Det handlar om belysning på landsbygden, och nya regler har varit diskuterade i många år. Av och till har regler funnits, men upphävts.
De senaste reglerna beslutades av kommunfullmäktige i tisdags. De är generösa jämfört med tidigare versioner och innebär att byar som haft vägbelysning tidigare ska behålla det, under förutsättning att det finns minst två hus med fast boende.
Man måste också ha en byaväg där underhållsfordonen kan ta sig fram. Broar, vägbredd och bärighet måste vara tillräckligt.
– Vi ska under vintern göra en prioriteringsplan för att förnya gamla anläggningar, säger Anders Saadio, belysningschef i Skellefteå kommun.
– Först på tur blir byarna där vi tidigare har släckt ner på grund av elsäkerhet. När vi prioriterar bland dessa så tar vi hänsyn till hur många boende som finns på den mörka sträckan.
När alla nedsläckta anläggningar har återuppbyggts är det dags för övriga gamla belysningar. Där är skicket avgörande men även hur många boende som finns.
Det väntas ta 10-12 år innan kommunen har "betat av" alla gamla och slitna anläggningar på landsbyggden. Det finns minst 100 anläggningar att åtgärda.
Anders Saadio vädjar nu att folk inte ska höra av sig för att fråga när just deras by kommer på fråga.
– Vi är bara två tjänstemän som handlägger belysningsärenden och vi har också det löpande att jobba med. Vi kommer att kontakta berörda byar i god tid när det är dags.
Det ska nu sökas ytterligare en anställd för att projektera nybyggena.
– Tidigare har vi köpt projektering av konsultföretag, men nu ska det göras så mycket under så lång tid att det är mer ekonomiskt att göra det i egen regi.
Avdelningen har även sju belysningstekniker som jobbar ute på fältet med drift och underhåll.
All förnyelse ska planeras på vintrarna så att man är beredd att dra igång arbetet på vårarna när tjälen går ur jorden.
– Eftersom det är en överhettad marknad på entreprenader räknar vi med att kunna förnya maximalt tio anläggningar per år nu under de första åren.
Våren 2022 ska spaden sättas i jorden.
Anders Saadio säger att det känns jättebra att de nu får komma igång. Ända sedan 2010 har det hållits igen på förnyelse eftersom det varit oklart med reglerna.
– Under 2021 hade vi åtta miljoner att bygga nytt för men förbrukade bara sex. Det gick till några byggen som politikerna tog särskilda beslut för, eftersom de skulle göras i samarbete med Skellefteå Kraft. Jag hoppas vi får föra över de återstående två miljonerna till nästa år.
2022 finns 14 miljoner i budget för nya anläggningar, och Anders Saadio hoppas att allt ska kunna användas. En trång sektor är dock att få entreprenörer till själva byggandet.
De nya reglerna gäller enbart för byar som hade en belysningsanläggning när de förra reglerna upphävdes, vilket är för två år sedan.
Det innebär att byar som kämpar för att få belysning, men inte har det, fortfarande är utan regler.
Det är mera vanligt än man tror, och kommunen har sedan många år en kölista med ett 10-tal byar. Vissa av dem är sommarstugeområden som blivit åretruntbebodda.
– Det behövs regler även för nyanläggningar och de ska nu tas fram. När de är klara kan byaföreningar i byar som aldrig haft belysning göra ansökningar, säger Anders Saadio.