En dag med betongmålning

Nio kursdeltagare var med när det anordnades en dag med betongmålning i Arvidsjaur. ”Det är så himla roligt! Och det är verkligen rogivande att måla på betong”, säger deltagaren Susann Karlsson.

Målare. Kerstin Lundberg och Ann Lundgren. Foto: Malin Johansson

Målare. Kerstin Lundberg och Ann Lundgren. Foto: Malin Johansson

Foto: Foto: Malin Johansson

Not Found2017-11-20 16:15

Under lördagen var det betongmålning hos ABF i Arvidsjaur. Malin Wester körde från Mensträsk med bilen fullastad av vättar, tomtar, badgummor och många andra sorters skulpturer.

– Ett tag var det hur mycket tuppar och ugglor som helst. Nu är det mycket baddamer som målas, säger hon.

I ungefär sju år har hon tillsammans med sin svägerska Elisabeth Edström samt hennes kompis Britt-Marie Olofsson hållit kurser i området. Mest kurser är det under sommaren och mycket gjutning av skulpturer görs då, eftersom det är enklare än att gjuta inomhus vintertid.

– Men Elisabeth gör nästan alla formar själv. Hon penslar på en figur med latex, så får det torka och det upprepas 20-30 gånger, till dess att formen blivit tillräckligt tjock, säger Malin

Går i vågor

Intresset för betong och målning går i vågor. Just nu säljs en hel del via nätet.

– Bland annat har hon sålt någon skulptur till England för inte så länge sedan, men det är ju inga lätta grejer så blev nog lite fraktkostnad på den, berättar Malin.

Kursen anordnades av ABF i Arvidsjaur, som anordnar mycket olika kurser och där intresset för det mesta är stort.

– Vi har även otroligt mycket kultursamarbeten med andra föreningar och organisationer. De som släktforskar här i kommunen är otroligt aktiva. Nu har vi en helgkurs för förarbevis i snöskoter och där var det 22 anmälda när jag kollade för några dagar sedan. Vi har även kunnat starta upp yoga. Där har vi saknat ledare tidigare men nu blir det två parallella kurser och båda blev fulla direkt, det finns till och med en reservlista, säger Kerstin Lidström, ABF.

Malin Johansson

undefined
Koncentration. Susann Karlsson och Emma Lundmark tyckte det var rogivande att måla. 
undefined
Piffar till. Kerstin Lidström hade tagit med alster som hon tidigare målat, men som behövde fräschas upp lite. ”De har stått ute länge och så har de ramlat omkull nån gång och lite så”, säger hon.
undefined
Målare. Kerstin Lundberg och Ann Lundgren. Foto: Malin Johansson
undefined
Bland tomtar och troll. Det var första gången Kerstin Lundberg målade på betong och hon började med en vätte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om