Advokaten: "Smörgåsbord av skäl att ogilla åtalet"

De tolv utländska arbetarna var inte anställda av Northvolt, enligt försvarsadvokaterna. Åklagaren menade däremot att Northvolt är ansvarigt för personal i alla led. Detta framkom vid tisdagens rättegång.

Northvoltchefens advokat Bengt Ivarsson ansåg att åklagarens bevisning gynnade hans klient. "Vittnesförhören var inte heller till nackdel för min klient, snarare tvärtom".

Northvoltchefens advokat Bengt Ivarsson ansåg att åklagarens bevisning gynnade hans klient. "Vittnesförhören var inte heller till nackdel för min klient, snarare tvärtom".

Foto: Albin Wiman

Skellefteå2023-08-29 18:05

Det var ett stort medialt intresse för tisdagens rättegång mot den chef på Northvolt som misstänks för brott mot utlänningslagen sedan polisen och flera andra myndigheter upptäckte tolv illegala arbetare på fabriksområdet i november 2021.

Det viktigaste för åklagaren Jennifer Piironen handlade om huruvida chefen på Northvolt kände till de illegala arbetarna och om denne hade vidtagit några åtgärder mot att personer utan tillstånd arbetade på Northvolt.

Med stöd av två fackliga ombud som vittnade under rättegången menade åklagaren att det bevisats att chefen, och Northvolt, haft kännedom om problemen innan polisens razzia hösten 2021.

"(Chefen) har deltagit i möten där problemen har lyfts och inte gjort något åt det", sa åklagaren till rätten.

För chefens advokat Bengt Ivarsson och Northvolt Etts advokat Tomas Nilsson, var frågan om arbetarnas anställning ett återkommande tema.

– Några anställningsavtal mellan Northvolt och arbetarna som åsyftas i åtalet finns inte, sa Tomas Nilsson under rättegången.

undefined
Tomas Nilsson företrädde Northvolt Ett under rättegången. Han menar att Northvolts avtal med underleverantörerna binder dem till att följa svenska regler och lagar, vilket ska ses som ett kontrollsystem i sig. Leverantörer som inte lever upp till kraven kan tvingas betala skadestånd.

Istället menade advokaterna att de serbiska och indiska arbetarna ska ses som anställda av underleverantörerna. De hänvisade till ett anställningsavtal som åklagaren lagt fram som bevisning, där den utländska arbetaren benämns som employee (= anställd) och underleverantören som employer (= arbetsgivare).

– Bara den som haft en utlänning anställd kan dömas för brott mot utlänningslagen, sa advokaterna och manade rätten till att strikt utgå ifrån lagrummet.

Åklagaren menade att arbetarna var anställda av Northvolt, genom att arbetarna utfört arbete på uppdrag av batterijätten. Men under rättegången gjorde hon en korrigering i formuleringen av åtalet. Att chefen och Northvolt haft "12 utlänningar anställda" blev istället "12 utlänningar anställda/anlitade att utföra uppdrag".

– Tingsrätten kan bara pröva utifrån lagtexten, och där står det att personen ska vara anställd. Anlitad, vad betyder ens det?, frågade sig advokat Tomas Nilsson.

undefined
Åklagaren Jennifer Piironen menade att den åtalade chefen på Northvolt haft kännedom om att det funnits illegal arbetskraft på området innan polisens tillslag i november 2021, och avsiktligt eller genom oaktsamhet inte gjort något åt det.

Enligt advokaterna har Northvolt avtal med leverantörerna som kräver att de följer svenska lagar. Avtalen ska ses som ett kontrollsystem eftersom leverantörer som inte sköter sig måste betala skadestånd.

Åklagaren menade däremot att Northvolt är ytterst ansvarigt för personalen.

– Man kan inte avtala bort sina skyldigheter, sa Jennifer Piironen och avslutade sin plädering med att chefen och Northvolt har gjort sig skyldiga till brott.

– Det finns ett smörgåsbord av skäl för rätten att ogilla åtalet, ansåg Northvoltchefens advokat Bengt Ivarsson.

Efter rättegången förklarade åklagaren varför hon justerade åtalet:

– Tingsrätten kommer pröva om arbetstagarna har varit anställda av Northvolt. Jag menar att man kan se det så, eftersom det är där uppdraget utförts och man har anställt dem genom avtal i nedstigande led. Men om tingsrätten kommer fram till att ordet "anställd" inte omfattas av den här situationen vill jag belysa vad jag menar med åtalet.

Bengt Ivarsson, chefens advokat, sade efteråt att bevisningen inte räcker för en fällande dom.

– Det som står i lagtexten är att man ska ha haft arbetarna som anställda, och har man inte haft det kan man heller inte dömas. Mycket av bevisningen har varit till fördel för min klient. Anställningsavtalen som visar att arbetarna från Serbien har varit anställda av ett kroatiskt företag, det är jättebra bevisning för oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!