Som Norran berättade förra veckan är det beslutat att kulturhuset ska få kosta 490 miljoner i 2015 års penningvärde. Det beslutet togs i oktober 2015.
Missat? Här är den artikeln.
Nu har det uppstått en strid kring hur detta beslut ska tolkas.
Tjänstemännen som jobbar med kalkylerna har räknat med olika byggindex.
Men frågan är om beslutet som togs 2015 verkligen tillåter det.
– Vi tycker att om man pratar om penningvärde så är det ett vanligt konsumentprisindex som menas, säger Johan Söderberg, t f gruppledare för Moderaterna. Det skulle innebära en lägre procentuell uppräkning.
- Om man nu börjar tala om byggindex så krävs ett nytt beslut, anser han. Något sådant är inte taget, och redan nu vill vi betona att vi tänker rösta nej.
– Däremot kvarstår vi vid att det får göras uppräkning med konsumentprisindex, påpekar Johan Söderberg.
Har ökat mer
Haken med byggindex är alltså att det har ökat mer än konsumentprisindex, eftersom det är högkonjunktur i byggmarknaden.
Om man då inte låter planerad byggkostnad följa med i uppräkningen, så får man en mindre investering än man hade tänkt från början.
Finns då inte risk för att kvalitén måste sänkas?
– Visst finns det risk att man får slopa något, men vi tror att man även med den ursprungliga beslutade nivån kan få ett fullt dugligt kulturhus som även är attraktivt för kongresser, säger Johan Söderlund.
– Även år 2015 var det högkonjunktur, så därför menar vi att den nivå man bestämde då är den vi ska hålla oss till.
Moderaternas ställningstagande har beslutats av de sex ordinarie och tre ersättarna i kommunfullmäktigegruppen.
Skiljer minst 40 miljoner
Johan Söderberg säger att de har gjort en beräkning om hur kostnaden kan bli.
– Med konsumentprisindex kan man hamna på cirka 540 miljoner, då har vi räknat med 1,3 procent fram till nu och två procent från nu och framåt.
– Med byggindex skulle det bli 580-600 miljoner, då är det räknat med tre procent, säger han.
"Populism", tycker Liberalerna
Moderaternas ställningstagande ses inte med blida ögon av de övriga borgerliga partierna. Mest kritisk är Liberalernas gruppledare Andreas Westerberg:
– Det handlar om ren och skär populism! De vill vinna stilpoäng hos väljare som håller skattefrågan viktig, säger Andreas Westerberg.
Han säger att det är normalt att man räknar upp byggpriser med index, och att det inte ens brukar stå i besluten. Det är något som bara förutsätts.
– När vi tar investeringsbeslut går vi alltid på kalkyler. Det är en självklar utgångspunkt att man senare måste ta hänsyn till läget i branschen.
Andreas Westerberg säger att det var Moderaterna som ville ha med skrivningen om 2015 års penningvärde när beslutet om investeringskostnaden togs.
– Nu förstår jag varför, säger han.
– Endast en extrem paragrafryttare driver frågan att vi ordagrant ska gå på det som står i 2015 års beslut, avslutar Andreas Westerberg.
Centern och KD
Även Centerpartiet har beslutat sig för att acceptera uppräkning med byggindex.
– Det är det enda rimliga. Vi kan inte backa i det här läget och bestämma oss för att göra ett mindre hus, eller med lägre standard, säger gruppledare Carina Sundbom.
I en insändare i tisdagens tidning har även Kristdemokraterna gett stöd för att använda byggindex.
Läs mer: Här kan du se den insändaren.