Så mycket tjänar läkarna i länet

Opererar. En kirurg har minst 13,5 års utbildning bakom sig. För att specialisera sig inom ett område krävs ytterligare utbildning. Bilden är ett montage med en arkivbild. Vad kirurgerna på den har för lön vet vi inte. Fotomontage: Ulrika Andersson

Läkarna tjänar bra. Det har man ju hört. Men hur mycket tjänar de egentligen?

Medellönen för läkarna i Västerbotten ligger på nästan 62 600 kronor i månaden. Men den sammanlagda kostnaden blir betydligt högre. Landstinget ska även betala arbetsgivaravgifter, sociala avgifter och försäkringar bland annat. Sammanlagt kan kostnaden hamna på cirka 82 000 kronor och då är inte försäkringar inräknade.

Läs även: Så mycket kostar en förlossning

Den högsta lönen i landstingets lista över läkare är 125 000 kronor i månaden och det gäller en överläkare. Överläkarna har också högst medellön på nästan 75 500 kronor.

Många år

Den höga lönen brukar motiveras med att läkare har en lång utbildning. Men hur lång tid tar det då? Grundutbildningen är på 5,5 år. Efter det väntar allmäntjänstgöring, AT, på sjukhus i två år. Då jobbar man som underläkare och kompletterar dessutom grundutbildningen med praktiska erfarenheter. Ingångslönen för AT-läkare ligger på 33 000 kronor för Skellefteå lasarett. Men efter 18 månaders tjänstgöring kan man få ett påslag på 4 000 kronor. Därefter görs ett prov. Klarar man det kan man hämta ut sin läkarlegitimation och påbörja nästa etapp – specialisttjänstgöringen.

Specialisttjänstgörningen tar sex år. Då utbildar läkarna sig vidare till specialister inom ett område, exempelvis kirurgi, medicin eller allmänläkare. De flesta fortsätter därefter att utbilda sig till överläkare, vilket kan ta fyra till sex år. Utöver det kanske man specialiserar sig ytterligare exempelvis inom olika typer av kirurgi. Under den tiden får man också lön och den ligger i Skellefteå på 41 300 kronor per månad på sjukhuset och 42 800 kronor i primärvården.

Bra i primärvården

Men det är inte alltid specialisering och extra utbildning ger bäst lön. Istället handlar det om var man jobbar.

– Att jobba som allmänläkare på en hälsocentral ger bäst utdelning. Det handlar om tillgång och efterfrågan. Dessutom är man färdigutbildad när jag gjort sin specialisttjänstgöring, säger Jonas Holm, vice ordförande i Västerbottens läns läkareförening.

Det är en lång utbildning och ett extremt mycket ansvar över liv.

Enligt en lista över landstingets läkarlöner har de månadslöner från 63 000 till 111 000 kronor. Den senare är den tredje högsta läkarlönen i landstinget med tillägg. Men de flesta distriktsläkare i lönelistan ligger mellan 70 000 och 90 000 kronor i månaden.

– På sjukhuset har vi fyra till sex journätter i månaden, medan distriktsläkarna har en i genomsnitt. Så arbetsmiljömässigt har de det också bättre, säger Jonas Holm.

Lönemässigt ligger läkarna i Västerbotten något sämre en det nationella genomsnittet.

– Det beror på att vi har ett universitetssjukhus i länet. Det håller nere lönerna eftersom det är populärt att söka sig dit av andra anledningar än lön, säger Jonas Holm.

Men är ni värda så höga löner?

– Visst kan det diskuteras. Men det är en lång utbildning och ett extremt mycket ansvar över liv. I dag är det de som ansvarar för pengar som får de riktigt höga lönerna, inte de som jobbar med liv. Det gäller även sjuksköterskor och brandmän exempelvis, säger Jonas Holm.

Sjuksköterskor har en snittlön på 28 760 kronor efter grundutbildningen och 32 500 kronor om de är vidareutbildade .

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 11 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 28 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen