Det är augusti 2021 och i skogen ovanför Bergsbyn i Skellefteå pågår arbetet med att bygga en enorm batterifabrik. Två fackliga skyddsombud går en skyddsrond, vilket de brukar göra tre till fyra gånger i veckan.
Under skyddsronden diskuterar de arbetsmiljön med några arbetare på Northvolt, och personerna säger då att "om ni tycker att vi har det dåligt så kolla indierna".
Sedan tidigare har de fackliga ombudsmännen känt till att det vistats personer på området utan ID-kort, som inte stämplar in på arbetsplatsen och som inte vill uppge vilka företag de jobbar åt.
Men de indiska arbetarna känner de då, i augusti, inte till.
När de träffar de indiska arbetarna visar det sig att de jobbar åt ett bolag som Mathias Hansson, facklig ombudsman för Elektrikerförbundet, aldrig har hört talas om.
Arbetarna uppger att de tjänar runt 10 euro, utan övertidsersättning, oavsett vilka tider på dygnet de jobbar.
"Jag fick en klump i magen och detta kändes inte okej", säger Mathias Hansson till polisen när de senare ber honom berätta om sina iakttagelser.
Både Mathias Hansson och Pierre Pettersson, ombudsman för Byggnads, beskriver i förhör hur de har tagit upp frågan med Northvolt.
"Vi har även varit där med Northvolts egna säkerhetsfolk så att de har fått träffa dessa arbetare", berättar Pierre för polisen.
Vid en skyddsrond i september ska nämligen, förutom skyddsombuden, även personal från Northvolts säkerhetsavdelning närvarat och träffat på de indiska arbetarna.
Men inget händer efter det.
"Man borde ha fört frågan uppåt", säger Pierre i förhör.
Under ett möte i september tog de fackliga ombudsmännen upp frågan om de indiska arbetarna med kontaktpersoner för Northvolt – men möttes då av vad de själva beskriver som nonchalans.
Fackombuden för Byggnads, Elektrikerförbundet och IF metall, som vittnar till polisen efter razzian den 25 november, uttrycker alla att Northvolt behandlade frågan om indierna på ett spydigt sätt under mötet.
"Northvolt misstrodde oss i detta. Sedan har jag via hörsägen hört att Northvolt inte tror att dessa indier finns, att Pierre har hittat på", säger Mathias i förhör.
"Det minns jag ganska tydligt. Tyckte det var otrevligt. Man skrattade och sa att dessa indier är det bara du som har sett, Pierre!", säger Jenny Nilsson, ombud för IF metall.
I oktober stöter skyddsombudet Mathias Hansson på de indiska arbetarna igen.
"Vi hade då skyddsrond med Safety team från Northvolt. Då träffade vi på dessa indier igen. Vidare gick det ett rykte att arbetare fuskade sig in och jag har även sett detta. Jag bad dessa indier att visa ID06, då visade de ungerskt ID-kort vilket jag inte var intresserad av."
Enligt Pierre Pettersson påtalades situationen med de indiska arbetarna tidigt.
"Kort efter semestern, mitten av augusti. Vi påtalade detta direkt till Northvolt", säger Pierre till polisen, och räknar sedan upp namnen på flera företrädare för Northvolt som fick informationen – bland annat den nu åtalade chefen.
Mathias Hansson säger i förhör att han misstänker att det inte bara är arbetare från Indien som inte ska vara på området, men att det var indierna som berörde honom.
I slutet av förhöret med Jenny Nilsson vid IF Metall lägger hon till att facken varit tydliga med Northvolt om att något måste göras, och att det är företaget som är byggherre och bär ansvaret.
"Så det är inte som att de inte vetat om något", säger hon.
Chefen som pekats ut som misstänkt hävdar själv att hen är oskyldig.
I mars 2022 håller polisen förhör med den misstänkta chefen. Hen förklarar då att Northvolt förväntar sig att underleverantörerna ska följa regler och lagar, och om det uppdagas några fel så vänder sig Northvolt till huvudleverantören. Personal i tredje och fjärde led rapporterats till den som har anställt personalen, och sedan upp. Northvolt tittar inte på de som är i fjärde led, säger chefen.
Indierna rekryterades av ett bolag i Slovakien, som rekryterats av ett annat slovakiskt bolag. Det slovakiska bolaget var i sin tur rekryterat av ett italienskt bolag som rekryterats av Northvolts huvudleverantör.
När chefen konfronteras med informationen om att Northvolt skulle ha känt till arbetarna från Indien, nekar chefen, men uppger att de bara någon vecka innan razzian "fått reda på ett rykte att någon ville sälja indierna till någon annan som service". Då ska chefen ha blivit orolig och försökt ta reda på mer.
Chefen säger sig inte kunna minnas något möte i september där indierna tagits upp. Informationen om arbetarna kom samma vecka som polisens tillslag. Däremot ska chefen ha hört talas om ett bolag och att folk behandlats illa och under "slavliknande förhållanden" och då efterfrågat fakta. Men det handlade om bolag och inte nationalitet, säger hen.
"Bolagen har ansvaret nedåt. Om det uppdagas att något inte stämmer så tar Northvolt detta med leverantören som har ansvaret."
Det är, enligt chefen, inköpsavdelningen på Northvolt som ansvarar för bolagen som köps in för bygget av fabriken, men inköpsavdelningen har ingen kontrollfunktion för att se om den personal som underleverantören angett verkligen får vistas på området.
"Är det Northvolts kontor som ansvarar för att ingen obehörig tar sig in på området?", frågar polisen.
"Ja. Det är vår byggarbetsplats", svarar chefen.
Flera gånger under polisförhöret säger chefen att Northvolt ska att se över sina rutiner, bland annat för när personal på området visar sig sakna arbetstillstånd.
Chefen förnekar bestämt när polisen frågar om hen, dagen när razzian ägde rum, hade kännedom om den illegala arbetskraften på Northvolt.
Senare inkom chefens försvarare, Bengt Ivarsson, med ett förtydligande.
Han skriver att chefen fortsatt förnekar brott eftersom "de utlänningar som avses inte var anställda hos Northvolt". Chefen förnekar också att hen haft kännedom om att personer utan arbetstillstånd jobbade på området, och att hen först några dagar innan polisens razzia fick reda på att det påstods förekomma "erbjudande av utlåning av arbetskraft mellan olika underentreprenörer".
Det gick så kort tid mellan att chefen fick kännedom om det, och att polisen slog till, att chefen vare sig haft uppsåt eller varit oaktsam, och förundersökningen mot chefen bör därför läggas ned, skriver han.