Slutade betala hyra till kommunen – jagas av inkasso

Det är inte bara de ukrainska arbetarna som ligger i tvist med Christoph Svahn. Det gör även Malå kommun, som kräver honom på närmare 50 000 kronor i uteblivna hyror. ”Jag känner att jag har blivit lurad”, säger Ebbe Ström Bergstedt, tidigare fastighetsansvarig på Malå kommun, som nu har vänt sig till inkasso.

Ebbe Ström Bergstedt, tidigare fastighetsansvarig på Malå kommun, trodde aldrig att hyresavtalet skulle sluta i en infekterad tvist. Han tror också att Christoph Svahns kopplingar till orten bidrog till att kommunen inte såg någon risk med avtalet. Bilden är ett montage.

Ebbe Ström Bergstedt, tidigare fastighetsansvarig på Malå kommun, trodde aldrig att hyresavtalet skulle sluta i en infekterad tvist. Han tror också att Christoph Svahns kopplingar till orten bidrog till att kommunen inte såg någon risk med avtalet. Bilden är ett montage.

Foto: Lennart Enkvist/Evelina Eriksson

Malå2023-05-25 06:00

Norran har tidigare berättat om den hemvändande affärsmannen Christoph Svahn, som med tunga finansiärer i ryggen presenterat storslagna planer på att satsa i Malå.

Bland annat köpte han förra våren upp flera fastigheter mitt i centrum, men som Norran avslöjat avbröts renoveringen efter tvister med de ukrainska byggnadsarbetarna. De hävdar att de inte fått stora delar av sin lön, dessutom finns det oklarheter kring anställningskontrakten.

undefined
Norrkronans fastigheter i Malå är alla centralt placerade längs Storgatan. Därmed är de också viktiga för samhällsbilden.

Christoph Svahn äger fortsatt husen, men renoveringen verkar ha stannat upp, vilket har väckt en hel del frågor hos Malåborna.

Tvisten med arbetarna får nu ett rättsligt efterspel och de är inte ensamma om att kräva Christoph och hans bolag på pengar. Det gör även Malå kommun, som har vänt sig till inkassoföretaget Intrum för att få in en hyresskuld på totalt 47 837 kronor.

Bakgrunden är att Christoph Svahn, i samband med att han köpte fastigheterna i Malå, även ville hyra Handelsbankens före detta lokaler i samhället.

Det resulterade i att ett hyresavtal upprättades mellan AXT Investment AB, ett av Christophs många bolag, och fastighetsägaren Malå kommun.

undefined
Hyresavtalet undertecknades av båda parterna. De första månaderna fick också kommunen in hyran, men sedan tog det stopp. Bilden är ett montage.

Enligt avtalet, som Norran tagit del av, ska investmentbolaget betala en årshyra på 110 000 kronor plus moms till kommunen. Samtidigt innehåller det ett villkor som innebär att bolaget slipper betala hyra för de fyra första månaderna, i utbyte mot att de genomför vissa reparationer och ombyggnationer i lokalerna.

Lokalerna rustades upp av de ukrainska arbetarna. Och för juni och juli, som var de två första icke betalningsfria månaderna, fick också kommunen betalt.

undefined
Det var de ukrainska byggnadsarbetarna som Norran tidigare berättat om som rustade upp före detta Handelsbanken i Malå. Tack vare renoveringen fick hyresgästen fyra betalningsfria månader.

Men sedan slutade pengarna komma in.

Ebbe Ström Bergstedt, som fram till i mars i år var verksamhetsansvarig för fastigheter på Malå kommun, berättar att han var i kontakt med Christoph i höstas och att han då fick till svar att han inte hade fått fakturorna.

– Då skickade jag nya fakturor till den e-postadress han hade uppgett. Efter det har jag inte lyckats få tag på honom.

Vad som sedan har följt är en process där Malå kommun både har försökt få in pengarna via inkasso och riva det treåriga avtalet.

Det har till slut resulterat i att kommunen fått in alla nycklar till lokalen och även tecknat ett avtal med en ny hyresgäst.

Däremot har de fortfarande inte fått betalt för de uteblivna månadshyrorna.

Hur kunde det då bli så här? Ja, Ebbe Ström Bergstedt säger att kommunen kollade upp några av de engagemang som Christoph Svahn hade i olika bolag och konstaterade då att ett antal av bolagen hade positiva resultat.

undefined
Så här såg det ut när Northrock Investment Group, ett av Christoph Svahns många bolag, skyltade i lokalerna. Idag har kontraktet brutits och en annan hyresgäst flyttat in.

Men det fanns också annat som gjorde att Malå kommun valde att tro på honom: Christoph Svahns kopplingar till Malå och möjligheten att få nya jobb till orten.

– Anknytningen till byn förstärkte väl att vi inte såg någon risk i det här. Så jag tycker att det är mycket olyckligt, framförallt när man kommer hit med ett nytt företag och ger sken av att vi ska få arbetstillfällen till oss.

– Så vi trodde ju inledningsvis på det här. Nu är det lätt att titta i backspegeln och säga att vi hade fel, säger Ebbe Ström Bergstedt.

Hur ser du på det här i efterhand?

– Man blir ledsen, bitter över att man blir dragen vid näsan. Jag känner att jag har blivit lurad, förd bakom ljuset. Sedan vet jag inte bakgrunden, om det har hänt något särskilt i hans företagande. Jag har inte fått någon sådan information.

Vad gäller de ukrainska arbetarnas situation säger Ebbe Ström Bergstedt att han inte har någon uppfattning om vem som jobbade med att rusta upp lokalerna. Det är inget som har gått via kommunen.

– Jag har inte sett vilken arbetskraft som jobbade i före detta Handelsbankens lokaler och då har jag svårt att ha någon uppfattning om det. Sedan är det ju väldigt olyckligt att han har bedrivit verksamheten på det sättet. 

Så ni kollade aldrig att arbetarna hade schyssta villkor?

– För det första så visste vi inte vilka som skulle utföra jobbet. Sedan hade vi inget engagemang i den biten heller från vår sida, kommunen var inte intressent på något sätt. Inte mer än att han hade det här åtagandet i hyreskontraktet.

Hur ser du på det i dag, borde ni inte ha kollat?

– Ja det är alltid lätt att vara efterklok. Så visst, vi skulle kanske ha haft en större kontroll på den biten innan, säger Ebbe Ström Bergstedt.

Christoph Svahn säger till Norran att planerna för Handelsbankenhuset var att starta en verksamhet och anställa personer som skulle arbeta på distans mot Stockholm inom områdena ekonomi, finans och juridik.

– Västerbotten och inlandet har mycket bra människor och arbetskraft, och nu kan man arbeta flexibelt. Alla behöver inte sitta i Stockholm, säger han.

Att verksamheten aldrig kom igång berodde, enligt Christoph Svahn, på att konjunkturen föll, samtidigt som han själv tog på sig för mycket.

Det är också hans förklaring till att bolaget slutade betala hyran:

– Jag kommer så fort som möjligt att boka ett möte med kommunen och hitta en lösning på det. Nu stod ju den här lokalen tom och när vi insåg att det inte kommer att bli något av det här så lämnade jag tillbaka nycklarna direkt och nu har en ny hyresgäst tagit över lokalen. 

Den ansvarige på kommunen berättar att han känner sig lurad, hur ser du på det?

– Det var verkligen inte min avsikt att lura någon. Det har med konjunkturen att göra och sedan så skulle jag inte ha tagit på mig så mycket, jag gjorde för många projekt och det ber jag verkligen om ursäkt för. Det var inte min mening att göra något sådant. Inte något negativt mot Malå överhuvudtaget.

Vi har pratat med flera personer som har försökt kontakta dig om både fastigheterna och Handelsbankenhuset och de säger att du inte svarar, varför har du hållit dig undan?

– Det har inte varit min tanke att hålla mig undan, det har väl i så fall varit att jag inte haft tid att svara.

Men i flera månader?

– Återigen, jag tog på mig för mycket förra året, jag har inte riktigt hunnit med.

LÄS MER: Därför går Norran ut med namn och bild på Christoph Svahn

NÄSTA DEL

Christoph Svahn hade fler planer för Malå, bland annat att köpa Tjamstan, göra om hotellet till ett lyxhotell och sätta upp en fin restaurang på toppen av berget. 

Vi intervjuar också Ingela Westerlund Svahn, mamma till Christoph. Hon är folkvald politiker i Malå, men sitter samtidigt med i styrelsen i många av sonens bolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!