Euskefeurat årets omslagsgrabbar i Justiskalendern

Nog har väntan varit lång alltid. Ett helt år sedan sist! På lördagen var det så äntligen dags för Jutiskalenderns releasefest. Och omslagsbilden i år bjuder på något alldeles extra…

Omslagsgrabbar. Så här har ni aldrig sett Euskefeurat tidigare! Foto: Gunnar Westergren

Omslagsgrabbar. Så här har ni aldrig sett Euskefeurat tidigare! Foto: Gunnar Westergren

Foto: Foto: Gunnar Westergren

Not Found2017-11-12 14:34

Första julmusten i matvarubutikerna. Blossas glöggsläpp. Påskharen. Och så det årliga släppet av Jutiskalendern. Den där som vi vant oss vid att se fram emot blir också det som allt som oftast blir det roligaste. I elva års tid har vi hängt nakna jutisbor på våra kylskåpsdörrar, och kunnat glädjas åt nya nakna skapelser för varje ny kalendermånad. Konstigt? Inte det minsta!

Vad som började som ett försök till att rädda byastugan i Jutis från att förfalla, har genom åren dragit in omkring 300 000 kronor till Barncancerfonden. Och man kan tänka sig att årets omslagsgrabbar kanske kan bidra till några extra sålda kalenderexemplar, det är nämligen inga mindre än Euskefeurat som poserar i bara mässen på återvinningsgården i Piteå. Så här har vi aldrig sett dem förut.

– Vi har varit med i många sammanhang, men aldrig nakna på en soptipp, skrattade Ronny Eriksson. Men det känns som en behjärtansvärd sak att göra.

Det var också bandet som var dragplåster till lördagens firande på Medborgarhuset i Arjeplog. Drygt 200 middagsgäster fick se de nya kalenderprofilerna avslöjas, en efter en, månad efter månad. Någon som fått frågan flera gånger, men som varit lite svårövertalad, är polisen Tina Hallin. Hon finns med på juni månads kalenderblad. En somrig och riktigt vacker bild.

– Jag har tackat nej flera gånger. Ni vet, polis och så, det kanske inte blir så bra. Men så fick ju två barn med anknytning till byn cancer med ganska tätt mellanrum. Då bestämde jag mig: skulle jag få frågan igen skulle jag inte tacka nej.

Mica Westerlund, jutisbo, var kalenderns yngsta modell i år med sina 21 år, och hon berättade mycket målande om hur fotoupplevelsen var.

– Jag har haft vind på ställen jag aldrig haft vind i förut, så att säga. Visst är det väl konstigt att finnas med halvnaken i en kalender, men det är för en god sak och jag skulle definitivt göra om det.

Ingo Marklund var en av många som hjälptes åt med middagen och allt omkringarbete på medan. Han summerar kvällen:

– Det är rätt mycket att städning, men som jag brukar säga: är det rent hus så har man inte haft roligt. Vi har inte hunnit räkna ihop hur mycket folk det blev till slut, men jag skulle gissa på runt en 400 besökare, och det är inte fy skam för att vara Arjeplog.

Sofie Abrahamsson/NN

undefined
Behjärtansvärt. Ronny Eriksson sa att man varit med i många sammanhang genom åren, en aldrig nakna på en soptipp. Foto: Sofie Abrahamsson.
undefined
Omslagsgrabbar. Så här har ni aldrig sett Euskefeurat tidigare! Foto: Gunnar Westergren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om