I höstas berättade Norran att Angelica Edlund sagts upp som vd för det kommunägda bolaget Meni i Malå efter drygt ett år på posten. Anledningen var att styrelsen med ordföranden Arne Hellsten (ML) i spetsen saknade förtroende för henne.
Därefter har Menis styrelse först avskedat och sedan polisanmält sin förra vd.
Enligt Meni har hon fått ut höga övertidsersättningar som hon inte haft rätt till, låtit anställa en nära anhörig med orimligt hög lön, köpt omotiverat dyra företagstjänster som tillhandahållits av en annan nära anhörig och utan styrelsens medgivande köpt en bil för Menis räkning.
Anklagelserna grundar sig i en extern utredning som Meni låtit göra, och som kommit fram till att agerandet kostat bolaget närmare 1,1 miljoner kronor.
Nu utreds saken av polis med brottsrubriceringen trolöshet mot huvudman, samtidigt som Meni har stoppat utbetalningarna av lön och andra förmåner till den förra vd:n under uppsägningstiden.
Arne Hellsten säger att bolagets agerande bygger på de rekommendationer man fått från en jurist.
– Det är på inrådan av en jurist som Meni har avskedat henne. Och när en styrelse får så här starka indikationer på att det förekommit något brottsligt skulle vi begå tjänstefel om vi inte skulle polisanmäla det. Det har vi också fått från en jurist, säger han.
Samtidigt tillbakavisar Angelica Edlund allt som hon anklagas för.
– Jag har inte handlat fel, inte begått något brott, inte gjort något olagligt. Det här är galet, jag har blivit uppsagd och anmäld på felaktiga grunder, säger hon.
När Norran pratade med henne i februari uppgav hon att hon skulle stämma Meni för avtalsbrott. Det har hon nu gjort, med en förbundsjurist vid fackförbundet Unionen som ombud.
Av stämningsansökan framgår att Angelica Edlund kräver bolaget på 373 000 kronor i skadestånd för utebliven uppsägningslön och semesterersättning under perioden oktober 2023–mars 2024.
Det yrkade beloppet kan i slutändan bli nästan dubbelt så stort, då uppsägningstiden enligt avtalet löper till i slutet av augusti och kravet på ersättning kommer att kompletteras med nya summor för varje månad som går.
Ett annat krav är att Meni ska betala in tjänstepensionspremier för samma period, ett belopp som hittills uppgår till 83 000 kronor och som även det kommer att plussas på de kommande månaderna.
Om inget händer fram till uppsägningstidens utgång kommer det samlade beloppet att hamna på drygt 800 000 kronor.
Som grund för yrkandet skriver det juridiska ombudet att det inte har funnits skäl för ett avskedande, att Meni inte haft rätt att häva anställningsavtalet och att bolaget därför har begått kontraktsbrott.
När det gäller de punkter som den förra vd:n anklagas för tillbakavisas de med liknande argument som hon tidigare framfört i Norran.
Rätten till övertidsersättning finns inskriven i ett tilläggsavtal, anställningen av den anhörige har skett enligt gällande rutiner och med HR-avdelningen inkopplad, de köpta företagstjänsterna var nödvändiga och följde rutinerna för upphandling och bilköpet gjordes för att minska bolagets kostnader och skedde inom ramen för vd:ns befogenheter.
– Jag anklagas för något som jag inte har gjort. Därför är det viktigt för mig att få upprättelse, säger Angelica Edlund, som är säker på att tingsrätten kommer att gå på hennes linje:
– Jag tvivlar inte alls på att jag kommer att få rätt.
Arne Hellsten är lika övertygad om att Meni kommer att vinna.
– Jag har känt oro för mycket i den här processen, men att en sådan här stämning skulle gå igenom anser jag som totalt uteslutet. Vi har fakta som vi har byggt vårat avskedande på. Jag är inte ett dugg orolig över det där, säger han.
Nu är det upp till rättsväsendet att utreda såväl tvistemålet som brottsanklagelserna. Men det betyder inte att parterna lutar sig tillbaka i väntan på vad de kommer fram till.
I stället har Menis styrelse skickat ut ett mejl till samtliga ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen där de berättar vad Angelica Edlund anklagas för.
Samtliga punkter i den externa utredningen finns med. Men här finns även flera nya anklagelser som i detalj beskriver hur hon ska ha missbrukat sin ställning som vd för det kommunala bolaget för egen vinnings skull.
När Angelica Edlund fick kännedom om skrivelsen skickade hon själv ett mejl till politikerna där hon dementerar samtliga punkter som hon anklagas för och kallar det hela för ”en häxjakt”.
”Inga oegentligheter har gjorts och detta utskick innehåller endast lögner, förtal och smutskastning”, skriver hon, och tillägger att det nu är hög tid att låta polisen och respektive ombud göra sitt jobb i stället för att det ska kastas skit fram och tillbaka.
– Jag har kvitton, dokument och utdrag på allt. Det tråkiga är att de aldrig ens har frågat mig om det här. Den här utredaren som ska ha kollat allt har aldrig kontaktat mig och frågat ”vad är det här, stämmer det?”
– Sedan är det ju fruktansvärt att de skriver och skickar ut sådana här saker, säger hon.
Arne Hellsten säger å sin sida att de skickade ut skrivelsen eftersom det har förekommit så mycket ryktesspridning och lögner mot den nya styrelsen och den nya vd:n.
– Då sa vi i styrelsen att nu måste vi gå ut med vad som hänt och vem går vi ut till? Ja, vi går ut till företrädare för ägaren, nämligen kommunstyrelsen. Då får de faktamaterial. För det här är inga tyckanden eller tro, det vi har skickat ut är fakta.
Det är ändå väldigt ovanligt att man under en pågående rättslig process går ut med en sådan här skrivelse, hur resonerade ni?
– Vi kan inte bara sitta lugnt och säga ”vi har grejer” utan att låta ägaren få veta vad det är. Det är ett renlighetskrav från oss att vi faktiskt informerar ägarna om den fakta vi har. Det är inget märkvärdigt med det. Att det sedan är tråkigheter, det är inte vi som är orsak till det, utan den som har åstadkommit det.
Men när ni går ut med en sådan här skrivelse, hur ser du på risken att ni anmäls och fälls för förtal?
– Man kan spekulera i allt och om man vill kan man spekulera i det också. Men nu är det så att vi har på fötterna. Återigen, det är fakta som vi redovisar för representanter för ägaren, och det gör vi i akt och mening att vi inte längre kan acceptera alla lögner som sprids om oss, säger Arne Hellsten.
Norran har begärt ut det underlag som han hänvisar till, men eftersom polisen har sekretessbelagt det under förundersökningen har uppgifterna inte varit möjliga att kontrollera.
Båda sidor anklagar alltså varandra för lögner, förtal och häxjakt. Båda sidor uppger också att de har bevis som styrker att de har rätt, bevis som nu finns hos de rättsvårdande myndigheterna.
Åklagare Perla Frohm, som leder förundersökningen, vill med hänvisning till förundersökningssekretessen inte ge några kommentarer i dagsläget.
– Förundersökningen pågår och i nuläget kan jag inte yttra mig någonting kring utredningen. Då kan den komma att riskeras, säger hon.
När tvistemålet kan tänkas avgöras går inte att säga idag, enligt Jonas Hägerlind, rådman vid Skellefteå tingsrätt. Det är så mycket som spelar in.
– Det är otroligt olika. Vi har tvistemål som kan pågå i flera år, medan andra avgörs i en muntlig förberedelse som hålls bara någon månad efter det att det kom in. Så det går inte riktigt att uttala sig om, säger han.