välkänd och används av polisen världen över. Träffsäkerheten för kokain är mycket god; det krävs en mycket liten mängd av drogen för att servetterna ska ge utslag. Men metoden är inte helt vattentät och det går till exempel inte att säga hur gamla de misstänkta kokainspåren är.
LÄS MER: Skelleftetjejen ”Lisa” tog kokain i flera år: ”Kom till en punkt då jag inte längre ville”
Exakt hur blå servetten blir beror på mängden misstänkt kokain som detekteras. Två av Norrans servetter visade odefinierade ljusblå fläckar medan den tredje fick en stark, blå prick.
Strax efter midnatt blev det träff igen – två gånger om. Först på Lion bar, strax därefter på Rustique. Khadem Mohamadi, franchisetagare på Lion bar i Skellefteå, tycker att resultatet är oväntat.
– Det händer att folk är onyktra och går över gränsen, men vi har inte märkt något kokain trots att vi städar toaletterna varje dag. Så det är jätteoväntat.
Vad gör ni om ni märker att någon verkar onykter?
– Vi avvisar dem direkt. Och om det krävs så ringer vi polisen.
Nadia Wallmark, delägare och vd för Rustique, upplever däremot att användningen av kokain som festdrog är relativt utbredd.
– Tyvärr är det den värld vi lever i, många har en liberal syn på droger. Om vi märker att någon verkar påverkad så ringer vi direkt till yttre befäl, förklarar hon.
Hur arbetar ni förebyggande?
– Vi har löpande utbildningar av personalen på plats, så att de vet vad de ska kolla efter. Vi jobbar efter devisen att det är bättre att hojta en gång för mycket än för lite. Och så har vi som sagt en väldigt öppen dialog med polisen, eftersom vi inte själva får ingripa.