Tinderdejten resulterade i Europaäventyr

Hanna Granlund och Elias Norlén, båda 23 år, träffades i april och blev blixtkära. Fem månader senare hade de investerat i husbilen som tagit dem till Sydeuropa och deras gemensamma dröm – att arbeta på distans i varmare klimat och samtidigt upptäcka nya platser och länder under tiden.

Elias Norlén och Hanna Granlund har besökt bland annat Paris under sin upptäcktsfärd med husbilen.

Elias Norlén och Hanna Granlund har besökt bland annat Paris under sin upptäcktsfärd med husbilen.

Foto: Privat

Skellefteå2022-09-01 20:00

Under våren 2021 hade Hanna Granlund och Elias Norlén aldrig tidigare träffat varandra. De bodde med åtta mils avstånd i två norrländska städer. Hanna arbetade i smyckesbutik och Elias inom psykiatrin. Båda hade skapat varsina konton på dejtingsidan Tinder och letade efter en likasinnad livskamrat med drömmar om äventyr. Efter en kort period hittade de varandra och började träffas. Ibland sågs de i Piteå, ibland i Skellefteå. Det sa ”klick” och tillsammans började de spåna om deras framtida liv tillsammans. 

Ganska snabbt upptäckte de att båda ville, var redo och hade modet att kasta sig ut på äventyr. Södra Spanien blev en naturlig del av planen, dels för att det är varmt större delen av året, dels för att Elias tidigare bott en hel del i Spanien under vinterperioder. En extra bonus är att Elias bror arbetar som mäklare där nere och kunde hjälpa till med tips kring vilka områden som är bäst lämpade för husbil och närhet till många spännande resmål. 

Både Hanna och Elias har sedan tidiga barnsben ett intresse för bilar och därför blev det naturligt att börja titta på bilar med möjlighet att bo i. För frihetens och flexibilitetens skull.

– Vanlife är stort ute i Europa och just nu är det populärt att renovera upp gamla minibussar eller skåpbilar och ge sig ut på äventyr. Vi ville skapa ett mer hållbart boende i längden och därför föll valet på ett större alternativ, nämligen en husbil med lite mer bekvämlighet, berättar Hanna. 

Ekonomin är en annan viktig parameter för att kunna leva drömlivet. För att bli rika på äventyr och upplevelser, var det viktigt att hitta ett arbete som de kunde utöva på distans för att klara sig ekonomiskt. De kontaktade ett antal bolag och valet föll på ett kundtjänstföretag som erbjöd arbete både i Sverige och Spanien, med möjlighet till distansjobb, tack vare digitala hjälpmedel. 

Viktigt för både Hanna och Elias var att kunna jobba deltid, för att maximera möjligheterna att resa, äventyra och upptäcka nya platser samtidigt. 

­­– Vi har hittills arbetat runt 50 procent, men siktar på mellan 50-75 procent framöver. På 50 procent klarar vi oss för att ”gå runt” ekonomiskt och med endast 7 procent skatt lever vi riktigt bra. 

Arbetet fördelas antingen klockan 08:00-14:00 varje dag eller tre hela dagar per vecka, ibland finns också möjlighet till kvällspass- och extrapass. 

undefined
Elias Norlén och Hanna Granlund har besökt bland annat Paris under sin upptäcktsfärd med husbilen.

Det finns ett antal svenska företag ute i Europa som erbjuder jobb på distans. Ett av dem är Call4U. Ida Ekman som är platsansvarig i Marbella, Spanien, berättar:

– Hos oss påbörjar du alltid en internutbildning på kontoret på plats i Marbella, dels för att säkerställa att du får handledning och snabba svar på frågor som dyker upp, dels för att kunna kvalitetssäkra kompetensen som vi lovar våra kunder. När du känner dig trygg i de projekt du arbetar i och kan tillräckligt mycket, finns möjlighet att arbeta på distans. 

Ida fortsätter: 

–Är du EU-medborgare är det egentligen inte särskilt komplicerat. Du kontaktar de företag du är intresserad av att arbeta hos och kommer ni överens, är det ofta bostad som behöver ordnas med i ett första steg. Ett tips är att ha tillräcklig med pengar för att kunna betala två månaders hyra, då många kräver det som deposition. 

–Det finns också företag som har personallägenheter som du kan bo i under en period när du kommer ner. 

Hur fungerar det med bankkonton, skatt och anställningar? 

– De allra flesta företag i Spanien hjälper sina nyanställda med ett så kallat NIE-nummer som fungerar som ett ID-nummer för utlänningar. Tack vare det kan du öppna ett konto i en spansk bank, där din lön sedan sätts in. 

undefined
Ida Ekman, chef på Call4U på Marbellakontoret.

Sedan första januari har spanska regeringen nya bestämmelser kring fast anställning då du numera får en fast anställning efter tre månader, tidigare var det nio månader. 

För dig som stannar kvar och bor längre tid i Marbella, bör du skriva in dig i kommunen för att få tillgång till lokal sjukvård, sjukersättning och möjlighet till sjukintyg från en spansk läkare.  Om du stannar kvar i Marbella längre än ett år, bör du även skriva ur dig ur Sverige, annars kan din skattehemvist bli ifrågasatt av din svenska bank. 

Skatten i Spanien är relativt förmånlig. De första månaderna betalar du bara 7 procent, när du blir fast anställd ligger den runt cirka 17-21 procent. 

Vågar en 50-plussare som drömmer om arbete i varmt land söka jobb hos er?

– Ja, absolut! Vi har många ungdomar som arbetar hos oss, men vi har och har haft medarbetare i åldrarna 40-55 år också. 

undefined
På väg hem från Spanien bestämde sig paret för att adoptera omplaceringshunden Celia.

Under de första nio månaderna har paret besökt ungefär 25 städer runtom i Europa. Förutom körträning i och utanför storstäder, för att undvika böter på grund av husbilsförbud och miljözoner, har de såklart lärt sig massor om resmålen, dess olika kulturer och spännande sevärdheter. 

– Ett härligt minne var när vi bodde på en vingård i Bordeaux i Frankrike. Där fick vi gratis ställplats med möjlighet till pool, i utbyte mot en guidad vintur med köp av vingårdens lokala produkter. Där fanns heller ingen mobiltäckning under 24 timmar, vilket gjorde att vi verkligen fick ta tillvara på miljön till 100 procent, berättar Hanna. 

Hon fortsätter:

– Tarifa i Spanien är ett vindsurfing-mecka, med stranden Playa de Los Lances och baren Waves Beach Bar. Från Marbella tar det bara två timmar hit med bil. 

– Den resmålspärla som vi absolut vill åka tillbaka till är Porto i Portugal. En supermysig liten stad, som påminner om Nyhavn i Köpenhamn. Det är ett magiskt resmål! 

När jag träffar Hanna och Elias är de hemma i Sverige över sommaren. 

– Den svenska sommaren vill vi inte missa och det känns oerhört lyxigt att kunna vända tillbaka söderut när det blir mörkare och kallare här. 

På väg hem från Spanien i början av juni tog de också drömmen vidare, nämligen att adoptera omplaceringshunden Celia. 

– När hon kom in i vårt liv, blev familjen komplett, säger Hanna med värme och glittrande ögon. 

I höst åker de tillbaka till Spanien och planerar att ta färjan över till Gran Canaria för att bo och äventyra där under de kallaste månaderna. Marocko kan också vara ett alternativt.

– Det är frihetskänslan och upptäckarlusten som driver oss, att kunna besöka flera olika länder under en och samma månad är en härlig känsla, avslutar Hanna.

Hanna och Elias ser fram emot höstens husbilsäventyr i Spanien.
Hanna och Elias ser fram emot höstens husbilsäventyr i Spanien.
Hanna och Elias tipsar

Det här bör du fundera på om du är sugen på att jobba på distans i utlandet:

1.Vilket land trivs jag i? Gör en rejäl research på länder. 

2. Hur vill jag bo? Vanlig bostad är relativt dyrt att hyra. Kan ett rum, en van, husbil eller kollektiv vara ett alternativ? 

3. Ekonomi – hur mycket vill jag arbeta och ha en plan B ifall det inte blir som jag tänkt.

4. Jobb – gör research på vad som finns på marknaden.

5. Språk – bör jag gå en språkkurs? 

6. Ställ frågor och få tips i Facebook-grupper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!