Från början var bostadsbyggandet tänkt att starta på Anderstorg denna vinter, så hela projektet är alltså försenat.
Kommunens tävling om byggrätterna utlystes hösten 2021 och då kom 29 anmälningar in. I februari 2022 tillkännagavs att tre bolag hade vunnit, och skulle göra var sitt kvarter. Ett av bolagen skulle också göra parkeringshuset.
Men ingen sökte bygglov och i november 2022 kontaktade Norran de tre bolagen, för att höra vad som händer. Ett svarade att de hade hoppat av och två sade att de avvaktar.
Nuläget är att ytterligare ett av bolagen har dragit sig ur. Kvar är alltså en av de gamla ”vinnarna”, och istället finns fyra nya intressenter.
– Vi har en tät dialog med fem bolag, och hoppas skriva avtal under mars eller april. I så fall kan markarbeten komma igång på senhösten, men själva byggandet börjar nog först 2024, säger planeringschef Lars Hedqvist.
– Samtliga bolag som ingår i diskussionerna är solida med stort eget kapital. Då är de inte så beroende av krediter.
Att byggpriser och räntor steg kraftigt var orsaken till att bolagen drog sig ur, eftersom de inte såg att byggena skulle gå ihop.
Ännu ett problem var det gemensamma parkeringshuset. Ett bolag skulle bygga och äga huset medan alla tre skulle nyttja det. Framtida kostnader och avgifter gjorde därför parkeringshuset till en osäker faktor.
– Vi har tittat på lösningar med ett offentligt ägande för att komma bort från problemet, säger Lars Hedqvist.
Ännu en lösning som diskuterats är att bolagen inte ska behöva köpa marken de bygger på, utan att man istället säljer tomträtter. Då ska bolagen betala en årlig hyra till kommunen. Vitsen är att deras investeringskostnader minskar.
Lars Hedqvist är hoppfull kring att få igång byggandet.
– Det finns en tendens nu till att byggpriserna börjar falla. När byggandet stannat av har det blivit en press på alla leverantörer av material, de vill ju sälja.
Lars Hedqvist säger att byggtiden på Anderstorg kan vara cirka 2,5 år. Det skulle innebära att folk kan flytta i slutet av 2025 och början av 2026.
Nästa område där kommunen egentligen skulle ha letat exploatörer nu är "Backen" på Södra Sunnanå. Bygg- och miljönämnden antog detaljplanen i mitten av december 2022, men den blev överklagad till mark- och miljödomstolen.
De som klagade var grannar som tyckte att de nya husen skulle bli för höga.
– Överklagningar brukar ta 6-12 månader till avgörande. Vi har funderat på vem som ska bygga där, men inte tagit några initiativ, säger Lars Hedqvist.
Valet står mellan att utlysa ännu en arkitekttävling, eller att göra riktade erbjudanden till bolag som man vet har god genomförandeförmåga.
– Med tanke på hur trögt det varit i branschen så skulle jag gärna göra direktanvisningar, säger Lars Hedqvist.
En lösning för kommunen när man inte får någon som vill bygga är att låta det egna bolaget, Skebo, ta uppdraget. Så gjorde man nyligen i Sörbyn, Kåge, när den tilltänkta entreprenören hoppade av.
– Nackdelen när ett kommunalt bolag ska bygga är att det måste följa lagen om offentlig upphandling. Då är det större risk att bolag som inte får uppdragen överklagar. Så har det varit flera gånger när Skebo ska bygga.
– Helst vill vi att andra byggherrar är med och konkurrerar, säger Lars Hedqvist.