Skellefteå kommuns ekonomichef Samuel Lundqvist säger att man så snart som möjligt ska begära in anbud på bostadsrätter att köpa. Det ska satsas maximalt 50 miljoner vilket innebär 20 - 30 lägenheter beroende på storlek.
Vilket bolag som helst får lägga anbud när en kommun gör upphandling. Men när man söker efter bostadsrätter som är ganska färdiga för att byggas inom Skellefteå kommun, så blir det ändå väldigt få företag som kan komma på fråga.
Här listar vi några scenarier:
1. Kommunen har bråttom, eftersom bostäderna behövs nu. Då går det inte köpa nyproduktion, eftersom inget bygge är på väg att slutföras. HSB:s Guldläge vid busstationen är näst på tur att ha inflyttning, men det är slutsålt.
2. Kommunen har ganska bråttom, och vill ha anbud från hus som är påbörjade men inte klara. Då finns två bolag som kan vara med i spelet, Riksbyggens Utsikten på Getberget där cirka hälften av lägenheterna fortfarande inte är tingade. Eller Peabs Framtiden vid älven på Grunnan, där det också finns mycket obokat. Båda är under byggnad, men eftersom de gjuts på traditionellt vist går byggandet ganska långsamt. Båda har inflyttning första halvåret 2025.
3. Kommunen har mindre bråttom, och gillar tanken på att planerade byggen får starta. Då begär man anbud på lägenheter som inte är påbörjade men som kan starta inom en viss tidsrymd. Exempelvis inom ett år. Då bäddar man i första hand för HSB Polaris bakom "gamla posten", som egentligen är startklart men HSB tror inte att de kan sälja nog många lägenheter om de släpps nu. Även UGM Fastigheter skulle ligga bra till, de som ska göra ett hus i korsningen Brogatan/Skråmträskvägen på Sörböle. Ett tredje alternativ vore Riksbyggens projekt i kvarteret Kapella vid Repslagargränd. Det är dock inte detaljprojekterat och kan starta tidigast 2025.
4. Kommunen vill få igång byggande på tomter som de själva äger. Då upphandlar man i byggande på Anderstorg, en ledig tomt på Getberget eller de nya tomterna på Sunnanå. Även där är fördelen att man drar igång något som annars hade dröjt, men nackdelen är att bolagen är minst förberedda på detta, och produktionstiden blir lång.
Mattias Lundström är vd på HSB Norr och säger att nyheten om kommunens satsning är positiv.
– Det finns ett liknande upplägg i Malmfälten där LKAB köper lägenheter, men det här är första gången jag hör talas om att en kommun satsar. Det är bra och framsynt.
– Det ska bli intressant att höra hur upplägget blir. När det gäller vår möjlighet att lägga anbud så måste vi förmodligen lägga oss på lägenheternas planerade pris. Vi kan knappast sälja dem billigare till kommunen än vi skulle ha gjort till en vanlig kund, säger Mattias Lundström.
Ännu en stor aktör i Skellefteå är Riksbyggen. Projektchef Jonas Broady säger att det låter som ett bra initiativ från kommunen, och ser fram emot information om hur köpen ska gå till.
I pressmeddelandet från Skellefteå kommun sades att syftet med köpen är att få lägenheter till personalen. Men kommunalrådet Lorents Burman (S) ger delvis en annan bild. Han säger att syftet att dra igång byggen är lika viktigt.
– Därför ska vi köpa från projekt som är planerade men inte igångsatta. De som står och vickar på kanten för att komma igång.
Han poängterar också att ägandet ska vara kortsiktigt. Så snart konjunkturen vänder ska lägenheterna säljas.
Facit är i så fall: Lösning 3