Kommunala Menis vd tvingas sluta

Turbulensen kring Meni och Tjamstan i Malå fortsätter. Nu har Menis vd Angelica Edlund tvingats sluta – med en fallskärm som kostar bolaget drygt 800 000 kronor.

Angelica Edlund blev vd för Meni i april i fjol och har bland annat haft ansvar för Tjamstanbackarna.

Angelica Edlund blev vd för Meni i april i fjol och har bland annat haft ansvar för Tjamstanbackarna.

Foto: Evelina Eriksson

Malå2023-09-01 11:42

Det var i början av veckan som Menis styrelse meddelade Angelica Edlund att hon blivit uppsagd och arbetsbefriad med lön i tolv månader.

Arne Hellsten (ML), som efter höstens val blev ny ordförande för Meni, säger att en enig styrelse står bakom beslutet.

– Styrelsen har inte förtroende för vd:n. Tyvärr blev det så, säger han.

Angelica Edlund uppger å sin sida att det har funnits meningsskiljaktigheter mellan henne och styrelsen:

– Vi är inte överens om en del saker. Jag har vissa visioner och mål och de har andra visioner och mål om hur saker och ting ska läggas upp, säger hon.

undefined
Arne Hellsten (ML) är ordförande i Menis styrelse.

Varken Arne Hellsten eller Angelica Edlund vill i dagsläget säga något mer om vad det bristande förtroendet eller meningsskiljaktigheterna består av.

Kan du utveckla det?

– Det räcker så, säger Arne Hellsten.

Den uppgörelse som träffats innebär att vd:n får ut får ut 660 000 kronor för den period hon är arbetsbefriad. Inklusive sociala avgifter innebär det en kostnad på 867 000 kronor för bolaget.

Menis styrelse har nu tillsatt Bernt Bregmo som tillförordnad vd till dess att en ny vd har rekryterats. Bernt Bregmo är vice ordförande i Meni och har tidigare varit vd för COOP Nord.

Angelica Edlund har varit vd för Meni sedan i april i fjol och eftersom Tjamstan sedan förra sommaren saknat hotellchef och driftledare har hon då även fungerat som verksamhetschef för Tjamstanområdet.

Att Menis vd nu tvingas avgå är bara den senaste i raden av kontroverser som har varit kring Meni och Tjamstan de senaste fem, sex åren.

Som Norran tidigare rapporterat har det varit turbulent kring upphandlingar och inköp som inte följt LOU, misstänkt jäv i samband med att ett företag anlitats för uppdrag i backen, öppet bråk mellan Meni och ägaren Malå kommun och sist men inte minst användandet av tankkort, den så kallade tankkortshärvan.

Dessutom har bolaget i många år dragits med stora ekonomiska underskott, något som har lett till att kommunen genom åren har tvingats gå in med mångmiljonbelopp.

Fakta Meni

Malå Energi och Industri AB, Meni, är Malå Kommuns helägda industribolag. Meni har som syfte att tillgodose kommunens näringsliv med ändamålsenliga industrilokaler, och äger och driver även Tjamstananläggningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!