Det är det kommunala bolaget Malå Energi och Industri AB, Meni, som äger Tjamstanbackarna, campingen och hotellet i Malå.
På senare tid har man även fått kommunens uppdrag att driva anläggningarna – den alpina anläggningen och campingen i september 2020 och hotellet ett år senare.
Det utmynnade i att Meni hösten 2020 tecknade avtal med företaget TTGU om att driva och utveckla backen och campingen. Avtalet förlängdes senare ytterligare fyra månader, till och med den sista april 2021.
Efter det gick inte Meni ut och begärde in något nytt anbud. I stället har man tecknat kortare avtal för driftledning och köpt in olika tjänster och produkter av den lokale entreprenören André Nyströms bolag Anders Nyström i Malå AB, det företag som var underleverantör för driften i det tidigare avtalet med TTGU.
Nu visar Norrans granskning att Meni har betalat betydande belopp till företaget.
För perioden maj 2021 till och med februari 2022 handlar det om 656 000 kronor exklusive moms för driftledning, arbetsledning och arbetstid.
Utöver det har Meni anlitat André Nyströms företag till betydligt mer. Det rör sig bland annat om bilhyra, traktorhyra, skoterhyra, bensin, diesel, arbetskläder och anställningar av extrapersonal.
Totalt har Meni under perioden 2020 till och med mars 2022 betalat drygt 1,7 miljoner kronor till företaget för olika tjänster och produkter i och omkring Tjamstanbackarna.
Som kommunalt bolag lyder Meni under lagen om offentlig upphandling, LOU. Den innehåller en direktupphandlingsgräns som anger när en upphandlande myndighet får direktupphandla och när man måste gå ut och annonsera.
Gränsen var fram till i år 615 000 kronor och är numera 700 000 kronor.
Det innebär att Meni i det här fallet borde ha gått ut med anbud, enligt Olle Lundin, Professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och expert på offentliga upphandlingar:
– Jag kan inte komma på att det skulle finnas något undantag här, utan det blir ju en otillåten direktupphandling. Det här borde de ha upphandlat.
Entreprenören var inkörd på jobbet, det är en liten kommun, det kanske inte fanns någon annan, är det ett godtagbart skäl att inte gå ut med anbud?
– Nej, du menar om man skulle tänka sig att det här är den enda möjliga leverantören? Men det vet man ju inte. För att kunna veta det måste man ju ha gått ut i ett anbudsförfarande.
Alexander Albrecht, upphandlingsjurist på Konkurrensverket, säger att han inte kan göra bedömningar i enskilda fall som inte myndigheten har utrett.
Men han är tydlig med att det finns gränsvärden för direktupphandlingar och att en myndighet som kommer över de summorna måste ha en klar bild av vad man har gjort och varför.
Han betonar också att de undantagsbestämmelser som finns är just undantag.
– De ska tillämpas restriktivt, säger Alexander Albrecht.
Vd för Meni är Johnny Önnerlöv. Han är medveten om att det i det här fallet borde ha skett en upphandling enligt LOU:
– Nog vet jag att det är så. Men om du inte får den hjälp du behöver måste du ju lösa problemen. För ingen jävel kan ju komma och säga att jag ska lägga ner verksamheten på grund av att det inte går att göra på rätt sätt.
Han säger att det är hos kommunens upphandlingsenhet det har suttit fast, att han har efterfrågat hjälp därifrån men inte fått det.
– I september 2021 beställde jag av den kommunala inköparen att börja med den här upphandlingen på ett bra sätt för att se vad som fanns att få tag på utifrån. Men han lyckades aldrig få till någon sådan upphandling, säger Johnny Önnerlöv.
Det tillbakavisas dock bestämt av Robert Åkerlind, inköps- och upphandlingsansvarig på Malå kommun. Han säger att det visserligen stämmer att de hade ett möte i september, men att kommunen därefter aldrig fick någon återkoppling eller den information som krävdes för att få till stånd en upphandling.
– Det har inte funnits något intresse från Menis håll, säger han.
Robert Åkerlind säger att hans uppgift är att se till att kommunen följer LOU fullt ut. Det gäller även de kommunala bolagen Meni och Malåbostaden, varför han löpande har en dialog med vd:arna i de båda bolagen.
– Det handlar om vikten av att följa lagen.
Han konstaterar också att flera av de produkter som Meni köpt in via André Nyströms företag är sådant som kommunen har ramavtal på och som därför borde ha beställts den vägen. Det gäller till exempel skyddskläder, profilkläder och kostnader för skoter.
Som Norran tidigare berättat gick Tjamstanbackarna och hotellet omkring tre miljoner kronor back i fjol. Kan det då finnas ett samband mellan det stora underskottet och Menis sätt att köpa in varor och tjänster?
Ja, definitivt, menar Robert Åkerlind. Men Johnny Önnerlöv har en annan uppfattning.
Han tror inte att det hade blivit billigare om Meni hade upphandlat enligt LOU:
– Nej, absolut inte. Det är två funktioner man vill ha ut när man upphandlar tjänster. Ett är att det blir så billigt som möjligt och det andra är att du får det du vill köpa. Och det tycker jag att vi har uppfyllt med råge.
Men att upphandla enligt LOU syftar ju till att få bästa möjliga pris och villkor?
– Det stämmer ju inte alls. Det är ett helt vansinnigt sätt att göra upphandlingar på i en liten kommun. Det blir aldrig billigare, utan allt blir bara dyrare. Så jag är väldigt kritisk till det sättet att jobba. Jag har jobbat inom näringslivet och vet att det går att handla betydligt billigare om man har personliga förhandlingar.
– Men däremot vet jag att det finns en lag som säger att vi ska göra så. Och den har jag försökt följa hela tiden. Men det finns ju hinder, som jag har försökt förklara. Man måste ju få någon som sköter om det.
Enligt Johnny Önnerlöv finns det två förklaringar till det stora underskottet för backen och hotellet. Dels att det handlade om en nystart med inkörningsproblem, men framförallt pandemin:
– Covid drabbar just sådan här verksamhet väldigt hårt. Det är många liknande anläggningar som har farit illa av det. Malå har också drabbats men det verkar ingen komma ihåg, det tycker jag är en otrolig svaghet av alla som ställer frågor.
Han jämför också med hur det såg ut när kommunen själv drev den alpina anläggningen:
– Då hade man aldrig mindre än minus 800 000 kronor i backen. Det gick minus för oss också, men vi hade ändå pandemin. Det har ju inte kommunen drabbats av.
Pandemin bromsade ju intäkterna, borde den inte också ha gjort att arbetsinsatserna och kostnaderna gick att hålla nere?
– Ja, det är klart, om vi hade valt att inte satsa på utveckling hade det ju varit så. Men det är ju samma jobb att driva backen och göra den åkbar, det kostar lika mycket oavsett om det kommer folk eller inte. Sedan var det ett väldigt besvärligt väderläge i höstas, med liftspår som tinade fram.
Vad gäller de olika tjänsterna och produkterna som Meni har köpt in av företaget säger Johnny Önnerlöv att Meni har valt att hålla nere på investeringarna och i stället satsat på att hyra, då man fortfarande inte fått backen till att bli en året runt-verksamhet.
En tjänst som Meni har köpt in via företaget är extrapersonal på hotellet.
Varför valde ni den lösningen?
– Det var enklast att göra så. Meni har ju aldrig haft några anställda förrän vi började anställa på hotellet. Vi har ju försökt hålla oss ifrån att ha anställda, vi har ju alltid köpt tjänster genom att det har varit i så liten omfattning. Sedan får vi se hur det blir i framtiden, det där är ju bara tillfälliga lösningar, säger Johnny Önnerlöv.
I mitten av april gick Meni ut och annonserade efter en driftledare på entreprenad till Tjamstanbackarna och Malå camping. Det rör sig om ett tvåårigt avtal till ett uppskattat värde av tre miljoner kronor med tillhörande förlängningsoption.
Avtalet ska närmast ersätta det avtal på sex månader som Meni träffade med André Nyströms företag i höstas.
Norran har även varit i kontakt med André Nyström. Eftersom kritiken är riktad mot det kommunala bolaget och inte hans företag väljer han att hänvisa frågor som rör upphandlingen och det ekonomiska utfallet till Meni.
Han uppger att det för honom inte var något självklart val att fortsätta med sina åtaganden i backen efter det att avtalet med TTGU gick ut:
– Men jag hade tidsmässigt möjlighet att fortsätta att bistå med mina tjänster som Meni efterfrågade.
Att det inte förrän nu har gjorts någon formell upphandling enligt LOU väcker frågan om Meni har gynnat dig som enskild näringsidkare. Hur ser du på det, kan du känna att du har fått en gräddfil i det här fallet?
– Meni måste nog svara på frågan hur de har hanterat upphandlingen. Men jag vet att jag har kunskapen och erfarenheten kring alpin verksamhet och driften kring det och har haft möjlighet tidsmässigt att kunna utföra uppdraget. Hela anläggningen Tjamstanbackarna och camping måste hålla öppet och Meni behövde någon som kunde driva en sådan typ av anläggning.
Meni
Malå Energi och Industri AB, Meni, är Malå kommuns helägda industribolag.
Bolaget ska se till att det finns ändamålsenliga industrilokaler i kommunen.
Vidare ska bolaget bidra till att besöks- och turistnäringen utvecklas till att bli en bärkraftig näringsgren.
Verksamheten ska drivas enligt affärsmässiga principer.
Källa: Meni/Malå kommun.