Får inte längre vara mäklare efter skumma husaffärer

Den mäklare som var delaktig i affären med det exceptionellt dyra rucklet i Lövånger får inte längre arbeta som mäklare. Det har Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, slagit fast.

FMI återkallar registreringen för mäklaren som var involverad i husaffären i Lövånger.

FMI återkallar registreringen för mäklaren som var involverad i husaffären i Lövånger.

Foto: Ulrika Nohlgren

Lövånger2023-10-20 09:41

Norran berättade för snart ett år sedan om en märklig husaffär som skedde i Lövånger. Ett hus som närmast kan beskrivas som ett ruckel köptes för 4,5 miljoner kronor, inte långt efter att det köpts för 400 000 kronor. En liknande affär inträffade senare i Ånäset där ett ödehus köptes för 3,9 miljoner kronor. I båda fallen var en mäklare från Stockholmsområdet involverad i affärerna. Samma företag stod bakom affärerna, som även inkluderade en fastighet i Västernorrland. Affärerna berörde även två banker, Swedbank och SEB.

Rucklet i Lövånger köptes av en 25-åring från Skogås, som samma dag som köpet gick igenom även inhandlade en Mercedes för närmare 900 000 kronor.

– Det skulle till exempel kunna röra sig om ett bolånebedrägeri baserat på falska uppgifter, sa Skatteverkets underrättelsechef Elena Wallin i en allmän kommentar till det beskrivna förfarandet.

FMI har nu genomfört en granskning av mäklarens agerande efter att de uppmärksammat "ett antal artiklar i media". Senare kom det även in en anmälan från en bank med kritik angående affären. Banken var en av två som beviljade lån i samband med affärerna och de misstänkte att de utsatts för ett kreditbedrägeri och att mäklaren aktivt medverkat till det. 

Anmälan innehöll en objektsbeskrivning om fastigheten i Ånäset med bankens noteringar. Objektsbeskrivningen hade kommit in till banken vid låneansökan som gjordes vid husköpet.

Utredningen om husaffärerna visar att mäklaren brustit på flera sätt. Han har bland annat visat brister när det gäller dokumentation för att uppnå kundkännedom. Något FMI vill ge honom en erinran för.

Ännu allvarligare ser de på att han brustit när det gäller skyldigheter enligt penningtvättslagen. Affärerna har många varningsflaggor. Enligt FMI finns sammanlagt sex förseelser i handläggningen som vardera kan ge en varning. FMI anser också att bristerna inte beror på okunskap, utan att han handlade medvetet eller med likgiltighet.

Lika allvarligt ser de på att mäklaren åsidosatte sin omsorgsplikt genom att hjälpa till med att upprätta en falsk objektsbeskrivning. Banken som gjorde anmälan upptäckte sedermera att den fastighet som syntes på foton, som visades upp för banken vid husaffären i Ånäset, inte är den rätta fastigheten utan en totalrenoverad och nybyggd fastighet i Österåker. Huset skulle bland annat ha en komplementbyggnad med relaxavdelning, enligt beskrivningen.

FMI påpekar att mäklaren medverkat vid den tidigare försäljning samma år då huset kostade 200 000 kronor utan att reagera på att det kostade 3,9 miljoner några månader senare. Myndigheten anser att han borde ha förstått att det inte var rätt fastighet på bilderna och att objektsbeskrivningen skulle ligga till grund för en kreditansökan hos banken.

Betalningen av fastigheten ska också ha gått via mäklaren – inte till företaget som sålde huset, utan till en privatperson som företrätt företaget. Enligt mäklaren var det för att företaget inte hade ett bankkonto. Även detta kritiseras av FMI som ser det som en varningsflagga.

FMI anser att mäklaren har visat bristande insikt om sitt ansvar och att han inte längre är lämplig som mäklare. Ingen annan påföljd kan komma i fråga än att mäklarens registrering återkallas.

Norran berättade tidigare att det pågår en förundersökning kring husköpen och enligt uppgifter till Norran pågår den alltjämt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!