Så gick det till när gatlyset kom tillbaka i Burmoran

Nu får byarna i Skellefteå kommun ny gatubelysning efter tolv års paus. Det gläder inte minst boende i Burmoran, där det har varit mörkt i 3-4 år på grund av farliga ledningar.

Här kommer den nya belysningen till Burmoran. Oskar Morén på Eltech styr in en stolpe i fundamentet.

Här kommer den nya belysningen till Burmoran. Oskar Morén på Eltech styr in en stolpe i fundamentet.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå kommun2022-10-20 07:00

En våt filt lades år 2010 över arbetet med förnyade belysningar. Det berodde på att dåvarande tekniska nämnden ville ha stramare regler när det skulle göras utbyten på landsbygden. 

Det blev bråk i takt med att byar drabbades och sedan gjordes flera omtag när nya regler föreslogs, beslutades, och sedan ändrades igen. 

Under den långa väntetiden har belysningsavdelningen bara lagat trasiga anläggningar. Det har inte gjorts fullständiga utbyten, vilket är klokast att göra när de är uttjänta. 

Med fräscha stolpar och armaturer får man minskad energiåtgång och färre reparationer. 

De nu gällande reglerna beslutades i december 2021 och sedan har det planerats för omfattande byten. 

Först ut i år blev åtta byar. Några hade tidigare fått lampor släckta för att de är farliga och en av dem är Burmoran, strax sydväst om Bureå. 

– Vi har haft mörkt i 3-4 år, jag är överlycklig att vi ska få ljust igen, säger Marit Hällgren.

Norran har varit på två besök i Burmoran för att följa arbetena. I september grävdes kabeln ner och nu i veckan har stolparna rests.

undefined
Ludvig Westerberg styr kranen trådlöst medan elektriker Oskar Morén står beredd att ta emot stolpen.

– Det arbete som tar i särklass mest tid är att gräva ner ledningar och fundament, säger Markus Wiklund. Han är arbetsledare och delägare i det lokala bolaget Eltech som har uppdraget på entreprenad.

– Vi började gräva i slutet av juni och har haft fyra team igång. Teamen består av en elektriker och en grävmaskinist och arbetet måste göras försiktigt.

– Det ligger enormt mycket ledningar vid vägarna nu för tiden. De som grävde först hade det enklast, sedan har det blivit värre för varje gång någon ny kabel eller ledning ska ner. Nu måste vi exempelvis ha god koll på fiberkabel för internet, säger Markus Wiklund. 

undefined
I september grävdes ledningarna ner och elektriker Oskar Morén höll koll så att ingen annan ledning skulle skadas. Det är rätt fullt i marken, nämligen.

När grävningarna var klara dröjde det till stolparna kom på plats:

– Det var svårt att få tag på en kranbil, men nu är Infra Service här och jobbar med oss. Det är erfarna och brukar även göra vägbelysning åt trafikverket, säger en nöjd Markus Wiklund. 

Att resa en stolpe tar bara några minuter. Ludvig Westerberg är maskinförare men har även behörighet som elektriker. Assistent på marken är elektriker Oskar Morén som styr ner stolpen i fundamentet och leder in kablarna. Sist slår han fast en kil som fixerar stolpen. 

undefined
Elkabeln är gul för att synas väl om någon gräver i marken i framtiden. Här styrs den in i stolpen.

Eftersom lastbilen ska flyttas mellan varje plats hinner man 7-8 stolpar per timme, och totalt tog stolpresningen i Burmoran två dagar. Nu dröjer det max två veckor till Skellefteå kraft kopplar på strömmen.

Då lyser det i byn från 39 nya stolpar som ersatt 23 gamla. I 18 bebodda gårdar kan folk glädja sig. 

Stolparna är gjorda av stål, är åtta meter höga och har ledbelysning. 

undefined
Här ser vi armaturerna i närbild, de är större än man kan tro. Kollar upp mot skyn gör Oskar Morén och i bakgrunden Ludvig Westerberg.

En läsare har tidigare klagat på att nya lampor lyser sämre...

– De lyser inte sämre ner på vägen, men däremot är de bättre avskärmade så att de inte lyser upp omgivningen. Det är bra för djurlivet, säger Anders Saadio, belysningschef i Skellefteå kommun.

– Dessutom har lamporna ett mera naturligt ljus. Det har samma spektra som dagsljus, om du möter någon när du är ute och går så kommer du snabbare att kunna se vem det är. 

De nya belysningarna minskar energiförbrukningen med 75 procent jämfört med de väldigt gamla lampor som finns på många ställen på landsbygden. 

– Då ska vi ändå ha lamporna tända hela natten. Dock kommer vi att dimra ner mellan 23.00 och 06.00, säger Anders Saadio.

Efter Burmoran skulle stolpresningen fortsätta med ett annat område i Bureå som heter Grönnholmen. Därefter väntar Långviken och Gagsmark. 

undefined
Gammalt och nytt längs vägen i Burmoran. De nya stolparna står tätare än förr, avståndet är nu 42-44 meter. Den gamla anläggningen ska rivas senare i höst.
Planer framöver

Att byta alla anläggningar på landsbygden som anses uttjänta kommer att ta minst 10 år. 

2022 hinner man åtta byar, och belysningsavdelningen håller på med projektering av 19 till, som kan åtgärdas 2023 och 2024.

– Vi har 26 miljoner i år, men hinner inte använda allt och får skjuta pengarna till nästa år. Nästa års budget är inte beslutad än, säger Anders Saadio.

– Tyvärr är det dyrt att bygga nu, priserna har höjts kraftigt under året. Priset på stolpar har exempelvis höjts med 30 procent. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!