I höstas tvingades Angelica Edlund lämna sitt uppdrag som vd för det kommunala bolaget Meni AB i Malå, efter bara drygt ett år på posten.
Motiveringen var att styrelsen saknade förtroende för henne.
Då berättade Norran att vd:n blivit uppsagd och arbetsbefriad med lön i tolv månader. Men det gäller inte längre, enligt ett beslut som Menis styrelse tog en dryg månad senare.
Det nya beslutet innebär i stället att Angelica Edlund avskedas med omedelbar verkan – utan rätt till lön och andra förmåner enligt anställningsavtalet.
Styrelsens motivering är att vd:n har brutit mot lojalitetsplikten och grovt åsidosatt sina åligganden gentemot arbetsgivaren. Konkret handlar det om fyra punkter:
• Att Angelica Edlund låtit anställa en nära anhörig med en lön som är betydligt högre än det normala för tjänsten och dessutom godkänt höga övertidsersättningar.
• Att hon under en månad ska ha köpt omotiverat stora tjänster av ett företag, tjänster som tillhandahölls av en annan nära anhörig.
• Att hon, när hon fick styrelsens uppdrag att byta in den leasingbil som hon hade till förfogande, även köpte en bil för Menis räkning.
• Att hon har fått ut övertidsersättning till stora belopp, ersättning som enligt Menis styrelse strider mot anställningsavtalet.
Enligt den utredning som Meni låtit göra har detta totalt orsakat bolaget merkostnader på omkring 1,1 miljoner kronor för perioden juni 2022 till och med oktober 2023.
Meni AB fick en ny styrelse i maj i fjol, och det var också då Arne Hellsten (ML) tillträdde som ordförande. Han säger att det var bolagets underskott på flera miljoner för 2022 som gjorde att Meni fattade beslut om att låta en extern utredare undersöka vart pengarna tagit vägen.
När utredningen var klar valde bolaget även att polisanmäla den förra vd:n. Brottsrubriceringen är trolöshet mot huvudman.
– Nu får vi bara avvakta vad som kommer ut av polisutredningen, säger Arne Hellsten, som också betonar att styrelsen har varit enig under processen.
Hur allvarligt är det här?
– Det tror jag att var och en förstår att då det har pågått i över ett år och vi går in med en polisanmälan så tycker vi i styrelsen att det är väldigt allvarligt. Dessutom är det ju förstås väldigt tråkigt.
Varför har då ingen slagit larm tidigare?
– Det ska du fråga andra om. Sedan kan det ju komma fram saker i polisutredningen som handlar om att det är fler personer som har haft vetskap om det här men som inte har slagit larm, säger Arne Hellsten.
Men Angelica Edlund tillbakavisar alla anklagelser. Hon berättar att hon har anlitat en advokat som inom kort kommer att lämna in en stämningsansökan mot Meni:
– Anklagelserna stämmer inte någonstans. Jag har inte gjort något olagligt eller något utöver vad jag har rätt till enligt mina vd-instruktioner, säger Angelica Edlund.
Men det är allvarliga anklagelser som grundar sig i att du inte har satt bolagets intressen i första rummet, utan dina egna, hur ser du på det?
– Det stämmer inte alls. Jag har alltid satt bolagets intressen i första hand i allt jag har gjort under min tid i bolaget.
Finns det något i det här som du ångrar idag?
–Jag tycker inte att jag har gjort något fel. Jag har bara försökt vända den här skutan och vi var verkligen på väg uppåt ordentligt med allting. Och att anställa egen personal i stället för att hyra in sänker ju kostnaderna otroligt mycket. Det är också något styrelsen ville att jag skulle jobba på.
Angelica Edlund bestrider också anklagelserna punkt för punkt.
Hon säger att hon rådfrågade dåvarande HR- och kommunchef på Malå kommun så att det inte skulle bli fel när den anhörige anställdes och tillbakavisar att lönenivån sticker ut.
Vad gäller tjänsteköpen säger hon att de i det här fallet köpte tjänster av ett lokalt företag i vanlig ordning, och att hon inte kan styra över vilken anställd företaget skickar.
Vidare pekar hon på att styrelsen vid sammanträdet i maj i fjol informerades om planerna på ett inköp av en bättre begagnad bil och att styrelsen då bara beslutade att notera informationen.
Vad gäller hennes egen övertidsersättning – som är den ekonomiskt klart tyngsta posten – hänvisar Angelica Edlund till ett tilläggsavtal som gav henne rätt till det så länge hennes arbetssituation såg ut som den gjorde:
– Utöver min anställning som vd hade jag även hotellchefsrollen och driften i backen. Så det är inget konstigt. Det är ju Roger (Oskarsson, dåvarande ordförande i Meni) som har skrivit under, så det får de ju ta med honom, tänker jag.
Norrans granskning visar också att det finns ett sådant avtal.
Avtalet gäller från och med den 1 juni 2022–tillsvidare och där står det att Angelica Edlund har rätt att rapportera in de timmar hon arbetar för utbetalning under tiden hon har ”dubbel tjänstgöring som bland annat hotellchef, driftledare med mera och har extraordinär arbetsbelastning”.
Såväl avtalet som de övertidsrapporter som Norran tagit del av har skrivits under av Roger Oskarsson (S), tidigare ordförande i Meni och numera styrelseledamot.
Arne Hellsten säger att han och den nya styrelsen fick kännedom om tilläggsavtalet i höstas. Men enligt honom är det inte giltigt.
I stället är det huvudavtalet som gäller och där är all obekväm arbetstid och övertid bortförhandlad, säger Arne Hellsten:
– Om sedan ordföranden skriver ihop någon överenskommelse med vd:n, ja då är det ju mellan dem. Bolaget har ingenting med det där att göra.
Men är det inte förre ordföranden som ska ställas till svars då och inte Angelica?
– Jag är lite förvånad över frågan. Det finns något som heter lojalitetsplikt för en vd, det kan du titta närmare på. Alldeles oavsett vad som står i ett avtal så ska man sätta bolaget före sig själv, sina närmaste och andra ekonomiska intressen. Om man då, som i det här fallet, tar ut en sådan oerhörd övertid så gör man ju inte det.
– Och dessutom, det är huvudavtalet som gäller och där finns ingenting som kallas övertid. Det är bortförhandlat.
Är Meni en organisation som har dålig koll på ekonomin?
– Det har varit det. Men nu har vi påbörjat ett arbete där vi håller på att sanera alltihop. Den nye vd:n gör ett fantastiskt jobb och jag tror att vi kommer att rätta till det mesta under innevarande år, men i alla fall till nästa år.
– Men det har varit oreda i bolaget, det är sant.
För egen del, du har varit ordförande för Meni sen i maj i fjol, innan dess hade du ett uppehåll, men dessförinnan har du suttit flera år i Menis styrelse, hur ser du på ditt eget ansvar i det här?
– Jag slutade i Meni av den anledningen att styrelsen tog beslut men det följdes inte. Då tackade jag för mig. Och det var ju före den här tiden.
Arne Hellsten säger att han egentligen skulle ha slutat med politik, men att han tog på sig uppdraget när han fick frågan om han kunde sitta som ordförande för Meni.
– För där behövde det städas sedan en längre period tillbaka, säger han, och tillägger att han är förvånad över att kommunstyrelsen, som har tillsynsplikt över bolagen, inte agerade efter det svaga bokslutet 2022
I övrigt vill han nu invänta vad polisanmälan kommer att leda till:
– Vi spekulerar inte om vad som kommer att hända i framtiden, utan nu avvaktar vi polisutredningen.
Norran har sökt Roger Oskarsson.
Fakta Meni:
Malå Energi och Industri AB, Meni, är Malå Kommuns helägda industribolag. Meni har som syfte att tillgodose kommunens näringsliv med ändamålsenliga industrilokaler, och äger och driver även Tjamstananläggningen.