50-åring firades med lassokastning

Lappstans 50-årsjubileum gav en extra krydda åt årets samehelg i Malå. Nu är planen att området ska rustas upp och utvecklas.

Sigbritt Stenlund vann lassokastningens turistklass, helt oväntat, enligt henne själv. Foto: Lennart Enkvist

Sigbritt Stenlund vann lassokastningens turistklass, helt oväntat, enligt henne själv. Foto: Lennart Enkvist

Foto: Foto: Lennart Enkvist

Not Found2017-08-20 12:26

Tävlingar i lassokastning och skytte, grillkväll och högmässa är en del av aktiviteterna under samehelgen. Men framförallt är det ett tillfälle för samerna i området att träffas.

– Det är en tradition att fara hit. Vissa träffar man just inte annars, säger Monica Harr Sandström, ordförande i Malå sameförening.

Hon berättar att traditionen att träffas den tredje helgen i Malå går längre tillbaka än Lappstans tillkomst. Men när området väl hade ställts i ordning fanns det också en speciell plats att samlas på.

Lappstan invigdes i augusti 1967 och fyller alltså 50 i år. I sommar har det också påbörjats ett arbete med rusta upp kåtor och härbren och att återställa byggnaderna till ursprungligt skick.

Dessutom finns det planer på att utveckla området. Sameföreningen har köpt mer mark av kommunen, det enda som fattas nu är lagfarten. När det är klart kan den som vill sätta upp fler byggnader.

Att Lappstan skulle få fylla 50 år har dock inte varit givet. Monica berättar att olika kommunala tjänstemän med jämna mellanrum har höjt sin röst för att området borde flyttas.

Men så har det inte blivit och det är hon glad för:

– Det är en fantastisk plats mitt i samhället och det är ljuvligt att komma hit. Varför flytta samerna ut i ödemarken? Vi vill vara en del av samhället.

En som kom hit för att träffa folk och delta i tävlingarna var 18-åriga Stina Granberg från Arvidsjaur. Hon har kastat lasso så länge hon minns, har bland annat SM-guld på meritlistan men den här gången nådde hon inte finalen.

– Det gick inte så bra idag, konstaterar hon.

Vad är hemligheten med att bli bra på att kasta lasso?

– Jag har en bra mamma, hon har lärt mig allt hon kan.

Damklassen vanns i stället av Ann-Therese Rannerud. Herrklassen, där även skytte ingår, vanns av Svante Ness, medan Sigbritt Stenlund tog hem turistklassen.

Det är en fantastisk plats mitt i samhället och det är ljuvligt att komma hit.

undefined
Stina Granberg ställdes mot mamma Jenny Granberg och Christel Ness. Foto: Lennart Enkvist
undefined
Monica Harr Sandström är glad över att Lappstan fått vara kvar, det har inte varit givet. Foto: Lennart Enkvist
undefined
Sigbritt Stenlund vann lassokastningens turistklass, helt oväntat, enligt henne själv. Foto: Lennart Enkvist
undefined
Bröderna Lars-Johan och Tommy Larsson tävlade sida vid sida under lassokastningen. Bäst gick det för Tommy, som kom tvåa i herrklassen. Foto: Lennart Enkvist
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!