Förvånad Sundqvist utsågs till årets medborgare på Arvidsjaurgalan

Arvidsjaur bygg och montage, Nellie Miettinen, Börje Reinholdsson, Finnbergs och kvällens egna konferencier Lena Sundqvist. Det är några av många vinnare som presenterades under Arvidsjaurgalan 2017.

Marielle Postolovski, Amelia Berggren och Marcus Andersson prisades för sitt ungdomsföretag inom catering, men med det långsiktiga målet att skapa en alkoholfri dryck. Foto: Malin Johansson/NN.

Marielle Postolovski, Amelia Berggren och Marcus Andersson prisades för sitt ungdomsföretag inom catering, men med det långsiktiga målet att skapa en alkoholfri dryck. Foto: Malin Johansson/NN.

Foto: Foto: Norrans redaktion

Not Found2017-11-19 12:49

Arvidsjaurgalan 2017 gick av stapeln på lördagskvällen och många priser delades ut.

Som konferencier var sportkommentatorn Lena Sundqvist med på galan, men hon fick sig också en rejäl överraskning när det var dags att avslöja årets medborgare, för då var det hennes eget namn som lästes upp.

– Men va! Nu blir jag helt ställd!, säger Sundqvist strax efter avslöjandet.

Peter Rydfjäll läser upp motiveringen: ”Lena har utifrån sin skicklighet som journalist och kommentator slagit sig fram till en topposition inom svensk sportjournalistik, och hon är historiskt den första kvinna att kommentera SHL i Sverige. Hon har även rakryggat stått upp för kvinnor i sin bransch. Lena glömmer inte varifrån hon kommer och bidrar starkt till att Arvidsjaur är ett ortsnamn som folk lystrar till.”

Nominerade till årets butik var Anna-Lisas souvenirbutik, Änglafröjd och Finnbergs diversehandel. Vann gjorde den sistnämnda, och Företagarnas Åsa Skiöld läste upp motiveringen.

– Finnbergs diversehandel är ett bevis på glesbygdsutveckling i högsta grad. När man jobbar för utveckling istället för avveckling, säger hon inledningsvis.

Ove Granlund är en av de anställda i affären.

– Det är ett underbart arbetsställe. Butiken är underbar för den visar på glädjen om vad som kan göras i en liten bygd. Den har en underbar styrelse som ser till att allt blir gjort, och så har vi underbara kunder som hjälper oss att packa upp två dagar per vecka.

Årets kulturpris tilldelades Börje Reinholdsson.

– Det här är festligt. Man blir klädsamt blyg, men samtidigt oerhört ödmjuk vid det faktum att någon annan än en själv uppmärksammar det. Allt är ju gjort av glädje så visst kan det kännas konstigt när ett kommunalråd ringer när man är 50 bast och säger att du har fått ett kulturpris, säger han.

Hotell Laponia, Excerise gym och fitness samt Arvidsjaur bygg och montage var nominerade till årets företagare, och vann gjorde byggfirman med ägarna Ulf Lidström och Per Nyman i spetsen.

Årets nyföretagare blev Johan Sellbom, Visit in Pjesker.

När Lena Sundqvist ställer frågan varför det gått så bra kommer svaret snabbt.

– Att sälja en produkt som Pjesker är inte så jäkla svårt. Ni får inte ta den här idén från mig nu, men kom gärna och hälsa på, säger Sellbom.

Malin Johansson/NN

undefined
Sportkommentatorn Lena Sundqvist medverkade på galan i form av konferencier, men fick sig en rejäl överraskning då hon även tilldelades en av galans största utmärkelser: årets medborgare. Foto: Malin Johansson/NN.
undefined
Olov Granberg, Arvidsjaur Renslakt, blev årets näringslivsprofil. Foto: Malin Johansson/NN.
undefined
Marielle Postolovski, Amelia Berggren och Marcus Andersson prisades för sitt ungdomsföretag inom catering, men med det långsiktiga målet att skapa en alkoholfri dryck. Foto: Malin Johansson/NN.
undefined
Johan Sellbom, Visit in Pjesker, blev årets nyföretagare. Foto: Malin Johansson/NN.
undefined
Per Nyman och Ulf Lidström, Arvidsjaur bygg och montage, utsågs till årets företagare 2017. Foto: Malin Johansson/NN.
undefined
Ove och Ingela Granlund tog emot priset årets butik å Finnbergs vägnar. ”Helt underbart”, säger Ove Granlund. Foto: Malin Johansson/NN.
undefined
Börje Reinholdsson fick årets kulturpris. Foto: Malin Johansson/NN.
undefined
Arvidsjaurs ungdomsidrottspris tilldelades styrkelyftaren Nellie Miettinen. ”Lite overkligt att få pris för något man bara tycker är extremt roligt. Målet är givetvis att få tävla på internationell plattform. Ett VM-guld hade varit fint”, säger hon. Foto: Malin Johansson/NN.
undefined
Elsa Ruth blev Lions ungdomsledarstipendiat. ”Jag måste säga att blev glatt överraskad, för det är klart att jag har ju hållit på i några år. Och jag ska fortsätta trots min höga ålder. Jag tycker det är så fantastiskt att jobba med barn, de ger mig så mycket energi.” Foto: Malin Johansson/NN.
undefined
Med motiveringen ”han har via sitt intresse visat på möjligheten att föra vidare den skogssamiska byggnadstraditionen. Han visar att det går att kombinera ett intresse och yrkesliv även i en mindre nisch av den samiska kulturen, och har utvecklat en skicklighet genom träget arbete”, utsågs Erik Öberg till årets vägvisare. Foto: Malin Johansson/NN.
undefined
Ungdomsledarsstipendiaten Konrad Persson rördes till tårar. ”Det här känns jättestort. Sjukt stolt, glad, roligt och lite rörd”, säger han. Foto: Malin Johansson/NN.
undefined
Åsa Skiöld, ordförande i Företagarna Arvidsjaur, uppmärksammade två gesällbrev, hantverkarbranschens yrkesbevis, under kvällen. Marius Vassbotn var på plats för att motta sitt, medan kocken Ifran Ali hade fullt upp på jobbet. Foto: Malin Johansson/NN.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om