Även bostadsrätter försenas i byggkrisen

Två storbyggen av bostadsrätter i Skellefteå har skjutits upp på grund av de oroliga tiderna. Riksbyggen och HSB avvaktar med var sitt projekt till köparna bedöms vara redo. Samtidigt tittar bolagen framåt och jagar fler tomter.

Två byggprojekt som skjutits upp. Till vänster Polaris som ska göras av HSB, till höger kvarteret Kapella som ska göras av Riksbyggen.

Två byggprojekt som skjutits upp. Till vänster Polaris som ska göras av HSB, till höger kvarteret Kapella som ska göras av Riksbyggen.

Foto: HSB/Riksbyggen

Skellefteå2023-11-22 08:00

Att lågkonjunkturen försenar byggandet av hyreslägenheter i Skellefteå är väl känt. Det ses som en stor kris då befolkningen helt tiden växer.

Men även byggandet av bostadsrätter har stagnerat. Det som är påbörjat slutförs, men bolagen avvaktar med något nytt.

Även detta påverkar bostadsbristen, då folk som kanske skulle ha sålt sin villa istället bor kvar.

I våras skulle säljstarten ha varit för bostadsrättsföreningen Polaris strax intill Sara kulturhus. Men bygget har skjutits upp eftersom försäljningen befaras gå för trögt.

– Vi skulle säkert få en del köpare som tecknar sig direkt, men inte nog många för att kunna börja bygga, säger Mattias Lundström VD för HSB Norr. 

– Då är det bättre att vi väntar till tiderna blir bättre och försäljningen kan gå relativt snabbt. 

Enligt nuvarande plan hoppas HSB komma igång med bygget under 2024. 

undefined
Polaris som ska byggas av HSB intill kulturhuset i centrala Skellefteå.

Även Riksbyggen har skjutit på ett tilltänkt bygge, det är en bostadsrättsförening i kvarteret Kapella i korsningen Kanalgatan/Repslagargränd. Det är uppskjutet cirka ett år och det planeras för säljstart i slutet av 2025 med inflyttning under 2027.

– Under 2024 fokuserar vi oss på Getberget. Förutom höghusen planerar vi även för 18 radhus, säger projektchef Jonas Broady.

undefined
I hörnet Kanalgatan/Repslagargränd ska Riksbyggen göra dessa byggnader. Arbetsnamnet är Kapella, men det kan bli något annat när försäljningen startar.

Främsta orsak till att byggen skjuts upp är att folk inte vågar köpa en nyproducerad bostadsrätt. När räntorna stigit vet kunden att hen måste betala mer för sitt personliga bostadslån. Dessutom tar de blivande bostadsrättsföreningarna lån, vilket påverkar månadskostnaden.

– När det är lågkonjunktur påverkas folk också av de allmänna prisökningarna. När mat och andra levnadsomkostnader blir dyrare blir man försiktig, även om köpet av lägenheten kommer att ske flera år framåt i tiden, säger Mattias Lundström, HSB.

– Allt är förberett för vårt bygge på Polaris och bygglovet är klart. Nu väntar vi bara på att folk ska känna sig trygga, fortsätter han.

undefined
Mattias Lundström på HSB Norr säger att allt är klart för att sätta spaden i jorden intill Sara kulturhus. Nu fattas bara köparna.

– Räntorna måste i första hand sätta sig och bli stabila, säger Jonas Broady på Riksbyggen.

Att det har varit kraftig ökning av byggpriserna är också väl känt för köparna. Men det är snarare byggherrarnas problem, för de ska räkna hem byggen som inte upplevs för dyra för köparna men ändå går ihop.

Både Mattias och Jonas säger att priserna på material och entreprenader har stabiliserats. 

Vad händer då i framtiden, när de två nämnda storbyggena är gjorda?

Båda säger att deras bolag är intresserade av nya tomter och har dialog med kommunen. 

Sedan tidigare har Riksbyggen varit på tal för byggande på Folkets Parks tomt. Jonas Broady säger att det dröjer eftersom kommunen först ska göra en översiktsplan.

– Under tiden tittar vi på flera andra områden, både små och stora, säger han.

undefined
Jonas Broady säger att Riksbyggen har sitt fokus på Getberget, där de både gör höghus och planerar för radhus.

– Vi pratar med både kommunen och privata fastighetsägare. Den mark vi letar ska vara centralt eller älvsnära, säger Mattias Lundström, HSB.

– Vi har även fört diskussioner med kommunen om att bygga hyresrätter. Det kan vi möjligen göra, men det är inte vår kärnaffär, så vi får se om det blir av, tillägger Mattias Lundström. 

Ett tredje bolag som gör bostadsrätter i Skellefteå är Peab. De bygger just nu Framtiden intill älven vid Campus och drygt hälften av lägenheterna är tingade. Chefen för Region nord, Christoffer Björn, säger att de inte är oroliga eftersom läget är exceptionellt.

undefined
Bostadsrättsföreningen Framtiden görs av Peab, och börjar nu växa upp ovan jord. Platsen är vid Viktoriabron.

Peab letar nu efter nästa ställe. Christoffer Björn säger att de har dialog med kommunen om att vara med i de nya bostadsområden som skapas, men inget är bestämt. De letar även tomter av privata säljare.

– Centrum är alltid centrum, men det går också skapa säljbara bostäder lite utanför, bara området är attraktivt i sig, säger han.

Även Jonas Broady på Riksbyggen säger att de nya lägena utanför centrum kan vara intressanta.

– Jag instämmer med kommunen att det är bra med blandade bostadsområden. Men då får inte kraven på utformning vara för höga, utan vi måste få kalkylen att gå ihop. Byggena får inte bli så dyra att ingen har råd att bo, säger han.  

Områden där kommunen vill ha bostadsrätter, men där inget bolag ännu anmält sig är: Anderstorg, Sunnanå samt ett nytt område på Sjungande Dalen där basebollplanen är. 

Mattias Lundström på HSB vill däremot att man ska förtäta centrum först.

– När det inte längre kan byggas där blir det större acceptans för lägen lite längre ut, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!