Bolag hotar med stämning: Kräver 6 miljoner av kommunen

Enligt Skellefteå kommun gäller inte avtalet med My Molly AB, som även vunnit upphandlingen att driva härbärget i Ursviken i två år framöver. Nu slår företrädaren för bolaget tillbaka. "Om de begår avtalsbrott kommer vi att gå vidare rättsligt".

My Molly kommer att fortsätta att ta betalt för driften av härbärget. "Det är ett märkligt resursslöseri för Skellefteås invånare. Vi har ett avtal på tre miljoner per år", säger bolagets nya företrädare.

My Molly kommer att fortsätta att ta betalt för driften av härbärget. "Det är ett märkligt resursslöseri för Skellefteås invånare. Vi har ett avtal på tre miljoner per år", säger bolagets nya företrädare.

Foto: Veronika Åström

Skellefteå kommun2024-03-07 17:00

Problemen med härbärget uppdagades den 26 januari när Norran kunde berätta att hemlösa tvingades att sova ute eftersom härbärget stängt.

Nu har Skellefteå kommun anlitat en advokatbyrå för att komma ur avtalet. Det framgår av en skrivelse till My Molly, där kontentan är att avtalsförhållandet skulle upphöra med omedelbar verkan den 29 januari.

Advokatbyrån hänvisar till en bekräftelse i ett mejlsvar från den tidigare ägaren:

"Jag förstår nu att ni även säger upp avtalet med mitt nya bolag My Molly som vann anbudet (---) Men jag accepterar det."

undefined
Kommunens advokatbyrå skickade en skrivelse till My Molly där de påpekar att avtalet har upphört.

Den nya företrädaren för My Molly bestrider nu att uppsägningen bekräftats och uppger till Norran att det sedan den 28 januari är hon som är firmatecknare. 

– Min ståndpunkt är att avtalet inte är uppsagt och det vet kommunen om, säger hon.

Den person som tidigare drev härbärget har avgått i samförstånd med henne och var därför inte var firmatecknare den 29 januari, fortsätter hon.

– Vi hade möte den 28 januari på My Molly AB och då avgick hon med omedelbar verkan. Oavsett så har hon ändå inte signerat någon uppsägning. Hon har inte sagt upp det.

Advokatbyrån å sin sida uppger att firmatecknaren är behörig fram till dess att ändringen registrerats hos Bolagsverket, vilket inte skett vid tidpunkten. De lyfter också att uppsägning av avtal inte förutsätter motpartens godkännande.

Den nya företrädaren säger att kommunen måste hålla sin del av avtalet och att det är "mycket konstigt att de agerar så här".

– Vi skickar en faktura i mars och meddelar också att härbärget står till kommunens förfogande enligt avtalet från den 15 februari fram till 30 april 2026, säger hon.

Hon kallar det även "en petitess" i sammanhanget om kommunen väljer att ta in ett annat bolag framöver, vilket de gjort tillfälligt med LP Norr fram till den 30 april.

Kommunen är ändå bunden till årskostnaden av My Mollys drift om tre miljoner kronor, oavsett om de tar in deras tjänster eller inte, poängterar hon.

– Alternativet är att skriva ett nytt avtal med LP Norr i två år men det innebär dubbla kostnader. Det blir ett slöseri med invånarnas pengar.

– Vi kommer att driva in skulden via Kronofogden och om det inte räcker så kommer vi att stämma dem för avtalsbrott.

Ni viker er inte?

– Nej, My Molly har definitivt inte gjort fel och vi har ett avtal. Till skillnad från kommunen så följer vi de avtal vi skriver.

Finns det något i skrivelsen från advokatbyrån som är en försvårande omständighet för My Molly?

– Nej, absolut ingenting.

Den tidigare företrädaren sålde i höstas sitt bolag Ayanna Home, som drev härbärget, vilket kommunen först inte kände till. Bolaget bytte då namn till Familjär familjehem.

Överlåtelsen ger en grund till att häva avtalet, anser kommunen.

Samma person bakom Ayanna Home vann i december upphandlingen för att driva härbärget från 1 maj 2024 till den 30 april 2026, men nu under bolaget My Molly.

– Jag kan förstå att det har blivit fel men My Molly har inget att göra med hur det varit med Familjär familjehem, säger den nya företrädaren.

undefined
Kommunen hävdar också att de har rätt att häva avtalet med hänvisning till att bolaget Ayanna home sålts.

Advokatbyrån påpekar också att den tidigare företrädaren i september överlåtit driften till en ideell förening, en omständighet som gör att dennes "redbarhet kan sättas ifråga" och att det därav funnits grund att utesluta My Molly från upphandlingen.

– My Molly har heller ingenting att göra med att betalningen av en faktura skulle gå till en ideell förening, fortsätter hon.

Är det en besvärande omständighet att hon står bakom både Ayanna Home och My Molly?

– Nej. Jag förstår inte vad My Molly har med det här att göra. Hon är inte inblandad längre.

undefined
Advokatbyrån åberopar även att fakturering skett till en ideell förening och med ett konto som inte kunnat knytas till bolaget.

I ett mejl till advokatbyrån lyfter hon att My Molly är öppna för en förlikning på sex miljoner kronor, vilket motsvarar värdet av avtalstiden som löper på två år.

Advokatbyrån svarar My Molly att om kommunen skulle anses vara ersättningsskyldig handlar det i så fall om den uteblivna vinsten, vars skada åligger My Molly att styrka, och inte den totala omsättningen om sex miljoner kronor.

"Vill My Molly AB ta ärendet vidare till tingsrätten står det er fritt. Vi avvaktar i så fall återkoppling från er advokat", står att läsa i ett mejl från advokatbyrån den 5 mars.

Skellefteå kommun avböjer att lämna några kommentarer.

– Vår inställning framgår av skrivelsen och vi har inte har något mer att tillägga i dagsläget, säger förvaltningsjurist Frida Berggren.

Skrivelser till My Molly

Advokatbyrån, som representerar kommunen, har skickat tre skrivelser till My Molly daterade den 7 februari, 23 februari samt den 4 mars.

Här uppges att den tidigare ägaren var ensam styrelseledamot samt registrerad firmatecknare för bolaget, med hänvisning till Bolagsverket den 13 december 2023.

Advokatbyrån lyfter också att kommunen haft rätt att häva avtalet med My Molly, bland annat med hänvisning till att den tidigare företrädaren överlåtit driften av härbärget till en ideell förening. 

De hänvisar till ett nyttjanderättsavtal som undertecknats den 15 september 2023, där driftansvaret för härbärget överlåts från den 1 oktober fram till den 14 februari 2024. 

Enligt avtalet med Ayanna Home, som var bolaget som då drev härbärget, får inte leverantören utan kundens skriftliga medgivande överlåta, upplåta eller pantsätta rättigheter eller skyldigheter, enligt punkt 23.

Det tillfälliga avtalet med LP Norr löper från den 12 februari fram till den 30 april till en kostnad av 735 885 kronor, baserat på en årskostnad på 3,4 miljoner.

Källa: Skellefteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!