Varje år genomförs 4 500 operationer vid Skellefteå lasarett. Många av dem sker på ortopedkirurgiska avdelningen.
Det är där man hamnar om man bryter ben, fötter och armar, skadar senor och muskler eller måste byta en knä- eller höftled.
Läs även: Så mycket kostar ett dygn på IVA
Halkeffekt
Den här tiden på året toppar handledsfrakturerna listan när det gäller akuta behandlingar.
– En helg för några veckor sedan när det var pudersnö på isen rasade det in frakturer, säger David Löfgren.
Off road
Även på våren blir den ett skov med frakturer. Speciellt när studsmattorna kommer fram, även om David Löfgren har sett en viss minskning på senare tid. Andra som ofta dyker upp på avdelningen är inlines- och hoverboardåkare.
– En grupp som flutit upp senaste åren är 40-plussare som köpt en mountainbike, säger han.
Läs även: Så mycket tjänar läkarna i Västerbotten
Billigt gips
Att dra benbrott på plats och gipsa är en förhållandevis billig behandling. Använder man gammalt hederligt kalkgips går materialet loss på under 50-lappen. Använder man ett lättare plastgips hamnar priset på 300 kronor. Hela notan för exempelvis ett armbrott hamnar på i snitt 2 700 kronor och då räknas även arbetstiden in.
Planerad operation
Krävs det operation handlar det om helt andra belopp. Då måste man ofta läggas in på en vårdplats och materialet kostar mer.
Höftfrakturer opereras alltid och det är dyra operationer. Då ersätts höften med en protes eller så sätter man in en lång märgspik i benet.
Men oftast är höft- och knäledsbyten planerade operationer. Som exempel beräknas byte av en höftled gå loss på nästan 79 000 kronor. Sedan kostar även de dygn man vårdas på avdelningen efter operationen, vilket oftast handlar om tre till fyra dagar. En vårdplats kostar 8 000 kronor per dygn i Skellefteå.
Själva operationen tar däremot inte så lång tid.
– Knivtiden – alltså från att vi gör det första snittet till vi sytt ihop patienten – är cirka 1,5 timmar, säger David Löfgren.
Patienterna måste inte alltid sövas.
– En del patienter tycker det är intressant och vill gärna se mer av operationen än de får. Andra tycker det är jobbigt och får lite sömnmedel också så de slumrar lätt, säger David Löfgren.
Läs även: Det kostar en förlossning
Behövs fler
I dag jobbar fem överläkare med operationerna på avdelningen. Enligt David Löfgren är det för få.
– Vi borde vara åtta till tio stycken specialister för att klara av den dagliga verksamheten som även innebär mottagning, rond, återbesök och dessutom måste vi ha beredskap dygnet runt, säger David Löfgren.
Det finns även fem ST-läkare på avdelningen just nu, men de är inte färdiga förrän om cirka tre år.
– Det är en lång vandring innan de kan axla hela ansvaret. Tyvärr är det ett problem i en sådan liten stad att rekrytera färdiga specialister. Samtidigt är det glädjande, vi har aldrig haft så många ST-läkare som nu, säger David Löfgren.
Han själv lockas av att ortopedjobbet till stora delar är praktiskt.
– Man rör sig mycket och får jobba med händerna. Vi spikar, hamrar, använder stämjärn och sågar. Det är som en liten verkstad, säger han.
– Det är också givande att många patienter kommer hit med stora problem som plågar dem och att vi kan hjälpa de allra flesta, tillägger han.