Berusad körde av vägen – full kamrat kom till platsen

Den berusade 19-årige gästarbetaren körde av vägen med arbetsbilen. Då ringde han efter en 25-årige arbetskamrat som han samma kväll delat en liter vodka med. Båda männen greps senare på samma plats för grovt rattfylleri.

När Skelleftepolisen kom till olycksplatsen fanns de två utländska gästarbetarna där: dels 19-åringen som kört av vägen, dels den 25-åring som försökte hjälpa arbetskamraten. Båda greps för grovt rattfylleri.

När Skelleftepolisen kom till olycksplatsen fanns de två utländska gästarbetarna där: dels 19-åringen som kört av vägen, dels den 25-åring som försökte hjälpa arbetskamraten. Båda greps för grovt rattfylleri.

Foto: Polisen

Skellefteå2022-10-20 20:00

Norran har under vinjetten ”Växande Skellefteå/brottsligheten” berättat om de negativa följderna med industri– och byggboomen i Skelleftebygden.

I mars avslöjades att ett stort antal utländska gästarbetare låg bakom upprepade rattfylleribrott i Skellefteå under flera månaders tid. Det visade en granskning av polisutredningar som hamnat i tingsrätten.

Och det fortsätter, denna gång med ett de märkligaste rattfylleribrotten på senare år i Skellefteå.

Allt börjar vid 22-tiden torsdag den 13 oktober. Den 19-årige gästarbetaren har, enligt egen uppgift, delat på en liter vodka med en 25-årig arbetskamrat i en bostad i Skelleftehamn.

Därefter sätter sig 19-åringen i en skåpbil som tillhör arbetsgivaren. Färden slutar i diket vid Skelleftehamnsvägen/Ursviksgatan.

undefined
En busschaufför fick vittna vid onsdagens rättegång i Skellefteå. Han berättade hur han hjälpte den 19-årige föraren efter singelolyckan samtidigt som passagerare i bussen larmade ambulans och polis.

En busschaufför passerar, han stannar och hjälper 19-åringen att komma ut ur bilen som hamnat i diket. Samtidigt ringer personer i bussen på ambulans och polis.

I polisförhör berättar busschauffören att 19-åringen verkar ”ostadig och luktar alkohol”:

– Han upprepar att han inte vill att jag ska ringa på en ambulans. Istället vill han ha hjälp med att få loss bilen från diket.

Busschauffören lämnar olycksplatsen en kort stund för att släppa av passagerarna, sedan återvänder han till platsen.

Då ser han att 19-åringens kamrat, en 25-årig kollega kommit till platsen. Denne har kört dit med en lättare lastbil som parkerat nära 19-åringens skåpbil i diket.

undefined
Samma kväll fördes de två männen till polishuset i Skellefteå. Efter några dagar i arresten beslutade tingsrätten att männen skulle häktas.

Snabbt misstänker poliserna på platsen att männen är berusade och gjort sig skyldiga till rattfylleribrott. Båda männen grips på platsen och anhålls av åklagare.

Vad har då hänt sedan dess?

19-åringen:

Tre dagar senare häktas den unge mannen på grund av flyktfaran, att han saknar fast bostad i Sverige.

På onsdagen hålls rättegången, samma dag meddelas den fällande domen. Det blir fängelse i 14 dagar, rätten tar hänsyn till hans ålder och att arbetsgivaren givit beskedet att han förlorar jobbet.

– Det är fruktansvärt, jag ångrar det som hänt, säger han.

undefined
Chefsåklagare Åsa Jonsson begärde att 19-åringen skulle häktas utifrån flyktfaran – och så blev det. Bara några dagar senare hölls rättegången i Skellefteå.

Åklagare Åsa Jonsson medverkade vid häktningen:

– Jag kan inte minnas något liknande ärende. Det är så olyckligt att unga människor inte fattar konsekvenserna av så dåliga beslut.

25-åringen:

Han häktas samma dag som 19-åringen, även denna gång är skälet flyktfaran. Polisens första test visar en promillehalt runt 1,4. Gränsen för grovt rattfylleri är 1,0 promille alkohol i blodet.

I förhör erkänner han grovt rattfylleri. 25-åringen menar att de druckit några öl. Med tanke på den höga promillehalten kan påståendet ifrågasättas. Åtal väcks under fredagen.

– Jag kom hit för att hitta jobb och förverkliga mina drömmer, säger han i förhör.

undefined
Peter Enmark vid Skelleftepolisen redogör för statistiken kring misstänkta rattfyllerister hittills under 2022. Av cirka 60 förare som stoppats var 15 av dessa personer av utländsk härkomst, alltså var fjärde förare.

Peter Enmark vid Skelleftepolisen:

– Hittills under 2022 har vi tagit cirka 60 rattfyllerister. Av dessa har 15 förare sin hemvist i ett annat land, varav merparten är i Skellefteå för att arbeta. Lyckligtvis har det inte fortsatt som i vintras men varje rattfyllerifärd är ett allvarligt brott där allvarliga skador kan uppstå.

– Självklart finns det ett mörkertal eftersom vi inte står överallt hela tiden. Men de många riktade insatser polisen gjort och gör samt rättsliga prövningarna och följderna, där den enskilde kanske hamnat i fängelse och förlorat jobbet, har förhoppningsvis bidragit till att det i dag inte är lika många ärenden, tillägger han.

Polisens varning

Vid en konferens i Skellefteå i maj lyfte regionpolischef Micael Säll Lindahl fram riskerna med industri- och byggboomen i norra Sverige.

Detta utifrån att det har skapats tusentals arbetstillfällen genom flera stora industrisatsningar i Norr- och Västerbotten.

– Vi ser olika lager, en hel pamflett i den här frågan med den brottslighet som uppstår när stora mängder av ensamma män flygs in och ut till en region. Det är allt från trafikbrott och stölder till risk för människohandel och korruption.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!