Arvidsjaurkocken tog två guld i VM

Tidigare Arvidsjaurbon Morgan Lundin vann förra helgen guld i två grenar i grill- och barbecue-VM. Tillsammans med sitt lag tog de hem kategorierna bästa dessert och bästa varmrätt.

Team Lingon och dill. Tim Ahlgren, Michael Bonta, Emelie Jeppsson och lagkapten Morgan Lundin.

Team Lingon och dill. Tim Ahlgren, Michael Bonta, Emelie Jeppsson och lagkapten Morgan Lundin.

Foto: Team Lingon och dill. Tim Ahlgren, Michael Bonta, Emelie Jeppsson och lagkapten Morgan Lundin.

Not Found2017-10-24 17:45

Kyckling, kamben (tunna revben), hel oxbringa, fläskbog med ben samt fisk. Det var de fem obligatoriska kategorierna när grill- och barbecue-VM avgjordes förra helgen. 

–I de momenten måste man delta. Man förbereder på vilket sätt man nu tycker är det bästa, sedan grillar man det eller gör barbecue på valfritt sätt. Sedan lämnas det in i anonyma boxar med ett nummer på till domarpanelen, som är den godaste i respektive kategorin. De sätter poäng efter exempelvis mörhet, textur, utseende, smak och så vidare, säger Morgan Lundin, som 2007-2010 hade restaurangen the Square i Arvidsjaur.

Utöver de fem obligatoriska kategorierna finns tre freestyle-kategorier, och det var där som team Lingon och dill presterade som allra bäst. I vegetariska momentet kom de på åttonde plats. I bästa varmrätt och bästa dessert tog de hem guld. 

– Allt som serveras kommer från en grill. Man får inte använda någon extern värmekälla förutom den, så man kan inte stå med en kokplatta eller så. Allt ska komma från grillens värme, säger han.

Gick skift

Tävlingen pågick under fyra dagar. På torsdagen sattes stationen upp, utlämning av varor skedde på fredagen och lördag och söndag lagades maten.

– Det var fyra moment per dag som skulle lämnas in, så vi stod där från 7 på lördagsmorgon till söndag kl 15. När vi började närma oss natten så gick vi skift två och två, säger Morgan. Det var intensiva dagar och vädret var inte med dem. Det blåste, regnade och var kallt båda dagarna.

– Så det kändes inte jättekul när man dessutom har en dessert som är känslig för fukt, säger han.

Grillad hjortfilé

Den vinnande varmrätten var en grillad hjortfilé rullad i en aska på purjolök med höstgrönsaker som butternutpumpa, betor i olika kombinationer, svartkål, fönsterlav. lingon till. Potatis- och purjolöksterrin, rökig whiskey- och rödvinssås till. Allt gjordes på grillen.

– Den var väldigt överraskande att den var så bra. Dessert har vi ju även tidigare varit duktiga på. Vi har ett SM-guld och ett SM-brons sen tidigare. Men att vi skulle ta VM-guld med den också det var väldigt roligt. Vi anade medaljchans på den för den är väldigt väldigt svår att göra på en grill.

Idag driver Morgan restaurangen Lingon och dill i Skärblacka, utanför Norrköping. Laget har samma namn som restaurangen, med Morgan i spetsen. Förutom guld i såväl bästa varmrätt som dessert, så hamnade de på bland annat på åttonde plats i vegetariskt, 14 plats i fläskbog med ben och 22 plats i kategorin kyckling.

Malin Johansson

undefined
Världens godaste dessert. Tidigare arvidsjaurbon Morgan Lundin tillsammans med sitt lag kammade hem två guld när grill- och barbecue-VM avgjordes förra helgen. ”Desserten slog dessutom världsrekord, då ingen dessert tidigare fått så hög poäng”, säger han. Foto: Lingon och dill Foto: Morgan Lundin .
undefined
Team Lingon och dill. Tim Ahlgren, Michael Bonta, Emelie Jeppsson och lagkapten Morgan Lundin.

Morgan Lundin

Bakgrund: Flyttade till Arvidsjaur när han var 4-5 år. Gick kockskola på Strömbacka i Piteå när han var 16 år. Öppnade 2007 restaurangen the Square på samhället, som höll öppet till 2010.

Idag: Har han restaurangen Lingon och dill i Skärblacka, utanför Norrköping. 

Aktuell med: Förra helgen deltog han med sitt lag i grill- och barbecue-VM, som gick av stapeln i Limerick på Irland. De tog hem två av åtta kategorier: bästa varmrätt och bästa dessert. Totalt deltog 91 lag.

Tidigare meriter: Laget har deltagit i flera tävlingar de senaste fem åren, och alltid tagit minst en pallplats i någon kategori vid alla tävlingar de varit med i. Bland annat har de i år vunnit SM-guld som Sveriges bästa lag. De har vunnit brons i Danmark för bästa BBQ-sås.

Nästa i sikte: EM nästa år.

MORGANS ENKLASTE GRILLTIPS

Den absolut enklaste grejen är att köpa ett bra kol. Det funkar men det blir inte särskilt bra med budgetkolen. Grillningen blir som natt och dag. Det är en enorm skillnad. Man gör precis som vanligt, bara med ett bättre kol, så blir grillningen så mycket bättre.

Använd köttermometer för att se när det är klart. Många grillar sönder köttet.

GRILL OCH BBQ - VAD ÄR SKILLNADEN?

Grillning: Oftast utan lock. Ofta jättehög temperatur på 250-300 grader.

BBQ: Lägre temperatur, tillsätter rökträ, locket är på, temperatur ca 90-150 grader. Man kan göra exempelvis oxbringa som kan ta 10 timmar, och under den tiden öppnar man sällan på locket.

DESSERTEN

Den vinnande desserten består av:

Grillad mazarinbotten med brynt smör.Grillade bananer- och hasselnötter i kola. LemoncurdMaräng som liknar kol och askaEn svart jordglob fylld med bananmousseRunt desserten växer en grön ranka av draget socker samt löv av shisokrasseGlass med rökta tonkabönor, vanilj och choklad.

Allt lagat på en grill utomhus i regn, blåst, + 12 grader i luften och blött gräs. Tallriken i keramik är handgjord av Cajo i Jönköping och bidrog till den estetiska presentationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om