Länsstyrelsen har personal i beredskap om vargen dyker upp

Efter att Nyheter i Norr i måndags skrev om att vargen inte synts till på drygt en vecka menar en del att den setts i området just i måndags. Kjell Sundvall, enhetschef för länsstyrelsen i Norrbottens fältenhet, känner inte igen det.

Vargen på nära håll. Foto: Anne Grethe Karlsen

Vargen på nära håll. Foto: Anne Grethe Karlsen

Foto: Foto: Anne Grethe Karlsen

Not Found2017-12-20 15:35

I måndags skrev Nyheter i Norr om att vargen som vistats kring Arvidsjaur inte synts till sedan den attackerat får i Grundträsk förra helgen. På Nyheter i Norrs facebooksida kommenterade dock ett par personer att den synts till vid Saltmyran och Hålberg, som ligger mellan Abborrträsk och Glommersträsk. Sundvall har inte hört uppgifterna och är generellt tveksam när det kommer till någon som kanske har hört eller sett.

– Vem har sett? Har någon sett den? Eller har någon sett spår? Direkt det är en diskussion kring varg så börjar folk se den överallt, och det kommer in massor av observationer.

Följa upp spår

Han menar att för att de ska följa upp spår bör det finnas färska spår.

– Men vi har haft fall där när vi kommit dit så har det i själva verket varit rådjursspår. Även harspår kan förväxlas av en del med varg beroende på hur den springer. Det kan vara lodjursspår. Det kan vara ett översnöat spår och så säger man att det är varg. Förra året hade vi en som var helsäker på att ha sett vargspår och även sett vargen. Den personen var van att vara i skogen så vi tänkte att det borde stämma då. Så jag skickade naturbevakare från Jokkmokk ända ner till kusten, och när han kom dit visade det sig vara ett rådjursspår. 

Sundvall säger att om vargen finns kvar i området så lär den uppdagas snart. Får de in någon observation där det finns färska spår kollar de upp det.

– Förmodligen blir det väl på julafton i så fall, men vi har personal i beredskap så det går det med. Det är bara vänta och se. Den

Malin Johansson

undefined
Vargen på nära håll. Foto: Anne Grethe Karlsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om