I Skellefteå förbereds insamling vid bostäder, men den är inte klar att införas förrän om minst ett år. Tills vidare ska man alltså lämna förpackningar på återvinningsstationen.
Vad som är nytt från 1 januari 2024 är istället att kommunen tar över ansvaret för återvinningsstationerna, det finns totalt 34 stycken.
Tidigare var det FTI, förpacknings- och tidningsinsamlingen, som tömde och tog hand om materialet.
Agneta Lantto-Forsgren är avfallschef i kommunen och hon säger att det inte blir några förändringar som påverkar allmänheten. Samma entreprenör har upphandlats för tömningen (Stena Recycling) och den ska göras enligt samma tidsintervall som tidigare.
– Strax efter nyår ska vi sätta upp skyltar om att Skellefteå kommun är ansvarig, och ange vart man ska felanmäla.
Det blir också en ny webbplats dit man kan tipsa om behållarna är fulla.
– Alla Sveriges kommuner berörs av förändringen och vi har tillsammans skapat en ny webbportal som heter sopor.nu. Där kan man dels se vilket tömningschema som gäller för sin närmaste station, och dels göra anmälningar om behållarna har blivit fulla i förtid, säger Agneta.
Det blir inga förändringar i antalet återvinningsstationer i det första skedet.
– Vi har skrivit avtal på två år och betalar 3,3 miljoner för det.
Detta är alltså en ny kostnad för kommunen och den stora frågan är förstås om det ges kostnadstäckning. Ersättningen ska komma från naturvårdsverket som i sin tur tar betalt från branschen.
Det är fortfarande företagen som gör förpackningar som betalar för att de samlas in. Eftersom kostnaden läggs på varan så är det i grunden kunden som har betalat, när hen exempelvis köpte en tetra juice eller en glasburk med sylt.
– Tyvärr är det inte helt solklart vad vi ska få eftersom ersättningsmodellen är otydlig. Beskedet kommer egentligen första kvartalet 2024 när vi för första gången får ersättning.
– Det är osäkert men det gäller ju för alla kommuner, och skulle vi inte få täckning så torde det bli protester.
Som Norran tidigare berättat ligger införandet av fastighetsnära insamling minst ett år fram i tiden. Det beror på att de nya sopbilarna har lång leveranstid.
– Det gör absolut inget att förändringen sker successivt. Det är bra att vi tar över de vanliga återvinningsstationerna först, så att allt inte händer på samma gång. Det har varit ont om tid för förberedelser, det är en enormt stor omläggning för oss som jobbar med den, säger Agneta Lantto-Forsgren.
Förarna som tömmer behållare ska alltså jobba precis som vanligt efter årsskiftet. De är anställda av Skellefteå Miljötransport som gör körningen på entreprenad åt Stena Recycling.
Papper är den vanligaste förpackning som kastas, och den största återvinningsstationen i stan, vid Coop Sörböle, har tre sådana behållare som töms fem gånger i veckan.
Näst störst är den vid Ica Maxi på Solbacken som har två behållare med tömning var femte dag.
Norran träffade Ulf Höglund när han tömde pappersförpackningar vid Ica Maxi, och processen kan ses på bilderna.
De olika sorterna förpackningar töms vid olika tillfällen. Är man exempelvis ute och hämtar metallförpackningar så tar man bara dem, och kör vidare till nästa station. Eftersom hela kommunens yta ska täckas innebär uppdraget mycket körning.