Enskilda vägar splittrar kommunen

Bybor i Moskosel och Glommersträsk ska själva bekosta underhåll av enskilda vägar. Detta enligt nytt förslag som ska beslutas i fullmäktige. Men byborna anser att kommunen drar in på byarna för att satsa på samhället. ”Kommunen har ju stått för alla kostnader kring dessa vägar, och någonting ska vi väl ändå få för våra skattepengar”, menar Tycko Johansson.

Oroliga. ”Jag hänger upp mig på att vi betalar skatt, men vad får vi för det?” undrar Tycko Johansson. Sara Lundström håller med. ”Och den här känslan av att vi vill bo här, vi vill driva företag här, men kan vi det?”

Oroliga. ”Jag hänger upp mig på att vi betalar skatt, men vad får vi för det?” undrar Tycko Johansson. Sara Lundström håller med. ”Och den här känslan av att vi vill bo här, vi vill driva företag här, men kan vi det?”

Foto: Oroliga. ”Jag hänger upp mig på att vi betalar skatt, men vad får vi för det?” undrar Tycko Johansson. Sara Lundström håller med. ”Och den här känslan av att vi vill bo här, vi vill driva företag här, men kan vi det?”

Not Found2017-10-30 19:30

Tycko menar att kommunen talar mycket om likställighetsprincipen, att alla byar ska behandlas lika, men han menar att samhället lämnas utanför diskussionen.

– Tänk om man skulle göra så här i Arvidsjaur? Då skulle alla fastighetsägare i alla villakvarter få det så här. Tänk vilket jäkla liv det skulle bli, säger Tycko. Sara Lundström håller med.

– Min generation som är född på 70-talet eller är inflyttade efteråt, har ju alltid trott att det har varit som på samhället, att vi varit jämställda med vatten, avlopp, gator och sådant.

Lika för alla?

Efter att informationsmöte hölls i Moskosel 2015 är oron stor i byn. Totalt är det 5 kilometer gator, med 133 bofasta som berörs.

– Jag har man hört många som säger: kommer man ha råd? Vad kommer det att kosta? Har vi råd att betala det här? Varför ska jag bo kvar i Moskosel, när jag till och med måste bekosta vägen? Bor man med utfart mot Abmorvägen så behöver man inte betala, men har man utfart på en av dessa 13 gator då ska man stå för vägen själv. Är det att ha det lika för alla? säger Sara Lundström.

Byborna har själva samlats flera gånger och lagt ner åtskilliga timmar på att försöka få rätsida i ärendet.

– Jag vet inte riktigt hur mycket tid vi lagt ner, men det börjar väl kännas som för mycket för någonting som känns så självklart, säger Sara. 

Skiljer sig markant

Orättvisan menar de ligger i att alla medborgare betalar samma kommunalskatt, men vad man får för den skiljer sig markant.

– Kommunen ska ju ändå stå för sådana här saker. Om vi ser till den skatt vi lägger, någonstans måste vi också få tillbaka den. Vad får vi för alla dessa miljoner? säger Tycko.

Sara menar att de vill bo i Moskosel, men ställer sig frågan: går det?

– Vi vill bo här. Därför bor vi här. Hade jag velat bo på samhället hade jag gjort det. Men vi har båda våra inkomster här. Min man driver företag och jag jobbar på Tentipi. Är det inte något värt att ha norra kommundelen levande? Vem ska åka hit upp och ploga vägarna, om det inte finns en lokal företagare som gör det? Ska man ta folk från Arvidsjaur som då ska köra hit för att ploga? Det känns som att vi inte ens är värda att kommunen plogar vägen till vårt hus.

Malin Johansson

undefined
Oroliga. ”Jag hänger upp mig på att vi betalar skatt, men vad får vi för det?” undrar Tycko Johansson. Sara Lundström håller med. ”Och den här känslan av att vi vill bo här, vi vill driva företag här, men kan vi det?”
undefined
Hoppas på gehör. Moskoselsbor har skickat in en skrivelse till fullmäktiges ledamöter. ”Vi vill på ett sakligt sätt informera politikerna hur känner och upplever det här”, säger Sara Lundström. Foto: Malin Johansson

Ärendet i korthet

Det finns tre typer av väghållare i Sverige: Statliga, kommunala och enskilda.

Vem som ska stå för kostnaden för ett antal enskilda vägar i Glommersträsk och Moskosel har varit föremål för diskussion under flera år, men idag tisdag ska ärendet upp i kommunfullmäktige. Kommunen har tidigare stått för vägarnas kostnader med sommar- och vinterunderhåll, men menar nu att detta ska bli upp till boende längs vägarna, i och med att kommunen ej ska bekosta enskilda vägar.

När förslaget kom 2015 var missnöjet stort, och är så än idag. Kommunens tjänstemän anser att en förrättning ska göras, där det räknas ut vad varje fastighet ska betala till en för vägen gemensam förening. I båda byarna anser man att kommunala gator även ska finnas utanför samhället. Det bör inte göras skillnad på vad de menar är villakvartersgator i byar, precis som liknande gator inne i samhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om