Finns inga resurser att utreda ruckelbedrägeri

Banken har anmält kreditbedrägeri och den inblandade mäklaren har fått sin registrering indragen. Men polisutredningen om de märkliga husaffärerna i Lövånger och Ånäset står stilla.

"Vi kämpar för att identifiera dem som är en del i den organiserade brottsligheten", säger Towe Skjöld.

"Vi kämpar för att identifiera dem som är en del i den organiserade brottsligheten", säger Towe Skjöld.

Foto: Jessica Gow/TT

Lövånger2024-05-07 05:00

Nyheten i korthet

  • Två misstänkta fall av kreditbedrägeri i samband med husförsäljningar i Lövånger och Ånäset hösten 2022 ligger på is, då Stockholmspolisen inte har resurser att utreda dem.
  • I båda fallen var en mäklare från Stockholmsområdet inblandad, vars registrering nu har dragits tillbaka efter att ha brustit på flera sätt.
  • Med 8300 oavslutade ärenden och bara 70 utredare, kämpar Stockholms bedrägerisektion med resursbrist för att hantera det ständigt ökande inflödet av fall.

Norran har i flera artiklar granskat dyra husförsäljningar i Lövånger och Ånäset hösten 2022. Huset i Lövånger, som närmast kan beskrivas som ett ruckel, såldes för 4,5 miljoner kronor, inte långt efter att det köpts för 400 000 kronor. En liknande affär inträffade senare i Ånäset där ett ödehus såldes för 3,9 miljoner kronor. En mäklare från Stockholmsområdet var involverad i affärerna. Säljaren var från Skogås.

Efter artiklarna valde Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, att granska mäklarens agerande. En affär anmäldes även till dem av en bank som lånat ut pengar till husköpet. FMI kritiserade mäklaren för att ha brustit på flera sätt och bedömde att han inte var lämplig att arbeta som mäklare. 

Det pågår även en förundersökning om husköpen. Norran kontaktade åklagare Jens Nilsson som har hand om de två ärendena. På frågan om hur utredningen går svarar han att det inte finns några resurser hos Stockholmspolisen att utreda misstankarna.

– Tyvärr så händer det alltså inget i ärendena och har inte gjort på ganska länge.

undefined
Många reagerade mot försäljningssumman då huset i Lövånger såldes 2022. "Vi vill såklart komma så långt som möjligt när det gäller att utreda bedrägeribrotten", säger Towe Skjöld.

Enligt Towe Skjöld, chef vid bedrägerisektionen vid Stockholmspolisen, har de i dagsläget 8300 gamla och nya ärenden som väntar på att utredas.

– Man kan heller inte blunda för det stora inflödet av ärenden. Så det är en resursfråga i mångt och mycket. Det är något vi brottas med i hela landet.

Bedrägerisektionen får in 300 till 350 ärenden i veckan och det finns 70 utredare.

– Sedan i september har vi strukturerat om vårt arbete, både för att beta av äldre ärenden och för att kunna ta hand om inflödet av ärenden. Vi har slipat på våra metoder och efter årsskiftet kan vi se att snabba ärenden hanteras snabbare. De utgör 76 procent av inflödet av bedrägerier. Nu ligger vi i balans.

undefined
Skicket på huset i Lövånger var mycket dåligt, med inslagna fönster och vattenskador.

Norran påpekar att ärendena handlar om stora summor pengar och att det kan vara kopplat till organiserad brottslighet.

– I de flesta ärenden handlar det om stora summor. Men det är helt klart intressant. Vi jobbar hårt för att identifiera organiserad brottslighet och det kan vara ett incitament att prioritera upp ett ärende, även om jag inte kan säga att det är så i det här fallet.

Hon tillägger:

– Jag tycker det låter spännande och det väcker mycket tankar. Kan bankerna göra mer kring bedrägerier? Vi jobbar mycket tillsammans med dem kring det här. Det är problematiskt när det är enkelt att begå dessa brott och de är svåra att upptäcka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!