Från och med idag: Eldningsförbud i Skellefteå kommun

Från och med idag, 25 juni, klockan 13.00, är det eldningsförbud i Skellefteå kommun i skog och mark utanför bebyggelse.

Daniel Haarala, enhetschef vid räddningstjänsten i Skellefteå.

Daniel Haarala, enhetschef vid räddningstjänsten i Skellefteå.

Foto:

Skellefteå kommun2020-06-25 11:56

Det som är tillåtet, trots förbudet, i skog och mark är att använda friluftskök för att laga mat om det drivs av gas och vätska under förutsättning att köket står på en iordningställd eldplats, det meddelar Daniel Haarala, enhetschef vid räddningstjänsten i Skellefteå. 

– När det kommer till eldning inom villakvarter eller flerbostadshusområden är det fortsatt tillåtet att grilla och laga mat över öppen eld, då också med kol och fasta bränslen. Det du däremot inte får göra i så kallade sammanhållen bebyggelse är att elda trädgårdsavfall, säger Daniel Haarala.

Beslutet gäller tillsvidare tills det upphävs och undantag kan i särskilda fall ges av Skellefteå kommun.

– Det här vädret ser ut att hålla i sig åtminstone de närmaste dagarna och det är besvärliga förhållanden när det kommer till eldning. Vi har redan haft ett par skogsbränder i veckan, säger Haarala som också uppmanar till försiktighet för de som jobbar i skog och mark.

– Vi uppmanar folk att vidta försiktighetsåtgärder om man arbetar med banddrivna maskiner i skogsområden, där det lätt kan uppstå gnistor. Då är det bra om man antingen har med sig utrustning för att kunna släcka en eventuell brand eller om man avbryter lite tidigare för att kunna stanna kvar och efterbevaka innan man åker därifrån, säger Haarala.

Den som bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter och under torsdagseftermiddagen stod det klart att eldningsförbudet gäller samtliga kommuner i Västerbottens län.

Förbudet innebär ett förbud mot eldning i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse och omfattar:

– Eldning, grillning, bränning med fasta bränslen (ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar och så vidare).

– Användning av pyroteknik samt förbränning av gas- eller vätskeformiga bränslen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!