Det rör sig om totalt tolv personer, sju indier och fem serber, som jobbar illegalt vid Northvoltsbygget. Deras historier framkommer via dokument, polisförhör på platsen och förhör av gränspolisen. De berättar om oseriösa arbetsgivare, som slussar dem mellan länder och bostäder. Hur de skuldsatt sig för att ha råd att ta sig till Europa, om omfattande arbetsveckor och låga löner – i ett fall så låg som cirka 13 000 kronor i månaden. Signaler på ”modernt slaveri”, enligt Pierre Pettersson, ombudsman på Byggnads Västerbotten.
– Jag anser det här är ett modernt slaveri. Det är människor som är helt i klorna på företagen, och även om de anser att det är en orimlig situation så har de ingen möjlighet att påverka den. Troligen är de skyldig pengar, och även om de vill åka hem så har de inte råd att köpa en biljett till hemlandet. De är livegna.
Genomgående för de indiska arbetarna är att de har betalat en agentur i Indien för att få jobb i Ungern. En av indierna säger att de samtliga sju haft samma agentur. Uppgifter visar att betalningen handlar om 200 000 rupie (20 000 svenska kronor) för att få komma till Europa, och flera berättar att de har lånat upp dessa pengar för att åka.
I Ungern får de indiska arbetarna uppehållstillstånd. Samtliga berättar om dåligt boende, dålig mat och låg lön. De får 2,9–4,9 euro i timmen för sitt arbete, och bor på vad de kallar arbetsläger eller camp.
Indierna jobbar på Northvolt för två olika bolag, men de ingår i samma företagsgrupp i Slovakien. De känner inte varandra sedan tidigare utan lär känna varandra via arbetet i Europa.
Det är det slovakiska bolaget som bestämmer var indierna ska jobba.
De fem männen från Serbien jobbade på samma företag, ett bolag i Kroatien som var underentreprenör till Northvolt. De uppger att de skulle jobba på Northvolt från den 9 november till den 31 december 2021.
De bor med sina familjer i Serbien, de har serbiskt pass och får sin post dit. De åker bara till Kroatien för att jobba.
Arbetarna har uppehållstillstånd i Kroatien, men bedöms inte vistas där tillräckligt permanent för att ha rätt att jobba i Sverige.
De serbiska männen har väldigt likartade svar i förhören och under samtal med polisen. Alla fem hade rätt att vistas i Sverige men saknade tillstånd för att arbeta här.
Alla tolv utvisades från Sverige. Indierna ville bli utvisade till Ungern eller Slovakien för att jobba vidare och tjäna pengar till sina familjer – och för att kunna betala av på lånet de tagit för att komma till Europa.
Serberna avvisades till Kroatien.
Man, 44 år, Indien:
Mannen har kvar sin familj i Indien och arbetar först i Ungern. Sedan tar han sig till Slovakien och slutligen Sverige. Han uppger i förhör att han inte får veta hur länge han ska vara i landet, utan det är en mellanchef som tar honom till Skellefteå. Boendet delar han med andra arbetare, enligt mannen är de åtta personer som bor i samma rum.
Mannen uppger att han fått 100 euro i förskott för mat, som bolaget sedan kommer att dra av på hans lön. Enligt mannen kommer han att få max 1 200 euro i månaden, och då jobbar han vanligtvis 8–10 timmar per dag. Arbetstiderna varierar beroende på hur mycket arbete som finns, ibland kan det vara fyra timmar, ibland tio timmar, säger mannen.
Man, 29 år, från Indien:
Mannen, som arbetar som svetsare, säger att han först anställdes av ett ungerskt bolag, för att senare byta till ett slovakiskt bolag. Till en början arbetar han i Belgien men åker sedan till Skellefteå.
Han berättar att han jobbar tio timmar per dag måndag till fredag, och sex timmar på lördagar, för en lön på cirka 2 000 euro i månaden. Han bor han tillsammans med flera andra, och enligt mannen är det företaget som betalar för login.
Man, 40 år, från Indien:
Mannen anländer till Northvolt den 22 november 2021, och är anställd åt en underentreprenör från Slovakien som han först kommit i kontakt med i Ungern. Företaget ska då ha sagt till honom att han får jobba i Sverige och att företaget arrangerar allting.
I polisförhöret säger mannen att han arbetar måndag-fredag 07–18, men att det också kan bli lördagar. Han är lovad 10 euro i timmen som svetsare och nästan allt han tjänar skickar han till sin familj i Indien.
Man, 40 år, Indien:
Han jobbar som rörmokare hos en underentreprenör i andra led. Mannen jobbade i Ungern innan han kom till Skellefteå i september 2021. Mannen berättar att han jobbar tio timmar per dag, måndag–fredag 07–18 med en timmes rast. Ersättningen är 8 euro i timmen, uppger mannen.
Lönen skickar han hem till familjen i Indien.
Man, 44 år, från Indien:
Han berättar att han arbetar med VVS och rörläggning, och hade lånat pengar för att ta sig till Ungern där han arbetar innan han anställs av den slovakiska underentreprenören.
Då blir han ombedd att jobba på Northvolt, åt en underentreprenör till en underentreprenör.
Det är augusti när han kommer till Skellefteå, och han säger att han jobbar måndag–fredag klockan 07–18 för 8 euro i timmen. Hans sista månadslön var på 1 080 euro. Pengarna skickar han till familjen i Indien.
Under förhöret säger han till polisen att han måste få arbeta vidare i Europa för att betala tillbaka lånet.
Man, 53 år, Indien:
Han jobbar fem månader i Ungern och sedan fem månader i Slovakien innan han kom till Northvolt den 21 november 2021. Då har han tagit sig från Tjeckien vidare till Tyskland, Danmark och Slutligen Sverige. Det var en kompis som tipsat honom om det slovakiska företaget
Han är svetsare och arbetar sex dagar i veckan 07–18 för 10 euro i timmen.
Man, 47 år, Indien:
Han kommer från Indien till Ungern i januari 2021. Han flyttar sedan och har jobbat åt den slovakiska underentreprenören i tredje led i tre månader och ska enligt uppgift till honom få jobba i Europa till mars 2022. Till Skellefteå kommer han den 20 september.
På Northvolt arbetar han med rörläggning, och tjänar 8 eller 10 euro i timmen beroende på vad han gör, säger han. Arbetstiden är 07–18.
Han skickar pengarna han tjänar till familjen i Indien.
Man, 43 år, Serbien:
Efter att ha jobbat tre år åt en underleverantör med huvudkontor i Kroatien kontaktas han om möjligheten att arbeta i Skellefteå, berättar mannen.
Han kommer till Northvolt och arbetar med att montera upp rör för ventilation från klockan 07–17, måndag till fredag. Han säger att han får cirka 3 000 euro i månaden av företaget.
Tillsammans med andra bor han i ett hus utanför Boliden, där de delar rum två och två.
Man, 45 år, Serbien:
När han anställs av underentreprenören i oktober 2021 blir han ombedd att åka till en arbetsplats och börja jobba. Det visar sig vara Northvolt, och där är han anställd som rörkonstruktör och rörpassare.
Arbetstiderna på Northvolt är 07–17, måndag till fredag, säger mannen som uppskattar att han tjänar runt 2 000 euro i månaden.
Följande tre genomförs det bara samtal med: Man, 51 år, Serbien, man, 58 år, Serbien, och man, 47 år, Serbien.
De har serbiskt pass och uppehållstillstånd i Kroatien. Familjerna bor i Serbien och dit går deras privata post, de åker till Kroatien för att jobba.
De har rätt att vistas i Sverige men saknar tillstånd för att arbeta här. De avvisas till Kroatien.