Nyligen hittade Norran misstänkt spår av kokain på flera uteställen i Skellefteå.
Förekomsten av narkotika i Skellefteå är inget nytt, men faktum är att just kokain har ökat avsevärt den senaste tiden, säger Daniel Karlsson.
– Förr var kokain ganska ovanligt här uppe, men nu stöter vi på det då och då. Det är svårt att generalisera kring vilka som använder det, men det är en utpräglad festdrog och vi upplever att många som tar det är personer som normalt inte använder tyngre droger. Det kan ofta fungera som ett komplement till alkohol, säger han.
Han får medhåll av ordningsvakten Fredrik Söderberg, som har 14 års erfarenhet inom branschen.
– Användningen av kokain har ökat markant och krogen är det perfekta kamouflaget. Jag tror att folk numera har en mycket mer liberal inställning till droger generellt. Förut stötte vi på misstänkt narkotikamissbruk ungefär en gång i månaden, nu händer det nästan varje helg. Det kan vara allt från ungdomar till personer i nedre medelådern, säger han.
I södra Sverige har trenden länge varit att kokainet ökar. Det är precis samma utveckling som nu sker i Skellefteå, säger de båda.
– Det har kommit en ny marknad när Skellefteå förändras och växer. Det finns personer som tar med sig kokain hit och skapar en efterfrågan. Vi har också sett att det är unga personer, ibland under 18, som börjar hantera och sälja kokain. Något sådant har vi inte märkt tidigare, säger Daniel Karlsson.
Fredrik Söderberg säger att krögarna, polisen och ordningsvakterna har ett bra samarbete i Skellefteå. Ordningsvakterna har rapporteringsskyldighet till polisen om de märker att någon verkar vara påverkad.
– Det tydligaste tecknet är om personer, både sådana som är kända och okända av oss, går runt och ”nätverkar” på krogen. De kan samverka på ett sätt som inte är naturligt, vilket är ett tecken på att försäljarna rekar. När någon väl har tagit kokain blir de euforiska, det är lätt att se deras personlighetsförändring när de går från att vara relativt nyktra till att bli väldigt påverkade. De är upprymda, tar mycket plats, har ryckigt beteendemönster. Det är ett starkt avvikande beteende även fast de är i en bullrig krogmiljö, säger Fredrik Söderberg.
Daniel Karlsson tillägger:
– Vi kollar rent allmänt efter olika sätt som personer avviker från det normala. Det kan till exempel handla om frekventa toalettbesök, eller att de kommer ut från toan och upplevs annorlunda. Vi gör urinprov på plats och om det är positivt så avvisas de och erbjuds vård.
Såväl poliser som ordningsvakter utbildas i att hantera misstänkt narkotikapåverkade personer. Inom den kommunala verksamheten ryms också flera aktörer som arbetar förebyggande mot droger och missbruk – till exempel fältarna. I ett led för att få bukt på den ökande förekomsten av narkotika i Skellefteå kommer en ny utbildning, ”Krogar mot knark” att dra igång i höst.
Det är ett kommunalt initiativ som bygger på samverkan, utbildning och effektiv tillsyn.
– Det känns jättebra att vi äntligen ska börja med ”Krogar mot knark”. Det är ett initiativ som har funnits i andra delar av Sverige i många år. Jag menar att det är ett samarbete som är helt ovärderligt om vi ska kunna fortsätta att arbeta effektivt mot narkotika, konstaterar Fredrik Söderberg.