Beskedet att Northvolt varslar 1 000 personer i Skellefteå har lett till en oro att kvalificerad arbetskraft kan komma att lämna landet och ta kompetensen med sig.
Migrationsverket uppskattar att runt 1 700 av Northvolts anställda i Sverige kommer från utanför EU. För de som varslas är reglerna benhårda – det gäller att inom tre månader hitta ett nytt jobb som betalar minst 28 480 kronor. Annars ryker arbetstillståndet.
Det är också många EU-medborgare som riskerar att behöva se sig om efter nya jobb.
Vilka som faktiskt berörs av varslet är ännu oklart. Men med tanke på omfattningen, 1 600 Northvolt-anställda i Sverige varav 1 000 i Skellefteå, kan man anta att de flesta yrkeskategorier som finns representerade på batterifabriken drabbas, vilket i sin tur kan påverka många av de underleverantörer och -entreprenörer som finns på området.
Kommunen, regeringen och myndigheter talar nu om att ”kraftsamla” för att behålla de som berörs. Men vilka företag finns egentligen i regionen som kan tillvarata kompetensen?
Vi har ställt frågan till flera aktörer med koll på branschen.
– Det här är sanningens ögonblick för norra Sverige. De här 1 000 personerna är talanger i rätt ålder, som är högmotiverade, många har valt att flytta, är rigoröst testade och besitter i många fall en kompetens som kan förändra hela vår landsände, säger Markus Gustafsson, medgrundare till jobbportalen Minddig.
Han understryker att det är bråttom – de som varslas kommer mycket snabbt att bli efterfrågade i andra delar av världen.
– Jag bedömer att vi har mindre än två månader på oss nu. Det är en moralisk fråga, har vi lockat hit människor borde vi ha förmåga att ge dem en framtid i norr. Det är också en hjärtefråga för vi vill ju att tillväxt ska skapas här, säger han.
Många av de som kan komma att varslas pratar inte flytande svenska. Det kan vara en utmaning i vissa fall. När det gäller myndighetstjänster och statliga eller kommunalt ägda bolag kan det också uppstå svårigheter kring medborgarskap, då vissa tjänster är säkerhetsklassade.
– Men språkfrågan behöver inte vara någon stor utmaning, det är snarare en attitydfråga från arbetsgivarens sida. På många företag är det helt oproblematiskt med engelska som arbetsspråk, säger Markus Gustafsson.
Han säger att företagen Boliden och Stegra (före detta H2 Green Steel) är särskilt intressanta när det gäller att tillvarata kompetensen från Northvolt.
Desirée Ödén, näringslivsutvecklare på Skellefteå kommun, håller med och påpekar att det finns behov i många branscher, både i Västerbotten och Norrbotten.
– Vi tänker arrangera matchningsevent mellan arbetssökare och företag här framöver. Där kommer alla att vara välkomna, inte bara de som jobbat på Northvolt, säger hon.
Nils Eklund, pressansvarig på Stegra, säger att företaget följer utvecklingen kring Northvolt noggrant och har personal som jobbar specifikt med detta.
– Det kan givetvis öppna sig en möjlighet för oss att bidra att behålla industriell arbetskraft i Sverige som jobbat hos Northvolt, säger han.
– Men innan vi vet utfallet av varslet är det svårt för oss att uttala oss om vilken roll vi kan komma att ta.
Klas Nilsson, kommunikationschef på Boliden, poängterar också att Northvolts varsel ännu inte omsatts i några omfattande uppsägningar.
Han understryker att Bolidens fokus ligger på att återuppbygga verksamheten på Rönnskär efter fjolårets storbrand.
– För stunden är det inte hos oss som arbetstillfällen uppstår, säger han och tillägger:
– Men inom vår gruvverksamhet har vi löpande rekryteringsbehov inom olika kategorier. Vi har en kontinuerlig dialog med Northvolt kring situationen och om vi kan hjälpa varandra framöver.
LISTA
Här är en sammanställning av arbetsgivare inom olika branscher och med verksamhet i norra Sverige, som kan vara aktuella när det gäller att tillvarata kompetensen från Northvolt.
Gruvnäring
Boliden
LKAB
Viscaria
Mandalay Resources
Kaunis Iron
Tillverkande och processindustri
Stegra
SSAB
Scania
Volvo
Komatsu
Ålö
Martinsons
Alimak
BAE
Smurfit Westrock
SCA
Polarbröd
ABB
Ursviken Technology
Kommentar: All tillverkande industri rekryterar baserat på efterfrågan från slutkund – i listan finns både de som just nu skär ner och de som expanderar kraftigt.
Myndigheter och statliga/kommunalt ägda bolag
SVK
Vattenfall
Skellefteå Kraft
Luleå energi
Umeå energi
Trafikverket
Alla tekniska verk
Region Västerbotten
Skellefteå kommun
Kommentar: Svårigheter kan uppstå i frågor kring medborgarskap, då vissa tjänster är säkerhetsklassade.
Konsulter
Afry
Altio
Sweco
Knightec
Jernbro
Prevas
Sogeti
Tromb
Tyréns
Kommentar: Konsulter är ofta beroende av om köparen accepterar internationell kompetens, vilket brukar vara svårare med offentliga kunder.
Bygg, anläggning, entreprenad, logistik
Bilfinger
Brokk
NCC
Peab
Skanska
BDX
Licab
Shorelink
Jama Mining Machines
Kommentar: Byggsektorn är på grund av konjunktur och råvarupriser i tufft läge, men rekryterar gärna till projekt.
Bemanning och rekrytering
Adecco
Clockwork
Lernia
Wikan Personal
Konsultia
Manpower
Fotnot: Observera att listan är ett axplock av olika företag inom respektive bransch. Det kan finnas ännu fler exempel som inte tas upp här.
Källa: Minddig/Markus Gustafsson, Näringslivskontoret vid Skellefteå kommun.