Mats Persson träffade företrädare för kommunen, statliga aktörer och det lokala näringslivet. Syftet med besöket var att bilda sig en uppfattning om läget i Skellefteå och de insatser som nu sker på plats.
– Varselbeskedet är naturligtvis väldigt tråkigt och skapar stor oro bland många av de anställda. Samtidigt är det viktigt att understryka att den gröna omställningen är här för att stanna, säger han.
Som vi tidigare berättat finns en stor oro att många kan komma att lämna landet – och ta kompetensen med sig – när de slutar på fabriken.
Extra tungt är varslet för anställda som är i Sverige på ett arbetsvisum. De har bara tre månader på sig att hitta ett nytt jobb som betalar minst 28 480 kronor.
Röster har höjts för att regeringen borde göra undantag från de här reglerna. Detta har Mats Persson tidigare avfärdat.
Men när han under sitt Skelleftebesök fick frågor på temat lät det delvis annorlunda.
– Jag utesluter ingenting och är beredd att lyssna på olika initiativ. Däremot ska man ha klart för sig att de som kommer från länder utanför EU i regel är indiska ingenjörer, som har väldigt höga löner och goda förutsättningar att hitta andra ingenjörsjobb i regionen, säger han.
– I regionen finns många jobb och låg arbetslöshet. Vårt fokus är att lotsa de som blir arbetslösa till de lediga jobb som finns.
I tidigare intervjuer har Persson betonat att regeringen och andra aktörer nu måste ”kraftsamla”.
Vad betyder det egentligen? Vad ska regeringen göra?
– Vi gör flera saker. Vi har en stark närvaro i Skellefteå genom våra myndigheter. Vi har också stora satsningar på yrkesutbildningar för att människor ska kunna ställa om mitt i livet och få rätt kompetens, säger Mats Persson (L).
Men vad gör det för skillnad för dem som blir av med jobbet här och nu?
– Här och nu handlar det om insatser som går att göra relativt snabbt. Det handlar om att lotsa de här personerna till de lediga jobb som finns. Det kan också finnas individer som behöver bygga på sin kompetens för att kunna ta lediga jobb och då ska de få erbjudande om det.
Vi har tidigare berättat om den krisgrupp som regeringen har tillsatt för att hjälpa Northvolt. Man är beredda att ”hjälpa med allt” förutom att ge bolaget statliga pengar. På den punkten är alla riksdagspartier utom Miljöpartiet överens – MP vill i stället att regeringen gör ännu mer. Partiet öppnar till och med för statligt ägande i företaget.
Varför vill regeringen inte ge statliga pengar till Northvolt?
– Vi har en stark tradition i Sverige av att skattebetalarna inte ska gå in och rädda enskilda företag. I stället stöttar vi individer och människor. Den traditionen, att inte ge statsstöd till enskilda bolag, har tjänat Sverige väldigt väl och är värd att stå upp för, säger Mats Persson.
Så vad blir nästa åtgärd från regeringens sida?
– Vi kommer att återkomma till det. I dag är jag här för att bilda mig en uppfattning om de insatser som sker på plats. Vi är beredda att vidta åtgärder, vi gör redan mycket och är beredda att göra mer, säger Mats Persson.